Ne, to nesmíš! Kdy jsou zákazy pro děti nutné a kdy jim škodí?

Ne, to nesmíš! Kdy jsou zákazy pro děti nutné a kdy jim škodí?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. ledna  2018 
 06:00

Seď, buď tiše, jez, nehýbej se, seď rovně, neposkakuj pořád… Kolik podobných příkazů rodiče denně vysloví? Možná stovky! Přitom některé z nich jsou k ničemu, vedou jen k tomu, že je z nich dítě ve stresu, a navíc jim vůbec nerozumí. Malá batolata jim totiž ani porozumět nemohou. Na druhou stranu ale existují hranice, které by měly platit, a některé zákazy jsou pro dítě nutností.

Jaký typ výchovy praktikujete? Liberální, nebo direktivní styl s mnoha příkazy a zákazy? Mám tři syny a popravdě musím říct, že jsem praktikovala jakousi „střední cestu“. Byla jsem přísná, ale vždycky jsem se snažila respektovat jejich vlastní svět. Později, když se dostávali do náročnějšího věku, už jsem to určitě párkrát přepískla, ale nikdo není dokonalý. A mé nejčastější zákazy? Zákaz počítače na týden nebo týden bez xBoxu! Výsledek? Silné abstinenční příznaky, blbá nálada a paradoxně horší známky ve škole.

Jaké zákazy ano, jaké ne?

Když už chceme zakazovat, měli bychom to taky vysvětlit. Hranice existovat musí a jsou to rodiče, kteří je určují. „Jsou to mantinely, které umožňují, aby byl život pro dítě bezpečný, například určení, kdy smí samo ven, kam smí a nesmí chodit, v kolik se má vrátit domů a tak podobně. V rámci těchto mantinelů by si ale dítě o sobě mělo rozhodovat samo, třeba ohledně toho, co si vezme na sebe, jestli si bude dělat domácí úkol po příchodu ze školy, nebo později,“ říká dětská psycholožka Tereza Beníšková.

Kolik svobody dítěti dát?

Tolik, kolik jí aktuálně vzhledem ke své vývojové fázi potřebuje, domnívá se psycholožka Beníšková. Čím bude starší, tím víc. Svoboda k životu patří. „Dítě se samostatným rozhodováním o sobě učí nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. Například když si vybere, že si dnes oblékne červené tričko, a na schodech se rozmyslí, že by mělo raději zelené, už se nebudeme vracet domů kvůli převléknutí. Dnes půjde do školky v červeném a zítra si může vybrat to zelené,“ radí psycholožka.

Proč není dobré jen zakazovat a přikazovat?

Děti, které vyrůstají jen v příkazech a zákazech, budou v dospělosti sotva vnitřně svobodné a nebudou si umět se svobodou poradit. „Z dětí, kterým rodiče pořád říkají, co mají a nemají dělat, a jimž všechno přesně organizují, se stávají dospělí lidé, kteří o vlastní svobodu vlastně nestojí, obtěžuje je, neví, co s ní. Jsou nejistí, když o sobě mají rozhodovat sami, a proces rozhodování je pro ně obtížný,“ říká Tereza Beníšková.

Když jsou zákazy nezbytné a nutné

Jakékoli zákazy jsou nepříjemné, ale občas jsou nezbytné. A musí tvořit součást výchovy. Dítě musí znát pravidla, která mu řeknou, co může a co ne, případně ho tyhle zákazy chrání před možným nebezpečím (Stůj, neutíkej přes tu silnici!). Když ale synovi řeknete direktivně "nevykláněj se z okna!“, říkáte mu pouze své přání, ale už mu neřeknete, proč nechcete, aby se vykláněl z okna. Lepší je říct: "Tomíku, vyklánět se z okna je nebezpečné, je to vysoko, takže bys mohl vypadnout. Podíváme se spolu, ano?“

Jak to udělat, aby děti na zákaz reagovaly a poslechly?

Musíte zákaz vyslovit důrazně a rozhodně, ale zároveň přátelsky. Když dítě přesto nereaguje, chyťte ho lehce za rameno, navažte s ním oční kontakt a zákaz zopakujte. Trvejte na tom, co od dítěte chcete, a neustupujte ze svého požadavku. Zákaz nebo příkaz byste měli zdůvodnit, aby dítě pochopilo, proč něco nesmí, případně proč to musí udělat. Navrhněte alternativu nebo jiné možnosti řešení konkrétní situace.


Proč věta "nezlob!" nikdy nezabere? Podívejte se na VIDEO:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku