Viróza v rodině? Na tohle dávejte pozor, abyste se nenakazili všichni!

  • Viróza v rodině? Na tohle dávejte pozor, abyste se nenakazili všichni!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    7. prosince  2019 
     06:00

    Viróza, nachlazení, chřipka nebo střevní infekce – pokud se podobná choroba objeví u některého člena rodiny, existuje vysoké riziko, že postupně podlehnou i ostatní. Předejít tomu pomůže pár jednoduchých preventivních opatření. Jakých?

    Infekce je jedna věc, snaha zabránit tomu, aby se nakazili i všichni okolo, druhá. Někdy přitom stačí poměrně málo k tomu, aby se nákaza dále nešířila. 

  • Zákeřné bacily jsou všude

    supermámy, dítě, děti, nemoc, zdraví, léky, rodiče
    supermámy, dítě, děti, nemoc, zdraví, léky, rodiče
    Autor: istock

    Když se u vás doma začne marodit, je to nepříjemné. Obzvláště pokud máte malé děti, dokáže i zdánlivě běžná nemoc pěkně zavařit. Bakteriální i virové infekce se obvykle rychle a snadno šíří, a jelikož sdílíte společný prostor, je riziko, že se nakazí všichni členové rodiny, o to vyšší. Na co byste měli být opatrní?

  • Myjte si ruce

    ...
    ...
    Autor: istock

    Proč připomínáme něco tak samozřejmého? Je to sice s podivem, ale možná by vás překvapilo, kolik dospělých na základní hygienickou zásadu často zapomíná a podceňuje ji. A co hůř, někdy k tomu důsledně nevedou ani své děti. Mýt si pravidelně ruce – mýdlem a pod vlažnou tekoucí vodou – je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit choroboplodných bakterií zodpovědných za řadu nemocí. Lékaři doporučují mydlit si ruce minimálně 20 vteřin, abyste spolehlivě zničili veškeré bakterie.

  • Mějte po ruce dezinfekci

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pořiďte si domů šetrný dezinfekční prostředek, ať už ve formě roztoku nebo například vlhčených dezinfekčních ubrousků na jedno použití. Věřte, že jde o chytrou a praktickou investici. Použijte je, kdykoli jste v přímém kontaktu s nemocným, například po výměně plenek děťátku. Roztokem můžete ošetřit také třeba kliky od dveří a vypínače, dezinfekcí napuštěné kapesníčky užijete na ruce nebo otření kuchyňské linky či stolu. Vyberte si takový prostředek, který obsahuje alespoň 60 % alkoholu, spolehlivě zlikviduje bakterie a zastaví jejich množení.

  • Udělejte očistu hraček

    ...
    ...
    Autor: istock

    Když nepříjemná nemoc zasáhne vaše nejmenší, je více než pravděpodobné, že obrovským semeništěm bacilů budou jejich oblíbené hračky. Bude nezbytné je vyčistit. Shromážděte je na jednu hromadu a roztřiďte. Ty tvrdé (bez baterií) umyjte v myčce na nádobí, aby se vydezinfikovaly, látkové a plyšové projeďte pračkou na prádlo a vysušte je, nejlépe na šetrný program v sušičce. Elektronické hračky otřete a omyjte vhodným zdravotně nezávadným dezinfekčním prostředkem.

  • Přebalujte hodně opatrně

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nemocné miminko nebo batole je velký stres a vyžaduje zvýšenou péči po všech stránkách. Když vyměňujete plenky, použijte jednorázovou (nebo snadno omyvatelnou) podložku a nikdy nepřebalujte na stole nebo na místě, kde běžně chystáte jídlo nebo si hrajete. Nebojte se použít tenké jednorázové latexové rukavice a pro jistotu si i pak po výměně plenky důkladně vydrhněte ruce. Znečištěné a použité plenky nenechávejte nikde ležet, okamžitě je vyneste do odpadků. Stejný postup praktikujte také v případě, že nemocná jste vy, nikoli děťátko.

  • Pryč z kuchyně

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokud jste nemocná nebo máte podezření, že se o vás choroba pokouší, zaúkolujte někoho, kdo za vás uvaří večeři a nachystá svačiny. Neměla byste se dotýkat potravin, případně "prskat" do jídla, které připravujete pro zbytek rodiny. A pozor, stejně nebezpečné je ochutnávání jídla, než ho předložíte dětem. Nebo také pití ze společné skleničky. Stačí jeden bezmyšlenkovitý doušek a bakterie rychlostí blesku putují dále.

  • Zaměřte se na koupelnu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Právě koupelna je místností, kde se bacily drží a šíří extrémně rychle. Je tady teplo a vlhko, takže ideální podmínky pro množení bakterií. Je potřeba důkladně ji dezinfikovat, a to veškeré povrchy – vanu, umyvadlo, toaletní mísu i podlahu. Pozor při používání ručníků a žínek, každý by se měl dotýkat jen svých vlastních, veškeré textilie co nejčastěji vyperte (při teplotě minimálně 60, ještě lépe 90 stupňů) a vyměňte je. Jednorázovým dezinfekčním ubrouskem otírejte rovněž kelímky na zubní kartáčky, tuby se šampony a sprchovými gely, nezapomeňte na vodovodní kohoutky a sprchu.

  • Zahoďte zubní kartáček

    ...
    ...
    Autor: istock

    Tušíte, jak obrovské množství choroboplodných zárodků se na něm ukrývá? Většina z nich sice poměrně rychle uhyne, jak kartáček po použití a uložení zaschne, jakmile se ale uzdravíte, bez milosti „starý“ zubní kartáček vyhoďte a připravte si nový. Zároveň zvažte, kam zubní kartáčky ukládáte, nenechávejte je všechny společně v jednom kalíšku, kde by se mohly dotýkat.

  • Nepřestávejte s kojením

    ...
    ...
    Autor: istock

    Žádný strach, ani když jste vy nebo váš potomek nemocní, není to důvod k tomu, abyste skončila s kojením. Naopak. Ve skutečnosti je to tak, že vaše mateřské mléko obsahuje protilátky, které ratolest pomohou ochránit. Navíc dodá výživné tekutiny, které potřebuje v boji s choroboplodnými zárodky.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku