8 překvapivých věcí, které se dějí s vaší vaginou v těhotenství a po porodu

  • 8 překvapivých věcí, které se dějí s vaší vaginou v těhotenství a po porodu
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    18. listopadu  2016 
     06:00

    Těhotenství, ba ani porod nemusí být vždycky snadná záležitost. Mohou se vyskytnout komplikace, před kterými vás nikdo předem nevaruje. Co všechno se děje s vaginou v různých fázích těhotenství, během porodu a po něm? Tohle!

  • Váš poševní výtok má jinou konzistenci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jedním z prvních příznaků těhotenství je zvýšený poševní výtok, který pokračuje po celou dobu gravidity. Normální vaginální výtok (leukorrhea) je slabý, jasný nebo mléčně bílý a jen mírně páchnoucí. Jak těhotenství pokračuje, tento výtok se stává výraznější, je většinou žlutý a slizký. Nejvíce patrná změna je na konci těhotenství. Jedním z příznaků, že porod začíná, je výtok s příměsí hlenu nebo dokonce krve.

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

  • Moč má výraznější pach

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina těhotných žen popisuje svou moč jako mimořádně páchnoucí a štiplavou. Proč to tak je? Vaše ledviny produkují větší množství moči, což je reakce na měnící se hormonální změny a také na potřeby vašeho rostoucího dítěte v bříšku. Některé matky jsou citlivější na vůně než jiné, takže to vnímají intenzivněji.

  • Tzv. cheesburger rozkrok

    Těhotná žena
    Těhotná žena
    Autor: Shutterstock

    Zní to příšerně, ale co si budeme nalhávat. My, které jsme to zažily, víme, o čem je řeč. V těhotenství se zvyšuje průtok krve v této oblasti, což může mít za následek „bobtnání“ právě v rozkroku. Klid, to přejde.

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

  • Můžou se objevit vaginální křečové žíly

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dvacet procent těhotných žen mívá v těhotenství nejen křečové žíly na nohách, ale i na zevních či vnitřních pohlavních orgánech. Hlavním viníkem jsou nejen hormonální změny, ale taky stres a tendence zadržovat vodu. Další příčinou je tlak na oblast břicha, který vyvíjí miminko v bříšku. Problém obvykle zmizí po porodu, někdy ale přetrvává. Pak je nutné jej řešit – někdy je zapotřebí odborný zákrok (provede se tzv. embolizace vulvy, kdy se vloží cívka do žíly, aby ji zablokovala, nebo skleroterapie).

  • Vaše vagína se roztáhne

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V pozdní fázi těhotenství, zejména na počátku třetího trimestru, se vylučuje ve zvýšené míře hormon relaxin (zhruba 24 hodin po porodu jeho aktivita zaniká). Působí relaxačně na hladké svaly i kosterní svalovinu hlavně v oblasti pánve a má uvolňující účinky na klouby a vazy. To způsobuje pánevní a děložní roztažení, měknutí a rozšíření děložního čípku.

     

  • Může dojít k natržení hráze

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud vám u porodu neprovedou epoziotomii (nástřih hráze), může dojít k natržení, zejména pokud rodíte poprvé. Ačkoli se děložní čípek roztahuje, někdy je tohle roztažení nedostatečné a vagína bude potřebovat nástřih. Jde o nastřižení hráze mezi pochvou a konečníkem, díky čemuž se rozšíří vaginální otvor během porodu. Pokud se trhlinky sešijí, stehy by se měly samy rozpustit zhruba do šesti týdnů. Ve výjimečných případech by mohlo být potrhání tak agresivní, že by poškodilo konečník a rektální svaly.

  • Můžete mít modřiny „tam dole“

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Celé vaše tělo prochází během těhotenství a porodu náročnou zkouškou. Očekávejte krvácení a taky bolest ve vaginální oblasti. Porod může způsobit, že se vám vytvoří „tam dole“ hematom. Není to nic vážného, nejlepší způsob, jak modřinu co nejdříve zlikvidovat, je ledování. Zabírají taky masti s heparinem.

  • Můžete trpět stresovou inkontinencí

    3038042:gallery:true:true

    Možná už víte, o čem je řeč, anebo také ne. Porod je velký nápor na dělohu. Hlavička dítěte tlačí na svaly pánevního dna, tím ho extrémně roztahuje a dochází k anatomickým změnám ve svalech a nervech. Tak může dojít k poporodnímu úniku moči. Za inkontinenci může někdy taky kvalita vaziva, kterou máte danou geneticky. A jak z toho ven? Prospěšné jsou tzv. Kegelovy cviky na posílení pánevního dna, které je fajn provádět už před otěhotněním, v těhotenství a po porodu. 

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku