Tipy na víkend: Lidské tělo na Harfě, orchideje v Troji, animáky v Holešovicích

Video se připravuje ...
Třicet let skvělých nápadů – to je Pixar. • Krátký animovaný film Pro ptáky (For the Birds).
Foto: Art Movement, Disney, Pixar
Sdílej na facebooku
14. března  2019 
 00:15

Přemýšlíte, co s volnými dny? Je rozhodně z čeho vybírat. Ať už vás zajímají animáky, orchideje nebo třeba interaktivní modely návrhů mistra Leonarda...

Pražská Galerie Harfa připravila pro děti nový seriál vzdělávacích programů zaměřených na lidské tělo a okolní prostředí. Akce nese název Můj lepší svět a v prostorách obchodního centra bude pravidelně probíhat po celý letošní rok. Seriál má dětem ukázat, jak funguje jejich tělo a jaké důsledky má lidská činnost na přírodu a okolní prostředí. První ze série nese název Kdo jsem? a proběhne v obchodním centru o víkendu 16. a 17. března. Veškeré aktivity jsou zdarma.

Jak funguje lidské tělo? Děti mají v této oblasti spoustu dotazů, na které ani rodiče často neznají odpovědi. Vzdělávací program Kdo jsem? jim pomůže pochopit, jak se tělo chová, když je zdravé, a co se s ním děje při nemoci. Budou jim vysvětleny záhady lidského organismu – například kde se berou slzy, jaký je rozdíl mezi kašláním a kýcháním, jak se hojí zranění, proč zíváme, kde se tvoří krev nebo kdy a proč začnou růst vousy.

Účastníci se mohou těšit na informativní a edukativní panely, mobilní nemocnici, kurzy první pomoci, fotokoutek či měření tlaku a tuku. Pro děti budou připraveny otázky a dárky za správné odpovědi. Druhý díl s názvem Co jím? se v květnu zaměří na stravu.

Když dorazí svatý Patrik

V Praze se chystají dosud největší oslavy tradičního irského svátku svatého Patrika. Součástí je i průvod městem. Chybět v něm nebudou bubeníci, dudáci a další. Průvod vyjde v neděli ve 14 hodin od Kampusu Hybernská v Praze 1, jedné ze zastávek letošního Tour svatého Patrika, a bude pokračovat po ose Staroměstské náměstí, Národní třída, Václavské náměstí a skončí opět u Kampusu Hybernská. Program ZDE

Pražský Vševltavský spolek připravil na neděli od 9 do 15 hodin plavby velkými i malými loděmi, den otevřených dveří Veslařského klubu Slavia i vodnické hrátky nad hladinou. Vyhrávat bude kapela Matylda. Akce se koná na více stanovištích. Jako výchozí bod lze využít Muzeum Karlova mostu na Křižovnickém náměstí v Praze 1, do kterého bude vstup zdarma.

Na smíchovské náplavce v Praze bude v sobotu od 10 hodin k ochutnání pouliční gastronomie z celého světa. Tentokrát je festival spojen s oslavami svatého Patrika. Zazní irská hudba, můžete ochutnat tradiční irské pokrmy a drinky. Nepřijdete ani o klasické street food pokrmy, jako jsou například vietnamská bún-chả, izraelský falafel, thajský salát som-tam, španělská paella, venezuelské placky arepa, korejské kimchi, americké chicken wings, gruzínské chacapuri, rumunské pastrami nebo třeba mexické tacos a portugalské tapas.

Řadu druhů orchidejí z tropických oblastí naší planety, které doplní originální květinová aranžmá z dílny jedné z nejlepších českých floristek současnosti Kláry Franc Vavříkové, opět uvidíte v botanické zahradě v pražské Troji. V pátek tu začíná už 13. ročník oblíbené výstavy. Ta potrvá do konce měsíce a součástí je i doprovodný program.

Další ročník nejstarší poutě ve střední Evropě se roztočí už tuto sobotu. Matějská pouť se koná v areálu Výstaviště Praha v Holešovicích, kde čekají tradiční i nové zahraniční atrakce. Letošní novinkou je například 40 m dlouhá průchozí maketa draka. Podle pořadatelů je obměněna třetina atrakcí. Novinkou je i farmářský trh, který se bude konat každý víkend. Matějská potrvá do 22. dubna. Více čtěte ZDE

Už 72 let vítá Krakonoš jaro. I tuto sobotu v 9 hodin opět přijde i s početnou skupinou do Harrachova. Vidět tu můžete nejen samotného vládce hor, ale i jeho policii, čertiska, která nenechají bez povšimnutí žádného hříšníka, a mnoho dalších roztodivných bytostí. Připraven je program na celý den.

V iQLANDII v Liberci si v sobotu můžete prohlédnout hlavolamy z celého světa. Přiveze je tam jejich největší sběratel u nás Jaroslav Flejberk a představí i absolutní novinky. Na akčním workshopu si tak vyzkoušíte inovovaný hlavolam Future Cube 2.0 nebo budete moci poskládat si Rubikovu kostku na čas a pokořit národní rekord. Připravena je i řada dalších her. Akce bude probíhat od 10 do 17 hodin v relaxační zóně science centra.

Interaktivní hry, optické klamy nebo záhadné rostliny, které dokážou ovlivnit lidské vnímání. Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci pořádá o víkendu Dny mozku. Můžete tu trénovat paměť, vidět obří model mozku, dozvědět se spoustu zajímavostí, chybět nebudou chemické pokusy, optické klamy a rafinované hry, které osvěží mysl.

V prostorách Křižíkových pavilonů Výstaviště v Holešovicích v Praze se koná velkolepá výstava nejznámějšího animačního studia světa. Výstava s názvem Pixar – 30 let animace představí návštěvníkům historii i současnost věhlasného studia. K vidění jsou stovky originálních skic kreslených postaviček, nahlédnete do základů animace, k vidění je řada modelů známých filmových postaviček a mnoho dalšího. Výstava potrvá do 26. května.

Co všechno Čechoslováci vymysleli od roku 1918 do r. 1992 ve 130 exponátech, přibližuje výstava Made in Czechoslovakia aneb Průmysl, který dobyl svět v Národním technickém muzeu v Praze. Na tu navazuje druhá výstava s názvem Pražské vzorkové veletrhy. Ta prezentuje tradiční domácí výrobce, kteří odolali času a fungují dodnes. Největším exponátem, který vítá návštěvníky ze střechy muzea, je letadlo Aero L-29R Delfín. Osobně si mohou lidé průřez desetiletími prohlížet až do září.

Interaktivní výstava vynálezů geniálního renesančního umělce Leonarda da Vinci je k vidění na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Výstava není jen o koukání, exponáty si můžete osahat, vyzkoušet… Digitálně tu tak změníte třeba nejslavnější obraz světa – Monu Lisu. Zúčastnit se můžete i poslední večeře nebo si lze zatočit s vitruviánským mužem. Zámek můžete navštívit do konce dubna.

Za princeznami do Brna

Letohrádek Mitrovských v Brně připravil barevnou a hravou výstavu Princezny a hrdinové. Návštěvníky čeká 50 legendárních kostýmů princezen, princů i padouchů z nejznámějších českých filmových pohádek. Od Pyšné princezny přes nezapomenutelné Hrátky s čertem, veršovanou Princeznu se zlatou hvězdou až po hudební Šíleně smutnou princeznu. Nechybí ani Honza málem králem, Jak se budí princezny, Princ a Večernice ani oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty a na výstavě „nejmladší“ pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Pro děti je připraveno hravé Ladovské peklo s váhou hříšníků i mluvící zrcadlo. Do pohádek tu můžete zavítat do 28. dubna.

Unikátní expozici z české stavebnice Seva připravil Dům umění ve Znojmě. Autor výstavy a patriot projektu Petr Šimr má nejen kompletní sortiment továrních setů, ale také vlastní tvorbu, do které se řadí zvířata v životní velikosti, společenské hry, modely vozidel a další zajímavé stavby. Velkým lákadlem bude například detailně propracovaný model ulice periferie města se silnicí, zahradami, budovami a vozidly. Unikátní je také dvoupohledová budova hasičárny s detailně propracovanými interiéry i exteriéry – sestavena je dle skutečné požární stanice z roku 1923. Připravena je samozřejmě i velká dětská herna. Zavítat sem můžete do 17. března.

Sdílej na facebooku
Autor: rum, red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku