Srdcervoucí! Fotografie ukazuje, jak náročná je práce porodní asistentky

Psychicky vyčerpaná porodní asistentka Caty Nixon. Fotku pořídila její sestra a sdílela na sociálních sítích...
Foto: FB Laura McIntyre
Sdílej na facebooku
23. října  2019 
 06:00

Každé povolání je svým způsobem vyčerpávající, ale práce porodní asistentky, kdy musíte vstřebat emoce, které příchod nového života provázejí, dvojnásob. Důkazem je tahle fotografie, která koluje po internetu. Je na ní zachycena porodní sestra Caty Nixon, která právě dokončila náročný pracovní týden a psychicky se zhroutila v křesle u své sestry. Proč?

"Možná mě za tuhle fotku zabije, ale můžeme aspoň na minutu ocenit práci porodních asistentek," napsala k této dojemné fotce sestra této vyčerpané ženy a zveřejnila fotku na svém Facebooku. Tam ji okomentovalo více než dvacet tisíc lidí a sto dvacet tisíc lidí ji sdílelo, většinou se slovy: "Respekt zdravotním sestrám!" 

A jaký je příběh celé fotografie? Snímek pochází z jedné červencové noci. Devětadvacetiletá porodní asistentka Caty Nixon z Texasu právě dokončila čtyřdenní pracovní směnu, která trvala 53 hodin a bohužel skončila narozením mrtvého dítěte. Na pracovišti své emoce udržela, ale jakmile přijela do domu své sestry, začala plakat. "Byla jsem vyčerpaná a přemožená emocemi, potřebovala jsem to ze sebe pustit," vysvětluje Caty Nixon.

Podívejte se na fotky, které ukazují práci porodních asistentek, V GALERII.

Na fotografii sedí v křesle oblečená do nemocničního oděvu, drží sklenici vody, talíř s jídlem má na klíně a pláče. "Je tak dobrá v tom, co dělá. Často se stará o své pacienty a zapomíná na sebe," píše její sestra Laura McIntyre v příspěvku. 

 

Laura zároveň dodává, že většina z nás si neumí představit, co všechno taková porodní sestra zažívá. "Vidí radost z hladkého porodu, vidí paniku a úzkost maminek, které se bojí, vidí strach z císařského řezu, když někdy musí přijít, vidí podporu rodin, kterou bohužel nemají všechny maminky, vidí, jak drogově závislá máma porodí své dítě, kterého se zřekne, vidí bohužel i porod mrtvého dítěte a pohřební vůz, který si pro toto miminko musí přijet... A oni ho musí ustrojit a předat," píše k fotografii. 

Není divu, že její příspěvek vyvolal tolik emocí. Sestra Caty Nixon dostala tolik zpráv! Jedna žena vzpomínala, jak Caty tančila s její dvouletou dcerou, zatímco ona rodila, další maminka zase ocenila, že s ní zůstala při porodu i poté, co jí skončila pracovní směna. 

A co na to samotná Caty? Svou práci miluje a říká: "Dobré časy jsou fajn, ty zlé jsou srdcervoucí, ale jsem tu pro obě varianty."

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku