Chat s odborníkem: Dětský lékař a homeopat Tomáš Karhan radí, co s dětskými nemocemi a psychikou

Chat s odborníkem: Dětský lékař a homeopat Tomáš Karhan radí, co s dětskými nemocemi a psychikou
Jak na to, aby byly veselé a zdravé?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. října  2015 
 05:55

Jaká homeopatika na rýmu? Pomohou u nesoustředěných dětí? Doporučují vám specialisté vytrhnout mandle a vy si nejste jisti, zda je to pro vaše děťátko to pravé? Chcete urychlit hojení po porodu? Na vaše dotazy bude ve středu 21. října od 10 do 11 odpovídat přední český homeopat a dětský lékař Tomáš Karhan. Své otázky můžete psát už nyní.

Těhotenství a dětský věk je ideální čas, kdy začít s homeopatií. Nemusíte tělu dodávat žádnou chemii a rizika vedlejších účinků jsou minimální. Kde všude může ve světě nastávajících a stávajících matek homeopatie pomoct? Využijte příležitosti a zeptejte se Tomáše Karhana na to, co vás zajímá nebo trápí. Otázky můžete prostřednictvím formuláře posílat už nyní.

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, synovi byla na ORL zjištěna bakteriální infekce v dutinách - stafylokok, léčeno ATB. Po krátké době má opět zelený hustý hlen zasychající v nosu a trpí na časté krvácení z nosu. Je možné toto řešit homeopatiky? Děkuji (Ivana)
Foto
Půjde nejspíš o recidivu zánětu vedlejších dutin nosních. Je -li k tomu teplota vyšší CRP, je ATB indikováno.Pro chlapece je tu vhodné to výše zmiňované konstituční homeopatické vyšetření k přeladění organismu a posílení celkové obranyschopnosti. Děti pak méně stonají a pokud ano, tak rychle, krátce a málo. Spolu s tím se často zlepšuje i sebevědomí, pacient je pak svobodnější, má dobrou sebedůvěru. Někdo to potřebuje více, někdo méně. Dobrou aktuální pomocí může být používání plastové konvičky,s použitím odměrky se vytvoří solný nálev k proplachování nosu a dutin. Děti ccao d 5 let to většinou snášejí dobře, někdy lépe než dospělí.Krásně to vyčistíprostor i od starých zapaldých sražených hlenů. Loučím se s Vámi všemi, kteří jste kladli vesměs zajimavé a dobré otázky. Homeopatie je jemná metoda, která pomáhá bez vedlejších účinků v řadě akutních i chronických problémů.Je potřeba přiměřenosti, jak jsem psal výše ( neléčit akutní strepotokokové angíny s horečkoubez ATB a další bsakteriální nemoci, nesnažit se podomácku "zmáknout" laryngitidu- nikdo neví, co to udělá v dalším průběhu noci apod. Vedle toho je řada indikací,které normální běžná medicína spíše neřeší- jako jsou třeba růstové bolesti končetin. Tam je homeopatický lék Calcarea phosphorica 9 CH cucaný 2x denně 5 kuliček v 90 procentech případů zásadně úlevný. Hodně takových tipů je v již zmíněné knížce Homeopatie a děti z nakladatelství Grada. Mám hezkou řádků odezev na léčebné výsledky, jichž maminky dosáhly. Mějte se hezky MUDr. Tomáš Karhan www.homeoklinika.cz
?
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor na očkování a ve kterém věku je vhodné. Mám osmi týdenní miminko a ráda bych očkování odložila na věk okolo čtyř měsíců, lépe půl roku. Nerada bych ji ale vystavila nějakému riziku z případných chorob, jako je černý kašel, který se zase začal hojněji vyskytovat. Děkuji a přeji příjemný den. (Lucie K.)
Foto
Myslím, že počátek očkování ve 4.měsíci lze dohodnout s Vaším pediatrem, je to ještě zcela v limitu termínů povinného očkování.
?
Váš dotaz (Miloslava Ševčíková)
Foto
?
?
Dobry den,rada bych se zeptala, co byste mi doporucil pro moji dvoumesicni dceru, kterou trapi koliky? Je kojena i dokrmovana UM, kapicky nezabiraji a ona se neustale krouti, krece ji budi i ze spanku, nemuze ani sama usnout, casto ublinkava a proste to neni spokojene napapane miminko. Nekdy mi prijde jakoby ji to spatne travilo, zvednu ji po hodine, dvou a ona si znovu nekolikrat rihne a ublinkne. Je mi ji lito, protoze uz nevim, jak ji pomoci. Jinak je zdrava, pribyva i presto dobre, MUDr nam jen radi at to vydrzime, ale ja bych ji radeji ulevila uz ted. Predem dekuji. (Karolina)
Foto
MLuvíme o tzv. kojeneckých kolikách , které po řadě týdnů odeznějí. Pediatr na to ordinuje příslušné léky,v homepatii je určité množství léků, které podáváme. Například u dětí, které se s bolestí kroutí do klubíčka, se doporučuje Colocynthis 9 CH, rozpiusti 5 kuliček v 1 dcl vody a podávat několikrát 2-3 krát v čase obtíží po lžičce do pusinky. Tento lék je bez receptu, volně v lékárnách.Jiným takovým lékem je Magnesia carbonica 9 CH či Cuprum 9 CH, Nux vomica 9 CH a další. Píšu o nich v knížce Homeopatie a děti, vydalaGrada, lze objednat u dobrého knihkupce do týdne přivezou. Na druhé straně právěkojenecké koliky jsou obecně obtížnějším léčebným oříškem. Přidáváme masáže ve směru hodinových ručiček. Rektální rourku moc nepoužíváme, zhoršilo by se pak vyloučování stolice.
?
Dobry den moji dceri je 6 let a trpi na jare a na podzim bolestmi bricha. Trva to asi 3 az 4 tydny. Vysetreni ultrazvukem nic neprokazalo. Kdyz byla mensi tak mela na jare a na podzim bolesti nohou, nejdrive lytek, pak kolen a stehen. Teoreticky postupuje ta bolest "nahoru". Vim, ze je to behem obdobi rustu mozne, ale bolesti bricha jsou preci uz jenom horsi. Miva to nekdy pred jidlem, nekdy po jidle, behem dne, zridka v noci. Stolice je pravidelna. Dekuji za odpoved. (Jana G.)
Foto
Je -li dítě vyšetřeno pediatricky, můýe následovat konstiuční homeopatické vyšetření. Nastřelovat léky od boku by nebylo seriózní. Růstové bolesti se bříška netýkají,bude tam nějaký širší skrytý problém.
?
Dobrý den, je možné začít nyní na podzim s některým homeopatikem jako prevencí? A jaké dávkování pro dospělého a pro dítě? (Milka)
Foto
V pozdním podzimu a smogovém období podáváme Oscillococccinum 1 tubu cucat 1x týdně. Já tak činím v mé rodině obvykle v prosinci, lednu či únoru podle vývoje epidemiologické situace. Rýmnám toi povchopitelně nezabrání, ale proti přicházející chřipce ano.
?
dobrý den, prosím můžete mi poradit homeopatikum pro děti na psychiku. Rozvádíme se s manželem a i když se snažím vše vysvětlovat a aby byly děti co nejvíc v pohodě začínám pozorovat u dcery 9 let špatně usíná a má výkyvy nálad (pohoda zuřivost( a syn 6let taky výkyvy pohoda a nebo plačtivost tluče do mě i do sestry. Vím , že to homeopatie celé nevyřeší, ale jde mi o to je dát aspon trochu do pohody předem velmi děkuji (jana h.)
Foto
I tady je vhodná konzultace, takot na dálku nelze v obtížné situaci nastřelit správný lék. K tomu je v homeoapti potřebavíce informací- opěrných bodů pro stanovení dopbrého léku. je to jako správný klíč do známku, nikoli paklíč.
?
Dobrý den,pane doktore, jaké homeopatikum na zklidnění mysli je vhodné pro jinak vcelku klidného, introvertního 6tiletého kluka, který žárlí na svou mladší sestru, i když je mu věnovaná stejná pozornost jako jí? Děkuji a pěkný den! (Linda)
Foto
Zkuste Lachesis 15 CH, cucat 1x denně 5 granulí. Kdyby se nic nezlepšilo, poradit se s odborníkem.
?
dobry den chtela jsem se zeptat zdali nebudou nejake pozdejsi nasledky jestli na vse se dnes berou homeopatika .... je horecky roustou zuby je nevrle nenavyknou si uz od narozeni deti jak se jim to dava , dekuji (linda)
Foto
Pokud je lék správně zvolen a indikace je pro homeopatii správná, následky nejsou. Pokud by se třeba streptokoková angina léčila bez užití antibiotik, stejně jako další zánětlivá vnitřní onemocnění bakteriálního původu, neboylo by to správně. Bohužel se s to stává. Následkem nesprávného postupu by tady mohla být třeba časem projevená revnatická chlopenní vada na srdíčku. Při správném a zodpovědném indikování a znalosti lékařské problematiky a kontroly by chyba nastat neměla.
?
Vnuk má od narození atopický ekzém nyní je mu 1 rok a 4 měsíce jaké by jste mě doporučil homeopata na zmizení ekzému a jaké dávkování děkuji (zdena)
Foto
Už jsem zmiňoal výše, to je případ pro zkušeného lékaře homeopata, nelze dát kuličky na ekzém jen tak. Příčinyjsou vnitřní, venku je jen projekce.
?
Dobrý den, pane doktore, mám měsíční dcerku. Kojení je bez problémů, mléka je dost, ona dobře saje, zároveň nevyžaduje kojení co půl hodiny, takže může mléko dobře strávit. Přesto ale občas blinká. Asi to nijak nevadí, ale řekla bych, že jí to není příjemné, má asi náběh na reflux. Dá se to ovlivnit i nějak jinak než tím, že má hlavu ve zvýšené poloze? (Nikita)
Foto
Je -li to jen nezralost svěrače v pyloru, lze zkusit homeopatický lék Robinia pseudo-acacica 9CH. rozpiusti každý den nocou dávku do 1 dcl vody a podat na lžičku 2x denně tak, aby lék přišel do kontaktu se sliznicí v ústech. Užívat nejméně 2-3 týdny,horní hranice není omezena, dle potřeby.
?
Dobrý den, v dubnu jsme se přestěhovali a osmiletému synovi se už během příprav objevily alergie. Myslíte si, že stěhování a nejistota (změna školy, noví přátelé, je hodně citlivý) mohla alergie odstartovat? V novém místě se mu velmi líbí, našel si kamarády. Od začátku se do nového domu těšil... Co byste mi nyní doporučil? (Michaela)
Foto
Návštěvu zkušeného lékaře homeopata. Jsou děti, které mají homeoaptickou vlastnost, že nesnáší zásdadní změny, i když navenek normálně fungují.Na začátek můžete zkusit homeoaptický lék Natrum muriaticum 15 CH 1x denně cucat 5 kuliček nejméně 3 týdny.Pak případně na homeopatické vyšetření.
?
Dobrý den, mám dotaz. Šestiletá vnučka jí jen minimum druhů potravin. Nemá vůbec pestrý jídelníček a kromě jí vybraných potravin (suchý chleba, čočka, ryby, palačinky suché, suchá rýže, apod.) nic ani neochutná. Nedá se něčím ovlivnit její přesvědčení, že ostatní ji nechutná? Bojím se časem anorexie. Děkuji Hlavsová (Hkavsová)
Foto
na anorexii je to dosti brzy. Je to možná otázka určitého vzdoru a snahyřídít situaci alespoň přes jídlo ze strany dítěte. I to je případ pro homeopata.
?
Co pomuze sedmiletemu chlapci. ktery prozil dlouhodobe (2 roky) trauma. Byl odebran z rodiny a presto ze se zjistilo ze nepravem, vracen byl az po dvou letech po vysetreni sociolozkou. V nahradni rodine byl tyran, nemel dostatek stravy, byl casto po delsi dobu zavren o samote. Vratil se naprosto jiny chlapec, ktery zapomel mluvit cesky, zapommel cist i pocitat, coz umel jiz v peti letech. Byl stastny ze je zpatky doma, ale choval se velice agresivne. Po peti mesicich doma se zklidnuje. Mohla by odpoved byt otistena prosim, nezijeme v Cechach. Dekuji za pomoc (Marta)
Foto
Ano, mnohé lze po takovém traumatu pomocíhomeoaptické konstituční léčby zlepšit.
?
Je možné u dcery 9 let zastavit homeopatickou léčbou alergii, před rokem se jí rozvinula a navíc křížená. Děkuji za odpověď. (Pavlína Tichá)
Foto
Při správné homeoaptiké léčbě lze i zde přispět k minimalizaci obtíží. Lze podávatněkolikléků ke zmírnění obtíží, důležitá je ale léčba celková, konstituční.
?
Dobrý den. Mám 10 letého vnuka, který prodělal v předškolním věku epileptický záchvat a od té doby užívá ráno a večer Orfiril.Bývá rychleji unavený a zdá se, že má i kratší pozornost.Byla by pro něho vhodná i nějaká homeopatika? Rádi bychom případně navštivili i nějakou homeopat.poradnu. Děkuji Miloslava Ševčíková. (Miloslava Ševčíková)
Foto
Maslím, že je to rozumný názor. lze takto podpořit základní neurologickou léčbu a přispět k minimalizaci dalších obtíží.
?
Syn chodí do třetí třídy a občas ho trápí noční můry. Měl k tomu sklony už jako malý, čas od času se to vrací, nyní mají novou učitelku a mnohem více učení než vloni. Lze použít homeopatickou léčbu? Děkuji (Michaela, Kladno)
Foto
Lze. Opět případ pro zkušeného lékaře homeopata.
?
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem poprosit o radu z homeopatie. Dceři (8 let) byl při běžném očním vyšetření naměřen nitrooční tlak 25, existuje nějaký homeopatický prostředek, který by pomohl tuto hodnotu snížit? Dcera je navíc kardiak po 2 operacích. Kapky, které by přicházely v úvahu mají spoustu vedlejších účinků......Dceru čekají v listopadu ještě další podrobnější vyšetření.Děkuji za případnou pomoc. (VeBur)
Foto
Pomoci by možná mohl lékař, který se zabývá metodou EAV ( elektroakupunktura dle Volla)trola. . Proměřuje aku dráhy a vyrovnává dysproporce pomocí zařazení homeopatických léků do okruhu, tím se vyrovnává deficit a současně určí lék pro pacienta. Následuje kontrolní měření,l zdaje postup efektivní.
?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné používat i homeopatika na léčbu kojeneckého ekzému pro 5 měsíčního kloučka, popř. jaká by byla pomoc.Jaký krém doporučujete? Po Biodermě má problémy. Děkuji. Marie (Marie)
Foto
Léčba kojeneckého ekzému je v homeopatii celostní, odpověď je blízká odpovědi výše. Nefunguje podat homeopatický lék na vzhled ekzému, to nefunguje.
?
Syn 7-let trpi strachem z vysek. Ma problem vystoupit po schodech na rozhlednu, vstoupit na eskalator, atd. Extremne se boji i tmy a samoty i pres den. Nepovazovali jsme to za neresitelny problem, dokud se nevratil s placem ze skoly, ze se mu deti na skolnim vylete vysmali. Co delat? Jak mu pomoci? (Della)
Foto
To je případ pro lékaře konstitučního homeopata. strachů je více a je potřeba provést homeopatický rozbor osobnosti pacienta z více známek a určit lék na míru pro chlapce.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku