Co musíte udělat, když vás dítě ignoruje? Tohle zaručeně pomůže!

  • Co musíte udělat, když vás dítě ignoruje? Tohle zaručeně pomůže!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. března  2019 
     06:00

    Když dítě neposlouchá, dokáže to pořádně naštvat. A může to být i dost frustrující. Ignorování vašich požadavků je ale nepřijatelné, je tedy důležité naučit dítě, aby vás poslouchalo a reagovalo už při prvním pokynu. V opačném případě by se mohlo stát, že si dítě zvykne, že vás klidně může ignorovat a nic se neděje. Jaké kroky byste měli učinit, pokud vás dítě přehlíží?

    Zvažte důvody, proč vás děti neposlouchají, ale naučte je, že trváte na tom, aby splnily to, co po nich chcete. Někdy je cesta snadná, jindy je to náročnější.

     

  • Odstraňte to, co dítě rozptyluje

    Autor: iStock

     

    Je důležité rozlišovat mezi úmyslnou vzdorností a ignorací a prostým faktem, že vás jednoduše dítě neslyší, protože je rozptylováno něčím jiným. Pokud dítě hraje počítačové hry a má na uších sluchátka a vy na něj křičíte nějaký pokyn, jen těžko můžete očekávat, že vás uslyší, protože je jednak zaujaté hrou, jednak má sluchátka.

    Takže první, co musíte udělat, je přerušit rozptylování. Vypněte televizi, sundejte mu sluchátka a navažte oční kontakt. Možná mu budete muset položit ruku na rameno, aby vás zaregistroval. Pak řekněte dítěti jasné pokyny, co po něm chcete. A řekněte to skutečně jednoduše: „Ukliď si to oblečení.“ „Pojď se najíst.“ A podobně. Snažte se o neutrální hlas.

     

  • Požádejte dítě, aby zopakovalo váš pokyn

    Autor: iStock

     

    Pokud chcete, aby vás dítě neignorovalo, musíte zajistit, aby taky skutečně pochopilo, co po něm chcete. Požádejte ho, aby zopakovalo vaše pokyny. Zeptejte se třeba: „Dobře, tak co máš teď udělat?“ A počkejte, až vám to vysvětlí. „Mám se převléknout, abych ti šel pomoct ven na zahradu s trávníkem.“ Nabídněte mu vysvětlení nebo se ho zeptejte, jestli má nějaké doplňující dotazy.

     

  • Dejte mu jedno varování

    Autor: iSTock

     

    Poté, co jste dali dítěti nějaký pokyn a jste si jistí, že vás slyšelo a že pokynu rozumělo, počkejte asi deset sekund. Může to chvíli trvat, než se informace dostane k dítěti dovnitř do hlavy. Pokud ale neprovede žádný pokus splnit váš příkaz nebo pokyn, je jasné, že vás ignoruje záměrně. Dejte mu jedno varování, pak konec. Řekněte například: „Pokud si nezačneš uklízet pokoj do pěti sekund, večer nebudeš hrát na počítači“.

    Přemýšlejte, jaký důsledek je pro vaše dítě skutečně nepříjemný, a ujistěte se, že jste opravdu připraveni dodržet to, co jste řekli. Použijte stejný přístup, když vás dítě zcela ignoruje. Pokud pořád říká: „Já vím“, nebo „Udělám to za minutu“, varujte ho. Učte ho, že vaše pokyny musí splnit a když ne, bude to mít nějaké následky. Třeba mu odnesete oblíbenou elektroniku, hračku nebo cokoli jiného, stačí na krátkou dobu.

     

  • Vytvořte plán řešení problému

    Autor: iStock

     

    Jestli vaše dítě často ignoruje vaše požadavky, měli byste to začít řešit. Proč to dělá? Jaký je důvod? Vyjádřete své očekávání tím, že mu řeknete: „Očekávám, že hned napoprvé poslechneš, co po tobě chci.“ Řekněte mu, že jestli má potíže s nasloucháním, je nutné na tom zapracovat.

    U některých dětí postačí pochvala či pozitivní pozornost, aby je motivovaly k tomu, aby pokyny rodičů poslechly. Pokud tedy dítě pochválíte a řeknete například: „Skvělá práce, jsem ráda, že jsi vypnul tu televizi, když jsem tě o to požádala,“ může ho to ještě více motivovat, aby vás neignorovalo a poslouchalo hned napoprvé.

     

  • Eliminujte důvody, proč dítě neposlouchá

    Autor: iStock

     

    Pokud vaše dítě odmítá poslouchat, může být problém i někde jinde, a je možné, že neposlouchá ani ve škole. Proto je nutné vyloučit základní důvody, které vedou k ignoraci. Sami sobě si položte několik otázek. Nemůže mít problém se sluchem? Nemá potíže s udržením pozornosti? Třeba má ADHD? Nemá dítě kognitivní problémy, související s vývojem, které pak mají vliv na to, jak zpracovat informace? Máte-li podezření, že ignorování může mít důvod v nějakém zdravotním problému, poraďte se s pediatrem.

     

  • Vyhněte se chování, které dítě podpoří v ignorování

    Autor: iStock

     

    Dávejte si pozor na to, jak se chováte vy sami k dítěti. Někdy rodiče dělají neúmyslně to, co naopak dítě v ignoraci podpoří. Zejména křik, podráždění, sarkasmus nebo „žebrání“ způsobí, že vás dítě bude ještě více přehlížet. Dlouhé přednášky a příliš moc příkazů také není vhodným způsobem, jak dítě přinutit, aby vás poslouchalo. Buďte neutrální a dávejte jednoduché příkazy, které skutečně chcete řešit.

     

    Co se osvědčilo švédským rodičům při výchově? Podívejte se na VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku