Těhotenské a kojicí polštáře: Jak a které vybrat?

Kojicí polštář Doomoo poskytne miminku i ochranu
Foto: Doomooc.com
Sdílej na facebooku
4. března  2016 
 06:00

Jak se zvětšuje během těhotenství břicho, začíná většina maminek přemýšlet o tom, jak si zpříjemnit spánek. V prvních chvílích zkouší podkládat břicho peřinou nebo malým polštářkem, později začne řada z nich uvažovat o speciálním polštáři. Na trhu existuje řada výrobků, které si říkají "těhotenské" nebo "kojicí" polštáře. Jak si vybrat?

Pro některé těhotné a maminky je to nepostradatelná součást výbavy, jiné se bez toho obejdou. Řeč je o speciálních polštářích, které pomohou buď v těhotenství, když začíná být spaní s velkým břichem nepohodlné, nebo při kojení, aby se matce pohodlně sedělo a dítěti leželo. Jak se v nabídce polštářů vyznat?

Na co polštář přesně chceme

Polštáře Motherhood se vyrábějí ve větší (na spaní) i v menší variantě (na kojení)
Polštáře Motherhood se vyrábějí ve větší (na spaní) i v menší variantě (na kojení)
Autor: Motherhood.cz

Pokud uvažujete o koupi polštáře, odpovězte si nejdřív na otázku, proč ho vlastně chcete: potřebujete ho i v těhotenství na oporu břicha? Chcete je používat jako "hnízdečko" pro miminko ležící na posteli? Nebo uvažujete výhradně o pomůcce na kojení? Pokud budete od polštáře vyžadovat obě funkce, budete vybírat velký polštář ve tvaru oblouku nebo písmene C. Nejoblíbenější na trhu jsou asi výrobky od firem Motherhood, Matýsek a Doomoo.

Všechny tyto firmy vyrábějí i polštáře určené přímo na kojení, k dalším oblíbeným z této kategorie patří třeba výrobek My Best Friend. Ty těhotenské jsou variabilní a víceúčelové. Řada maminek si je pochvaluje jak na spaní, tak i na kojení. Jiným se na kojení zdají být příliš velké, hůře se s nimi manipuluje. To odpadá u polštářů určených jen na kojení – většinou jsou lépe přizpůsobeny právě této potřebě, jsou menší, šikovnější. Ovšem – pokud chcete i oporu břicha v těhotenství, máte hned dvě věci ke koupi a větší náklady.

Modelka si vybrala pohlaví potomka: Netušila, jakou to vyvolá vlnu kritiky

Modelka si vybrala pohlaví potomka: Netušila, jakou to vyvolá vlnu kritiky

Americká modelka Chrissy Teigen nemohla dlouho přijít do jiného stavu. Se svým manželem, zpěvákem Johnem Legendem, skončili na klinice asistované reprodukce.…celý článek

Náplně

Polštáře mají nejčastěji tři druhy výplní: kuličky, duté vlákno a kusový molitan. Duté vlákno je antialergenní, dá se dobře prát, mělo by držet tvar a poskytovat dobrou oporu. Kuličky jsou lehké, polštáře jsou díky nim hodně tvarovatelné, což oceňují ti, kteří s ním spí. Na druhou stranu při spánku trochu šustí, což těhotné dost často ruší.

Na kojení vyhovuje každému něco jiného – pro některé jsou polštáře z dutého vlákna lepší, protože poskytnou oporu, jiné maminky zase preferují to, že do kuliček miminko hezky zapluje.

U polštáře Matýsek si můžete vybrat náplň: kuličky, nebo duté vlákno.
U polštáře Matýsek si můžete vybrat náplň: kuličky, nebo duté vlákno.
Autor: Polstarnakojeni.cz
Každopádně se určitě vyplatí kupovat takový polštář, u něhož si budete moci výplň regulovat samy – doplňovat, ubírat podle aktuálních potřeb. Také je dobrá možnost regulovat vše podle velikosti maminky tak, aby jí dítě k prsu pohodlně dosáhlo.

Další tipy

Pokud máte dost místa v posteli, můžete si dopřát polštáře až o délce přes dva metry. Určitě volte takový, jemuž jde sundat potah a který lze vyprat. Některé kojicí polštáře mají různé vychytávky jako třeba suchý zip, kterým se dají k tělu připnout, nebo kapsičky na různé potřeby. Pokud máte možnost něco vyzkoušet u kamarádek nebo v porodnici, neváhejte. I tady platí, že každý hledá trochu něco jiného.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku