Kolik stojí prvňák? Zjistěte, kdo utratí nejvíc!

Kolik stojí prvňák? Zjistěte, kdo utratí nejvíc!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
5. září  2018 
 06:00

Pokud jste letos vypravovali potomka do první třídy, jistě jste si už koncem prázdnin povzdechli, jak váš bankovní účet i peněženka zapláčou. Aktovka, penál, pastelky, sešity, přezůvky, výtvarné potřeby i oblečení… Seznam požadovaného vybavení a pomůcek je dlouhý. Kolik zaplatíte a jak jsou na tom rodiče v dalších zemích? Vyjde je jejich školák levněji?

První krok do školní lavice je obrovským životním zlomem pro každé dítě i jeho rodiče. Hravé školkové období končí a začíná přísnější režim plný povinností a domácích úkolů. A na rodičích je, aby se postarali o to, aby vstup do školy proběhl co možná nejpohodověji. Vedle poskytování psychické podpory svému školákovi mají ještě jeden důležitý úkol – pořídit potřebnou výbavu a veškeré pomůcky.

Nápor na rodinný rozpočet

Pro dítko představuje nástup do základní školy velikou životní změnu a spoustu nových povinností, pro rodiče pak vedle jiných starostí také nemalé finanční výdaje.

Zajímá vás, kolik stojí školní výbava pro žáka první třídy u nás a v zahraničí? Výši těchto nákladů v roce 2018 v České republice v porovnání s 36 státy severní polokoule, ve kterých začíná školní rok v období srpna a září, zkoumala společnost Picodi.com. Veškeré údaje jsou založeny na nabídce internetových obchodů a na seznamu hodnocených komodit školních pomůcek bylo 27 položek (zařazeny byly ty naprosto nutné, bez kterých se žádný školák neobejde), mimo jiné batoh, základní školní potřeby, výtvarné potřeby a cvičební úbor na tělocvik. Při převodu měn byly použity průměrné směnné kurzy pro červenec 2018.

náklady na školní pomůcky
náklady na školní pomůcky
Autor: Picodi.com

Nutné investice

V rámci výzkumu Picodi.com byla školní výbava rozdělena do čtyř skupin: základní školní pomůcky, školní batoh, výtvarné potřeby a oblečení na tělocvik. Kvalitní aktovku nebo batoh, který bude lehký, anatomicky tvarovaný, s polstrovanými zády, dostatečně prostorný a vybavený širokými a pohodlnými popruhy, potřebuje každý žáček. Průměrná cena batohu v českých e-shopech je 274 Kč (při vypočítání této ceny byly brány v potaz položky z nižší a střední cenové kategorie).

Nepostradatelné jsou základní školní pomůcky jako sešity, obaly na knihy, desky, penál, pero, tužky, propisky, stírací gumy, ořezávátka a pravítka. Částka, kterou české domácnosti na tyto produkty vynaloží, dělá 314 Kč. Samozřejmě otázka cen závisí na finančních možnostech a rozhodnutí rodičů, jelikož v obchodech najdete bohatou nabídku levnějších i dražších značkových produktů. Učitelé většinou doporučují nakoupit obyčejná pera, tužky a sešity. Samostatnou kapitolou jsou potřeby na výtvarnou výchovu (voskovky, modelína, lepidla, vodové barvy, nůžky, barevné papíry a fixy), které stojí rodinu 403 Kč.

K nejdražším položkám, za které musí rodiče školou povinných dětí platit, patří podle výzkumu výbava na tělocvik. Co bude dítě v první třídě potřebovat? Cvičební úbor a boty do tělocvičny. Z rozboru srpnových slev v internetových obchodech vyplývá, že tyto položky pohltí největší část rodinného rozpočtu. Rodiče si musí připravit 731 Kč.

náklady na školní pomůcky
náklady na školní pomůcky
Autor: Picodi.com

Kdo zaplatí víc?

Kolik stojí školní výbava v různých státech ve srovnání s tamní průměrnou mzdou? Základní potřeby pro prvňáčka v České republice přijdou rodiče celkově na 1722 Kč (což je 7,8 % průměrné mzdy v Česku). Když to srovnáme s našimi nejbližšími sousedy, zaplatíme méně než Poláci (8,44 % průměrného měsíčního platu) a Slováci (dokonce 10,68 %), naopak rodiče v Rakousku stojí výbava do školy „jen“ 5,33 % průměrné mzdy. Ze všech sledovaných zemí zatíží ale škola nejvíce rodinný rozpočet v Nigérii (54,74 %) a Moldavsku (36,66 %). Bezkonkurenčně nejméně pak zaplatí za prvňáčky ve Švédsku, Kanadě, Francii, Spojených státech amerických a Spojených arabských emirátech, kde částka nepřekračuje 4 % měsíčního výdělku.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku