Bioparox na bolest v krku raději neužívejte, EU ho chce zakázat kvůli alergii

Bioparox na bolest v krku raději neužívejte, EU ho chce zakázat kvůli alergii
Pokud si potomek stěžuje na bolest v krku, může být pořádný obklad lepší volbou než sprej s antibiotiky
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
24. února  2016 
 05:00

Po čem sáhnete, když si děti stěžují na bolest v krku a vy se bojíte, aby z toho nebyla angína? A čím léčíte sami sebe? Pokud je vaší volbou sprej Bioparox, raději si to dobře rozmyslete, radí odborníci. Evropská unie chystá zrušení jeho registrace, protože lék s lokálními antibiotiky sice není vyloženě nebezpečný, ale taky moc nezabírá. Na případ upozornil web Zdravotnický deník. 

Rizika převažující nad přínosy. Takové je zdůvodnění Evropské lékové agentury (EMA), která doporučuje léku Bioparox zrušit v rámci Evropské unie registraci. To znamená, že se nadále nebude moci vyrábět ani prodávat. Ve výjimečných případech může vyvolat silnou alergickou reakci, což nestojí za to, protože jeho léčebný efekt není valný. 

Bioparox je volně prodejný lék na bolest v krku, který obsahuje jako účinnou látku antibiotikum fusafungin. "Doporučení výboru se stane závazně platným rozhodnutím, pokud ho potvrdí Evropská komise, což lze v takových případech téměř s jistotou předpokládat," píše web zdravotnickydenik.cz a upozorňuje, že se ke stanovisku EMA přidal i český Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají

Na angínu většinou nejsou nutná antibiotika! Bohužel, lékaři je stále dávají

Ačkoli přibývá moderních diagnostických metod a stále přesnějších odběrů krve, některé věci se nemění: jakmile přijdete k doktorovi s náběhem na nějakou…celý článek

Odborníci zároveň upozorňují na to, že rizika spojená s užíváním bioparoxu jsou malá a pacienty, kteří lék užívali nebo ho momentálně užívají, ve skutečnosti v naprosté většině případů nijak neohrožují. Nicméně je zbytečné, aby používali antibiotika, byť lokální, když lék zároveň nemá valný efekt na bolest v krku a na rozjíždějící se nemoci, ať už je to angína nebo třeba zánět dutin. 

"Přehodnocení přínosů a rizik fusafunginu bylo zahájeno v září 2015 na žádost italské lékové agentury (AIFA) po pozorovaném nárůstu hlášení závažných alergických reakcí, včetně anafylaktických reakcí spojených s užíváním přípravků obsahujících fusafungin. U některých závažných alergických reakcí byly popsány projevy bronchospasmu (křeč svalů průdušek vedoucí ke ztíženému dýchání), které se objevily u dospělých i u dětí," stojí ve stanovisku, které vydal Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

To, že má nějaké dětské zboží všemožné certifikáty o zdravotní nezávadnosti, neznamená, že se to pro děti skutečně hodí. A že jim to prospěje. Příkladem…celý článek

Italská léková agentura navíc podle odborníků vyjádřila své obavy ohledně přínosu fusafunginu pro léčbu infekcí a upozornila na to, že i lokální antibiotika přispívají ke zvyšování antibiotické rezistence. Tedy schopnosti bakterií růst a přežívat za přítomnosti antibiotika, které by je za běžných okolností mělo zabít nebo jim růst omezit. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku