Kdy máte ovulaci? Takhle to zaručeně poznáte!

Kdy máte ovulaci? Takhle to zaručeně poznáte!
...
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
6. července  2016 
 06:00

Když spolu souloží zdravé páry dvacátníků nebo třicátníků v ideálním čase a bez antikoncepce, mají zhruba až dvacetiprocentní šanci na to, že počnou dítě. 

Každý měsíc se otevře jen asi dvanáct až čtyřiadvacetihodinové okno pro oplodnění vajíčka spermiemi, ačkoli ve skutečnosti může hrát roli i výdrž mužských pohlavních buněk. Ta může být až několikadenní, obvykle se udávají tři až šest dní, a mohou tak na vajíčko počkat nebo k němu stihnou doputovat. 

Tak jako tak, pokud chcete počít dítě, vyplatí se vědět, kdy přesně máte ovulaci. V ten den je šance na početí nejvyšší. Tady máte pět tipů, jak to zjistit.

7 častých a přitom překvapivých důvodů, proč nemůžete otěhotnět

7 častých a přitom překvapivých důvodů, proč nemůžete otěhotnět

S neplodností se potýká stále více a více párů. Na druhou stranu ovšem to, že se vám neukáže druhý modrý proužek na testu hned ten měsíc, kdy jste…celý článek

1. Kdy ji mohou čekat

Ovulace obvykle probíhá v polovině menstruačního cyklu – průměrný cyklus trvá 28 dnů, počítáno od prvního dne menstruace do prvního dne té další. Ale stejně jako u všeho spojeného s těhotenstvím, škála možností je mnohem širší.  Cylus může trvat od 23 do 35 dnů, a dokonce i ten váš se může měsíc od měsíce mírně lišit. 

Proto se vyplácí psát si, kdy jste měla menstruaci, a podívat se, jak jste na tom byla několik měsíců dozadu. Počítejte s tím, že když je cyklus delší, bývá ovulace spíše po jeho polovině. 

2. Zkuste ji prostě poznat

Zhruba dvacet procent žen dokáže poznat, kdy mají ovulaci. Poznají to podle toho, že pociťují píchavou bolest nebo dokonce mírné křeče v podbřišku, a to spíše na jedné straně. Provázejí uvolnění vajíčka z vaječníku. 

3. Sledujte bazální teplotu

Tohle už je metoda trochu pro nadšence, ale proč ne. Ideální je pořídit si na to speciální teploměr s ohebnou špičkou. Teplotu je nutné měřit denně, vždy ve stejnou dobu. V době ovulace teplota stoupá. Měřit se můžete v ústech stejně jako ve vagině nebo v konečníku, je to úplně jedno, důležité je, abyste se měřili vždy ve stejné dutině a ve stejnou denní dobu. A hned ráno, po nejméně čtyřech hodinách spánku, dříve než vstanete a začnete se hýbat.  

Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele

Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele

Lékaři mluví o problémech s početím, když se páru přes veškerou snahu nepodaří počít dítě ani po roce úsilí. Zuzana si pro sebe stanovila limit kratší…celý článek

4. Seznamte se se svým děložním čípkem

Ovulace neprobíhá jen hluboko ve vašich útrobách. To, že se blíží, můžete poznat  podle změn na děložním čípku. Na začátku menstruačního cyklu je krátký, tvrdý a zavřený. Ale jak se blíží ovulace,  prodlužuje se, změkčuje a otevírá se. Zároveň se tvoří větší množství cervikálního hlenu, které má spermiím usnadnit průchod. 

5. Kupte si testy

Nebo si prostě kupte ovulační testy, které fungují vcelku dobře, jejich nevýhodou je, že trochu lezou do peněz. Fungují na různých principech. Můžete si jich rovnou koupit více, někdy jsou větší balení v přepočtu na kus levnější. Jsou založeny například na detekci zvyšující se hladiny luteinizačního hormonu z moči. Před ovulací jeho množství stoupá. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku