9 cest, jak se stát vzorem pro své dítě: Co dělat a co rozhodně ne?

  • 9 cest, jak se stát vzorem pro své dítě: Co dělat a co rozhodně ne?
    Rodina
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    19. června  2018 
     06:00

    Dospívající dají spíše na to, co děláte, než na to, co říkáte. Používat oblíbené rodičovské věty typu "tohle bys měl udělat" je většinou neefektivní. Mnohem lepší je dávat jim pozitivní vzor – a to ve všem, co děláte. Zejména devět následujících oblastí byste neměli přehlížet.

  • Fyzické zdraví

    Rodina
    Rodina
    Autor: Shutterstock

    Čím dál více dospívajících má problémy s obezitou, nadváhou, nedostatkem pohybu, špatnou výživou a nedostatkem spánku. Pokud budete sami více cvičit, hlídat si svoje fyzické zdraví, budete zároveň inspirovat dítě, aby se i ono staralo víc o svoje tělo. Zakomponujte do svého každodenního života pravidelné cvičení, nakupujte zdravé potraviny (nebo zdravější) a vařte nutričně vyvážená jídla. Ujistěte se, že máte i dostatek spánku, a diskutujte se svými potomky o důležitosti zdraví.

  • Duševní zdraví

    Relaxující žena
    Relaxující žena
    Autor: Shutterstock

    Zatímco spousta rodin si dobře uvědomuje nutnost pečovat o fyzickou schránku, bohužel dost často zapomínají pečovat i o duševní zdraví. Podnikněte kroky ke změně, dětem více demonstrujte, že umíte zvládat stres zdravými způsoby. Buďte dostatečně se svými přáteli a zapojujte se do volnočasových aktivit, které vypěstují vaši odolnost proti stresu.

  • Používání moderních technologií

    Otec a syn
    Otec a syn
    Autor: Shutterstock

    Téměř všichni dospívající používají chytré telefony, tablety a počítače. A vy jako rodiče se možná snažíte nastavit nějaké zdravotní limity pro jejich používání. Nedá se nic dělat, ale i v této oblasti musíte jít příkladem. Předveďte dětem správnou smartphonovou etiketu – nepoužívejte telefon, když s vámi dítě mluví, nepište esemesky při večeři, nekomunikujte prostřednictvím sociálních sítí, když komunikujete s někým jiným. Stanovte pravidla, která budete sami dodržovat: žádná televize ani mobil při jídle. A držte se jich!

  • Péče o sebe sama

    Relaxující žena
    Relaxující žena
    Autor: Shutterstock

    Ukažte svým teenagerům, že se máte rádi a že o sebe taky rádi pečujete. Ať už to je každodenní meditace, návštěvy masáží nebo osobní hygiena – musí být jasné, že i vy se dokážete o sebe starat nejen po stránce fyzické, ale i emoční a duchovní.

  • Vztahy

    Hádající se pár
    Hádající se pár
    Autor: Shutterstock

    Dospívající se naučí chovat k ostatním lidem tak, jak vidí, že se chovají dospělí sami. Sledují vzájemné vztahy, hodnotí, jak to děláte vy nebo táta. Chovejte se k sobě tedy s partnerem s láskou a úctou, nenadávejte si, nebuďte k sobě hrubí, ctěte vzájemný respekt. Je to velmi důležité pro dospívající potomky. Věnujte ale pozornost také způsobu, jak se chováte ke svým přátelům, dalším členům rodiny či sousedům.

  • Finance

    Dospívající dívka s kasičkou
    Dospívající dívka s kasičkou
    Autor: Shutterstock

    I v téhle oblasti můžete jít vzorem. Dítě se učí o financích jednoduše tím, že sleduje, jak to děláte vy, jak nakupujete, jak umíte hospodařit s výplatou apod. Ať už jste hluboce v minusu nebo jste na tom dobře, vaše chování a postoje k penězům naznačí, jak se k nim bude chovat i vaše dítě.

  • Komunikace

    Rodina
    Rodina
    Autor: Shutterstock

    Dávejte si pozor na způsob, jak hovoříte s lidmi kolem sebe, ať už jde o členy rodiny, přátele nebo cizí lidi. Není jedno, zda se často dostáváte do konfliktů, nebo jednáte s respektem. Tak, jak řešíte problémy vy, tak je bude pravděpodobně řešit i vaše dítě.

  • Práce a pracovní morálka

    Pracující rodina
    Pracující rodina
    Autor: Shutterstock

    Dlouho předtím, než začne vaše dítě skutečně vydělávat a pracovat, se ale může dozvědět něco o pracovní morálce. Jak? Jednoduše tak, že bude sledovat vás. Pokud chodíte neustále pozdě do práce nebo se čas od času „hodíte marod“, dáváte tím dítěti špatný signál o tom, jak vnímáte pracovní vztahy. A pozor, nejde jen o pracovní morálku v zaměstnání, ale i doma. Pokud po sobě tatínek nikdy neuklidí talířek do myčky, jen těžko to může chtít po dítěti.

  • Hodnoty

    Hodnoty
    Hodnoty
    Autor: Shutterstock

    Výzkumy ukazují, že většina dospívajících je zmatená, pokud jde o rodinné hodnoty. Proto je důležité věnovat velkou pozornost i tomu, co dáváte na vrchol žebříčku hodnot. Například: Žijete podle svého přesvědčení? Čeho si v životě nejvíc ceníte? Co je pro vás prioritní? Způsob, jakým se chováte, hovoří jasně o vašem hodnotovém systému.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku