Čím líp žák vypadá, tím lepší má známky! Je to vůbec možné?

Čím líp žák vypadá, tím lepší má známky! Je to vůbec možné?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
27. února  2020 
 06:00

Myslíte si, že jedničkáři a třídní premianti jsou většinou na první pohled typické „šedé myšky“? Opak je pravdou, říkají vědci! Nejlepších výkonů při studiu podle nich dosahují ti, kteří vypadají velmi dobře, až nadprůměrně dobře. Proč a v čem vynikají?

Nová studie, kterou provedl vědecký tým v čele s ekonomem Danielem Hammermeshem z Barnard College, přišla se závěry, že děti, které dobře vypadají, mají výrazně lepší prospěch a vedou si při studiu mnohem úspěšněji než jejich méně atraktivní vrstevníci. Překvapivé výsledky aktuální studie zveřejnil deník Washington Post.

Jaké jsou důvody, že právě tito studenti vynikají nad ostatními? „Rozsáhlý americký národní výzkum, kterého se zúčastnilo více než 1300 dětí, ukázal, že mnoho faktorů, na které se obvykle zaměřuje politika vzdělávání, jako jsou učební programy a osnovy nebo kvalifikace a kvalita učitelů, má jen relativně malý vliv na celkové výsledky studentů,“ prozradil Daniel Hammermesh. K takovému výsledku došel podrobnou analýzou statistických údajů, které dlouhodobě pravidelně sledují prospěchové výsledky a úspěchy dětí a dospívajících do 15 let.

...
...
Autor: istock

Nadržují jim učitelé?

Pojetí krásy je přísně subjektivní a individuální, každý ji spatřujeme v něčem jiném. Jak říká jedno staré přísloví – „krása je v oku toho, kdo se dívá“. Vědecký tým složený z analytiků, psychologů a sociologů ale hledal způsob, jak ji změřit a vyhodnotit. Vzhled každého dítěte byl v rámci zmiňované studie posuzován podle vytvořené stupnice, jakéhosi panelu, podle kterého byly sledovány jednotlivé segmenty (vznikla stupnice od 1 do 5, přičemž číslo 1 značilo „absolutně nehezký, silně neupravený, velmi neatraktivní", číslo 5 pak „neuvěřitelně roztomilý, krásné rysy, velmi atraktivní"). Šlo o hodnocení vzhledu, reakcí, které konkrétní jedinci vzbudí v ostatních takzvaně na první pohled. „Ano, není žádným tajemstvím, že tak to ve společnosti funguje. Dospělí jednoznačně mají v sobě sklony k tomu, hodnotit a posuzovat lidi, se kterými se setkávají, podle jejich atraktivity. Bezchybné rysy, jemná tvář, hezká postava, pěstěný, upravený zevnějšek… Takové lidi máme raději, upřednostňujeme je a vyhledáváme, jsou nám milejší,“ uvádí Daniel Hammermesh. Což podle jeho slov platí i ve vztahu pedagog–žák. Vědci přinesli důkazy, že učitelé obecně udržují lepší vztahy s „atraktivnějšími“ studenty, jsou jim sympatičtější, učitelé jim vycházejí ochotněji vstříc a leccos jim eventuálně prominou.

Jak se měří krása?

Vědecký tým v průběhu studie analyzoval a měřil vztah mezi "akademickými" úspěchy a vzhledem studentů pomocí různých standardizovaných metod a testů, ze kterých vyšlo jednoznačně najevo, že děti, které vypadají lépe (hezká tvář, pěkné oblečení atd.), si vedou při veškerých zkouškách a testech několikanásobně lépe. Nezanedbatelný vliv na výsledky měly také pohlaví, domácí prostředí, úroveň vzdělání a výše příjmů jejich rodičů. Což má svou logiku – děti vzdělaných rodičů z dobře situovaných rodin si zpravidla mohou „dovolit“ dražší oblečení, více prostředků a možností pro péči o svůj zevnějšek, s čímž samozřejmě souvisí zároveň vyšší míra sebedůvěry a sebevědomí. Rodiče s vyšším vzděláním a úspěšní ve své kariéře obvykle podporují své potomky v tom, aby byli při studiu úspěšní, dbají na jejich znalosti i zájmy a „pracují“ na tom, aby získali co nejkvalitnější vzdělání (platí jim například jazykové kurzy navíc, najdou doučování atd.). Autoři studie dále zjistili, že žáci a studenti, kteří jsou obecně považováni za neatraktivní, nebo dokonce podprůměrné, mají větší pravděpodobnost, že se stanou terčem šikany ze strany vrstevníků, což pak má samozřejmě negativní dopad na jejich studijní výkony. „Přitažliví a dobře vypadající lidé mají obecně v životě větší šance na úspěch, dokážou ostatní snadněji naklonit a přetáhnout na svou stranu, disponují přesvědčovacími schopnostmi a bývají si vědomi svých kvalit, umějí je využít ve svůj prospěch a vytěžit ze života maximum,“ shrnuje Dr. Derek Zoolander, jeden z členů vědeckého týmu.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku