Jak zaměstnat děti od 3 do 10 let v době karantény? Tohle zkuste!

  • Jak zaměstnat děti od 3 do 10 let v době karantény? Tohle zkuste!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. dubna  2020 
     06:00

    Možná jste to dříve řešili pouze v případě, kdy děti onemocněly nebo byl ošklivý deštivý den, a vy jste vymýšleli aktivity na doma. Ovšem teď, kdy jsou školy zavřené a děti tráví mnohem více času uvnitř, je skutečně oříšek, jak je zabavit.

    Samozřejmě, že dost času jim zabere i učení, respektive domácí úkoly, které jim učitelé posílají, nebo sledování online výuky na televizních kanálech. Batolata nebo předškoláci úkoly nemají, a na celý den s nimi ven nemůžete. Co vymýšlet dětem podle věku? Psychologové radí, hlavně je neustále zaměstnávejte, aby se zbytečně nenudily.

  • Zábava nejen pro batolata

    Autor: iStock

    Jestli jsou vaše děti zvyklé chodit do školky, pak jim může chybět školkový zaběhlý režim, v němž je nějaká struktura a také pokyny, co mají dělat. Nemusíte samozřejmě do detailů replikovat denní harmonogram, který děti ve školce měly, můžete ale zkusit něco z následujících aktivit, abyste je aspoň trochu unavili.

    ·      Vaření čehokoli. Většina batolat si velmi ráda hraje v kuchyni. Když jste teď celý den doma (pokud máte home office), místo toho, abyste vymýšleli něco jiného, pozvěte dítě do kuchyně a dovolte mu při přípravě jídla spolupracovat. Můžete jim dát z důvodu bezpečnosti plastové misky, ale při všech následujících činnostech vám mohou pomoci: Mytí ovoce a zeleniny, smíchání suchých a mokrých ingrediencí, míchání dřevěnou vařečkou, rozmačkání banánů a podobně.

    ·      Máte doma bublifuk? Pokud ano, není nic zábavnějšího než foukání a protrhávání bublin. Můžete jít na balkon nebo na zahrádku (máte-li) a užijte si pořádnou zábavu. Nemáte ho? Zkuste kouknout na internet, zda se nedá objednat v nějakém e-shopu.

    ·      Malování: Většina malých dětí ráda vytváří a experimentuje s barvami. Rozšiřte aktivitu tím, že jim dovolíte, aby pomalovaly i různé předměty v domácnosti nebo kolem domu – listy, bavlněné tampony, vidličky nebo svoje prsty.

    ·      Překážková dráha: V tomto věku děti milují lezení, skákání a plazení. Pomozte jim, aby se udržely fyzicky aktivní, a vyrobte doma překážkovou dráhu. Můžete použít třeba knihy nebo krabice, cokoli vás napadne, a přes co se dá lézt či skákat.

     

  • Aktivity pro děti od 5 do 7 let

    Autor: iStock

    Předškoláci i děti v první třídě milují zkoumání nových věcí, stejně tak ale ocení řád a organizaci. Můžete jim pomoci, aby se cítili lépe, třeba s následujícími nápady.

    ·      Hledání „pokladu“: Většina dětí má ráda hry, při nichž něco hledají. Nevadí, že nemůžete ven, můžete hru trošku upravit podle situace, a dejte jim například pokyn, aby hledaly „něco červeného“, „něco měkkého“ nebo „něco, co rády čtou“.

    ·      Stavění: Nemusí to být stavba z lega, stavět se dá například z tyčinek od nanuků, prázdných boxů či krabic od bot, rolí toaletního papírů, kousků dřev a dalších domácích objevů.

    ·      Zapojte je do domácích prací: Zatímco vám můžou domácí práce připadat jako nuda, děti si to často užívají. Můžou vám pomoct zametat, vkládat nádobí do myčky, ustlat postel nebo třídit prádlo podle barev do pračky. Starší děti mohou párovat ponožky a skládat ručníky.

    ·      Pohyb: Není nic víc vyčerpávajícího než dítě, které má spoustu energie a potřebuje ji nějak vybít. Máte-li obzvláště aktivní dítě, snažte se dělat mezi úkoly přestávky, aby se hýbalo. Vytvořte seznam 5minutových pohybových her a proložte jimi celý den. Můžete s nimi třeba pochodovat, skákat, proběhnout celý byt či seběhnout 5x schody (máte-li dům).

     

  • Aktivity pro děti od 8 do 10 let

    Autor: iStock

    Jakmile děti povyrostou do věkové hranice vyššího školního věku, bývají samostatnější a jsou schopné hrát si a pracovat i samostatně. Což je samozřejmě pro rodiče prima. Ale to, že už nejsou na vás tolik závislé, neznamená, že jsou taky připraveny plánovat svoje denní aktivity bez vás. Co pro ně můžete vymyslet?

    ·      Nechte je napsat dopis: Když děti nechodí do školy a nekomunikují s přáteli obvyklým způsobem, může se stát, že se začnou cítit trochu sociálně izolované. Podporujte děti, aby dělaly to, co je v jejich silách, aby zůstaly v kontaktu s přáteli tím, že jim budou psát dopisy – klidně mailem. Ovšem proč se nevrátit do doby, kdy se psaly dopisy ručně?

    ·      Nechte je, ať vytvoří komiks: Děti, které rády malují, mohou psát komiks. Je to skvělý způsob, jak podpořit představivost a taky si při tom budou trénovat psaní. Můžete s ním nejprve probrat obecný nástin příběhu nebo ukázat příklady komiksů, a pak je nechte, aby se do toho vrhly samy.

    ·      Poznávací procházka venku: Nemusíte chodit daleko, zkuste jít ale tam, kde není moc lidí. Hrajte s dítětem hru na poznávání, ukazujte mu stromy či rostliny, a dítě ať se snaží je poznat. Můžete cestou i fotit a pak si doma vyhledat vše na internetu.

    ·      Hra s písmeny: Potřebujete 6 kostek s písmeny. Pokud je nemáte, stačí polepit dřevěné kostky samolepkami. Nemáte vůbec kostky? Máte-li doma nějaké kartičky s písmeny, použijte ty. Hoďte všechny kostky a snažte se z hozených písmen složit co nejvíce slov. Předem se domluvte, jaké slovní druhy a tvary se uznávají. Za každé použité písmeno je bod.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku