Lékař otočil dítě v děloze do správné polohy. Jak to dokázal?

Video se připravuje ...
Doktor otočil matce dítě v břiše! Záběry ukazují, jak to dokázal
Foto: Facebook
Sdílej na facebooku
6. ledna  2020 
 06:00

Angličanka Vanessa Fisher si přála porodit dítě přirozeně, ale bohužel, syn v jejím břiše k tomu měl krajně nevhodnou polohu. Pokusit se o porod by bylo rizikové. Babské rady, které měly dítěti pomoci, aby se otočilo, nezabíraly. Budoucí matka nechtěla rodit císařem, a proto se nakonec kvůli změně polohy miminka vydala do porodnice. A podařilo se! 

Ne vždy jdou věci podle plánů a přání, lidské tělo je nevyzpytatelné. Občas je miminko v děloze ještě těsně před porodem v poloze koncem pánevním, tedy zadečkem nebo nožičkami napřed.

To výrazně snižuje šance na přirozený porod, zvláště pokud je dítě například velké. Pokud je dítě v poloze podélné, jakoby vodorovně, je jediný řešením císařský řez. 

Otočíš se, prosím?

Přesně v takové situaci se ocitla maminka Vanessa Fisher. Jelikož se nechtěla vzdát naděje na to, že porodí své dítě přirozeně, s pomocí porodní asistentky se doma pokoušela o změnu pozice svého děťátka pomocí různzých cviků. 

Nepovedlo se, a tak se s manželem Nickem nakonec rozhodli podstoupi jako poslední šanci takzvanou techniku ECV (external cephalic version) neboli zevními hmaty obrat plodu v poloze podélné koncem pánevním na polohu podélnou hlavičkou. Neuvěřitelné záběry ze samotné procedury sdílejí s celým světem na YouTube, dodnes video shlédlo více něž 40 milionů lidí. 

Na bolest jsem hned zapomněla!

Zákrok Vanesse provedl uznávaný lékař Dr. Cummings ve 38. týdnu těhotenství. Úspěšně. „Před rozhodnutím podstoupit ECV jsme vyzkoušeli několik dalších způsobů, jak „přesvědčit“ naše miminko, aby se v bříšku otočilo do správné porodní polohy. Naším přáním a cílem bylo vyhnout se císařskému řezu," vysvvětluje Nick Fisher. 

Doktor Cummings to dokázal, po dokončení zákroku s naprostým klidem oznámil „Hlavička je dole“ a ukázal trochu vystrašené mamince, která se jen zeptala „Už je konec?“, palec nahoru.

Jak vnímala zákrok šťastná Vanessa? „Popsala bych to jako nepříjemné. Cítila jsem velký a bolestivý tlak. Na všechno jsem ale rychle zapomněla, když jsem se dozvěděla, že zákrok byl úspěšný a dítě je v pořádku a ve správné poloze.“ Malý Ashton Nathaniel Fisher se narodil čtyři týdny po zákroku.

Zázračná metoda, nebo zbytečný risk?

Metoda ECV se v České republice provádí u těhotných žen mezi 36. až 38. týdnem gravidity s jedním plodem uloženým v poloze podélné koncem pánevním. Kontraindikací k provedení zákroku jsou nepravidelná děložní činnost, stav po předchozím císařském řezu, odtok plodové vody, vícečetná gravidita a známky hypoxie plodu (nedostatek kyslíku).

Obrat se zpravidla provádí za jednodenní hospitalizace nastávající maminky. Prvním krokem je ultrazvukové vyšetření, kterým se jednoznačně stanoví poloha a postavení plodu, odhad jeho hmotnosti, lokalizuje se placenta a zjistí množství plodové vody. Dále lékaři provedou kardiotografické vyšetření plodu (CTG).

Na podkladě klinického a ultrazvukového vyšetření se stanoví skóre podle Newmana, které predikuje pravděpodobnost úspěchu obratu. Během samotné procedury lékař otáčí plod dopředu hlavičkou směrem k bříšku plodu (roll-over) nebo dozadu (back-flip). Směr otáčení je určen podle polohy hlavičky a páteře vzhledem ke střední rovině. Po celou dobu je pravidelně kontrolována a sledována srdeční akce plodu. Úspěšnost zevního obratu se pohybuje v širokém rozmezí od 24 % do 86 %. Závisí na zkušenostech provádějícího porodníka a také na tom, po kolikáté žena rodí (u prvorodiček se pohybuje kolem 30 procent, u vícerodiček kolem 67 procent).

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku