Co si všichni učitelé přejí, aby rodiče o jejich práci věděli?

  • Co si všichni učitelé přejí, aby rodiče o jejich práci věděli?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. ledna  2020 
     06:00

    Jsou rodiče, kteří si učitelů váží a uznávají, že není žádný med vzdělávat jejich potomky. Chodí na třídní schůzky, platí poplatky do rodičovského sdružení a své děti vedou k tomu, že škola je instituce, která má především vzdělávat. A pak jsou rodiče, kteří si myslí, že k učitelům si můžou dovolit vše, protože učitelé mají přece jejich děti vychovávat. Nezřídka pak někteří rodiče před zraky svých dětí učitelům nadávají, tykají jim, křičí na ně a sepisují petice za jejich odvolání.

    Co by si všichni učitelé přáli, aby rodiče věděli? Nejsou to jen seznamy učebnic a dalších věcí potřebných do školy. Nejsou to jen zákazy používání mobilních telefonů ve škole a kouření. Je toho mnohem víc, co by si učitelé přáli, aby rodiče akceptovali a věděli.

  • Odpusťte nám, že na e-maily neodpovíme ihned

    Autor: iStock

     

    „Přála bych si, aby rodiče umožnili učitelům, aby na e-maily, které jim napíšou, reagovali za dva i tři dny. Učitelé jsou po celý den velmi zaneprázdnění, musí řešit spoustu konfrontací na chodbách a ve třídách a je málo času posadit se a poskytnout podrobné odpovědi na konkrétní požadavky rodičů týkající se jejich dítěte ihned. Zpožděná odpověď není důkaz, že nám na dětech nezáleží, je to jen fakt, že toho máme na svých talířích skutečně moc.“ (Daniela, učitelka angličtiny na SŠ)

    „Jsme taky manželky, matky, dcery a pečovatelky. Často jsou rodiče naštvaní, že nereaguji na e-mail do čtyř hodin nebo že se mnou nemůžou přesně v 11 hodin mluvit po telefonu.“ (Alena, učitelka na prvním stupni)

     

  • Děti potřebují číst, číst, číst

    Autor: istock

     

    „Přála bych si, aby rodiče věděli, jak důležité je pro dítě každý den číst aspoň 30 minut, pro ty horší čtenáře i 60 minut.“ (Simona, učitelka na druhém stupni)

    „Čtení není jen domácí úkol. Měla by to být součást života. Když nečtete, budete bojovat ve všech předmětech.“ (Diana, učitelka matematiky na SŠ)

    „Přála bych si, aby rodiče věděli, že jednou z nejlepších věcí, které mohou udělat pro přípravu svého dítěte na školu, je, že ode dne, kdy se narodí, by jim měli každý den nahlas číst. Každý den. Každý den.“ (Klára, učitelka dějepisu na ZŠ)

  • Musíte být přísnější, pokud jde o telefony

    Autor: iStock

     

    „Děti na střední škole musí akceptovat, že mobilní telefony nesmí používat během hodiny. Dobrou praxí by možná bylo, kdyby rodiče doma dětem telefon před spaním vzali a někam ho schovali, aby si děti skutečně odpočinuly. Někteří studenti chodí do hodiny vyčerpaní, unavení neustálým brouzdáním po sociálních sítích v době, kdy si rodiče myslí, že už dávno spí.“ (Miroslava, učitelka němčiny na SŠ)

    „Je moc důležité, aby studenti měli doma místo, kde je nerozptyluje elektronika, aby mohli dokončit svou práci a v klidu usnout. Hodnotu spánku nelze dostatečně zdůraznit v případě školních úspěchů. Je to pro ně skutečně velmi užitečné, aby elektroniku nechávali mimo ložnici.“ (Kateřina, učitelka angličtiny na SŠ)

     

  • Vaše dítě může vést dvojí život

    Autor: iStock

     

    „Přála bych si, aby rodiče věděli, že chování jejich dětí doma není stejné jako chování ve škole. Učitelé své žáky vidí každý den ve školním prostředí, a pokud rodiče informují o nějakém nevhodném chování, skutečně to tak bylo. Věřte nám.“ (Laura, učitelka matematiky a přírodopisu na ZŠ)

    „Když musíme řešit problém a sdělíme vám to, věřte, že skutečně existuje.“ (Táňa, učitelka na SŠ)

  • Je v pořádku, když dělají chyby v domácích úkolech

    Autor: iStock

     

    „Bylo by fajn, kdyby rodiče neopravovali po svých dětech domácí úkoly. Chyby mi naopak ukazují, jak musím pracovat s vaším dítětem. Pokud jeho práce není vždy stoprocentní, nebudu věřit, že potřebuje více mé pomoci, aby všemu porozumělo. Také to ukazuje, že si o dětech myslíte, že to vlastně samy nedokážou – není to dobré poselství, které by z nich vytvářelo sebevědomé žáky.“ (Marie, učitelka na prvním stupni)

     

  • Jo, nejsme dokonalí

    Autor: iStock

     

    Nejsme superhrdinové. Děláme jen práci, kterou milujeme. Někdy nás to sice vysiluje a občas uděláme nějakou chybu i my. I my potřebujeme někdy vaši pomoc a slova povzbuzení.“ (Jana, učitelka na druhém stupni ZŠ)

     

  • Opravdu nám na vašich dětech záleží

    Autor: iStock

     

    „Mluvím o svých žácích jako o svých dětech. Bojím se, když jsou nemocní, jsem nadšená, když konečně pochopí složitý koncept, jsem hrdá, když skončí střední školu a pokračují na vysoké nebo začnou pracovat.“ (Zuzana, učitelka na ZŠ)

    „Přála bych si, aby rodiče věděli, že my jejich děti máme rádi a chceme jim pomoct, aby se staly ještě lepšími. Někdy to sice bude znamenat, že budou i nešťastné, když je potrestáme za špatné chování, ale věřte nám. Víme, co děláme!“ (Irena, učitelka na prvním stupni ZŠ)

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku