Nesnášíme šílená jména, která dáváte vnoučatům, vzkazují prarodiče!

Análii ani Wolfruna ti hlídat nebudu!
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
21. října  2019 
 06:00

Průzkumy z poslední doby ukazují, že více než čtvrtině dědečků a babiček se z duše protiví neobvyklá, podivná, někdy až bizarní jména, která moderní rodiče vybírají pro své potomky. Podle nich jsou nezodpovědní a zavaří jim na celý život! Co si myslíte vy?

K poněkud neobvyklým nebo zahraničním křestním jménům začíná být již společnost poměrně tolerantní, ne tak je tomu ale v případě prarodičů, kteří jsou "ze staré školy" a mnohdy považují jméno svého vnoučete za výplod choré mysli jeho nezodpovědných rodičů.  

Rudolf, Alfréda, Quentin, Sven, Jenovéfa! Jaká jména daly dětem české celebrity?

Rudolf, Alfréda, Quentin, Sven, Jenovéfa! Jaká jména daly dětem české celebrity?

Babyboom mezi tuzemskými celebritami pokračuje. A jako by se předháněly nejen v plození dětí, ale i v originalitě jmen, jaká jim dávají. Některá už…celý článek

Nevěřili byste, jaké rozbroje a konflikty dokáže v rodině udělat výběr jména pro novorozeňátko. Rozhodování, jak svou očekávanou ratolest pojmenujeme, může být zábavné, občas ale naopak velice frustrující. Zejména pak ve chvíli, kdy se odhodláte se se svou odvážnou volbou svěřit babičce a dědečkovi.

GALERIE: JAKÁ JMÉNA DÁVAJÍ ČEŠI SVÝM DĚTEM

„Chudák dítě, jak k tomu přijde? Za co jste se mu pomstili? Víš, jak se mu budou všichni smát?“ Podobné reakce patří ještě k těm šetrnějším…

Jen tak něco už nešokuje!

Kvído, Amélie, Kazimír, Arwen, Alistair, Hermiona, Noah, Matrix, Mateo, Cléa, Aurora, Arsen, Ronda a další. Jsou děti s podobnými jmény považovány za exoty? Způsobili jim jejich rodiče celoživotní stigma a zadělali jim na mindráky?

V roce 2018 statistici zaznamenali i několik zajímavých a neobvyklých jmen. U chlapců například Albín, Gaston, Mikeš, Kaito nebo Ragnar. Z dívčích jmen bych uvedl Andělínu, Caitlín, Lujzu, Sibylu nebo Lily Hope. 

Volbou jména rozhodujete o tom, zda z dítěte bude manažer nebo prezident

Volbou jména rozhodujete o tom, zda z dítěte bude manažer nebo prezident

Jméno, jaké pro potomka vyberete, může do velké míry rozhodnout o tom, jak se mu bude v životě dařit. Ne, nemá to nic společného s ezoterikou. Jde…celý článek

Čím dál méně často. Mladší ročníky jsou obecně chápavější, a i když některá jména působí úsměvně (případně jasně ukazují na oblíbené filmové hrdiny či rockové hvězdy odvážných rodičů), nevzbuzují dnes již žádné rozbouřené emoce. Podle psychologů jsou už i vrstevníci „postiženého“ dítka jménem Frodo nebo Scarlett většinou tolerantní a nemají zpravidla s netradičními jmény svých spolužáků a kamarádů problém.

Análii ani Wolfruna hlídat nebudu!

Aktuální studie internetových společností Gransnet a Mumsnet zjistila, že jen každý pátý prarodič se může podílet na výběru křestního jména svých vnoučat a budoucí rodiče s nimi svou volbu konzultují nebo jim dají možnost říct, co si myslí.

Nejvíce námitek vznesli babičky a dědečkové zejména k tomu, že vybrané jméno se špatně vyslovuje, je divné nebo přímo ošklivé či zesměšňující. Celkem 69 procent prarodičů je přesvědčeno, že by měli mít možnost vyjádřit svůj názor na jméno svého vnoučete. Zajímavé je, že 17 procent z nich později uvedlo, že po narození děťátka zaujali smířlivější postoj, a někteří se dokonce omluvili. Vnoučátko si okamžitě zamilovali, nehledě na jeho jméno, které do té doby z duše nesnášeli.

Objevily se ale rovněž případy (podle výsledků studie to byla dvě procenta), kdy prarodiče zvolené jméno vůbec nepřijali, a dokonce na čas přerušili se svými dětmi, tedy i vnoučaty, kontakt.

Tak moc se cítili uraženi a dotčeni.

Proboha, vy jste se zbláznili!

„Nikdy v životě jsem se snad tolik nenasmála, jako když jsme pár týdnů před porodem přijeli na návštěvu k našim rodičům a oznámili jim, že jsme se rozhodli syna pojmenovat Baltazar. Na nastávající babičku šly mrákoty a děda sarkasticky prohlásil: Hm, budeme muset přehodnotit poslední vůli,“ vzpomíná Aneta (33).

„Když jsem se svěřila své mamince, že syn bude Bartoloměj, podívala se na mě a řekla jen: To nemyslíš vážně! A v případě dalšího syna reagoval můj tehdejší tchán: Cože, Tobiáš? Vždyť to je jméno pro psa!“ přiznává čtyřnásobná maminka Radka (46).

10 vět, které říkají prarodiče našim dětem, a my je za to nesnášíme

10 vět, které říkají prarodiče našim dětem, a my je za to nesnášíme

"Tak to já bych to dělala jinak! A tohle bych prostě nedovolila!" Jakmile se babičky nahlas pustí do podobných úvah, nálada zhoustne. Prarodiče si…celý článek

A pusu babičce? Ne! Nechtějte po dětech polibky ani objímání příbuzných

A pusu babičce? Ne! Nechtějte po dětech polibky ani objímání příbuzných

Vánoce a jiné svátky či rodinná setkání jsou často dobou dobrého jídla, tradic a zábavných příběhů i láskyplných okamžiků. Jsou taky dobou, kdy se…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku