9 nesmyslů, které bude škola od září zase chtít po vašich dětech

  • 9 nesmyslů, které bude škola od září zase chtít po vašich dětech
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    20. srpna  2010 
     06:00

    Až po pár nájezdových dnech začne normální výuka, dočkáte se. Požadavky, které učitelky diktují do dětských notýsků – případně posílají mailem – a rodiče mají za úkol je splnit. Ideálně do druhého dne, pokud už ne rovnou na počkání. Bavlnky na vyšívání, listy na výtvarku nebo drobné na divadlo, na které si potomek vzpomene v půl osmé večer. Jen malé upozornění, berte následující text trochu jako nadsázku. 

  • Listy na výtvarnou výchovu, podzimní evergreen

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mohlo by se zdát, že aby dítě mohlo časem postoupit do vyššího ročníku, mělo by udělat znatelné pokroky ve čtení, psaní a tak podobně. Ale ve skutečnosti to bude možná tak, že projde ten, kdo do školy donese a posléze výtvarně zpracuje dostatečné množství podzimně zbarveného lupení.

     

    Za chvíli ho bude všude plno, ale bohužel na vaší běžecké dráze po trase práce – družina – nákup jako na potvoru rostou jen smrky a borovice. Proto vám dobře radíme, jakmile někde na výletě nebo procházce uvidíte barevné listy, šup s nimi do kabely. Časem jako když je najdete. 

  • Roličky od toaleťáku, obaly od vajec

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Z dětství si to nepamatuju, ale poslední roky se zdá, že bez několika rukodělných prací, jejichž základem jsou roličky od toaletního papíru, se základní vzdělání taky získat nedá. Vhodným ekvivalentem jsou kartony od vajec. To vše v kombinaci s nůžkami, lepidly a barvami. 

  • Bavlnky tří barev a kanavu na vyšívání, prosím

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jeden by řekl, že tenhle hit už se ze škol vytrácí, ale není tomu tak. I po vašich potomcích budou leckde chtít, aby si popíchali prsty při marných pokusech navléci bavlnku do jehly a vytvořit originální variaci lidové výšivky. Nakonec, nemáme nic proti tomu, aby se kluci i holky naučili třeba přišívat knoflíky, ale rádi bychom upozornili, že v domácnostech už se výšivce běžně nevěnují ani starší generace. 

  • Desky na písmenka? Povinné!

    Autor: iStock.com

    Někde už to bez nich a podobných do detailů předepsaných školních pomůcek jde, jinde na nich pořád lpějí – a tak musíte i vašemu potomkovi sehnat podivnosti, jako jsou třeba desky na písmenka, ačkoli historie nezná žádného běžného prvňáka, který by je tam dokázal uložit zpátky. 

  • Jedno jediné povolené pero

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Když už jsme u školních pomůcek, pozoruhodné je i časté lpění na jednom jediném vhodném peru, kterým se mohou prvňáci v té které konkrétní třídě učit psát. Co na tom, že učitelka z druhé třídy tvrdí to samé o jiném modelu. Můžete samozřejmě zkusit být za rebela, ale počítejte s tím, že to na příštím rodičáku pěkně schytáte.

  • A zítra prosím barevné ústřižky látek, maminka je určitě má doma

    Autor: Shutterstock.com

    Veliký učitelsky omyl. Běžná česká matka v roce 2017 žádné ústřižky látek doma nemá, protože se šití věnovala naposledy v patnácti letech, a to pouze s nevelkým úspěchem.

     

    Chtít po ní, aby vytáhla z tajného šuplete různobarevné kousky látek, a to jak tenkých, tak silných, je politováníhodný naivismus. Na splnění takového úkolu tak potřebuje minimálně týden, aby látky nafasovala u tvořivější kamarádky nebo své matky, která šicí stroj občas přece jen vytáhne. 

  • Velikonoce na obzoru? Přichází čas vyfouknutých vajíček

    Svíčky ve tvaru vajíčka, 6 kusů, prodává KiK za 70 Kč
    Svíčky ve tvaru vajíčka, 6 kusů, prodává KiK za 70 Kč
    Autor: scom, archiv

    Do příštích Velikonoc je ještě daleko, ale pokud si chce rodič u školy šplhnout, chystá se předem. A jakmile se mu do rukou dostanou silně nedostatečná bílá vajíčka, místo obligátního rozklepnutí každé pečlivě vyfoukne a uschová, dokud škola nepřijde se svým požadavkem na přinesení vyfouknutých skořápek. Pokud něco podobného odmítáte podstupovat, vsaďte na náš tajný tip – v prodejnách výtvarných potřeb se dají koupit polystyrenová vajíčka, jejichž výhodou je i podstatně větší výdrž. 

  • Jdeme do divadla, každý si přinese 27 korun

    Autor: Shutterstock.com

    Dá se pochopit, že i ve škole si někdy na vybírání různých finančních příspěvků vzpomenou na poslední chvíli. A že to nechtějí posílat převodem na účet, protože divadlo taky chce peníze v hotovosti. Ale proč je tak často nutné přinést úplně přesnou částku? Tedy v pondělí třeba 27 korun na divadlo a ve středu 73 korun na výtvarné potřeby. Dohromady je to stovka, vynásobeno počtem dětí taky půjde o nějakou kulatou sumu, s jejímž případným rozměněním by si ve sborovně snad poradit mohli. 

  • Bez předepsaných přezůvek a tenisek to ani tentokrát nepůjde

    Desatero obratnosti aneb jak vést děti k pohybu - podívejte se!

    Samozřejmě, žádná škola logicky nechce, aby její tělocvična byla pokrytá šmouhami od černých bot, ale dělat scény kvůli tomu, že podrážka není sněhobílá, ale našedlá? Dneska už žádné šmouhy nedělají ani úplně černé podrážky, zkuste rodičům věřit. A pokud možno jim nemluvte ani do toho, v jakých přezůvkách do školy pošlou své potomky, snad s výjimkou toho, kdyby to byly boty na první pohled nebezpečné. 

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku