Mladík měl problém se spadlým víčkem, pomohla mu operace

Martin Skalička před operací
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
13. dubna  2016 
 06:00

Problém spadlého víčka vypadá jako banalita, ale může zásadně ohrozit zrak, a tím i život. V případě sedmnáctiletého mladíka ho dokázali vyřešit lékaři z motolské nemocnice v Praze s pomocí nejnovějších metod. 

Martin Skalička je sedmnáctiletý chlapec, který trpí takzvaným spadlým očním víčkem. Tato vada nepůsobí hezky a může také dlouhodobě ohrozit funkci oka. Primář oční kliniky dětské nemocnice v Motole Milan Odehnal proto pacientovi doporučil operaci.

„Tento operační zákrok patří k rychlým, efektivním a pacienta nezatěžujícím operacím. I když není z hlediska kosmeticko-plastické chirurgie nějak složitý, je třeba při něm respektovat zásady, které se vyvíjely dost dlouho, než se dnes staly obecně uznávaným optimálním přístupem. Pro typ poklesu víčka, který měl Martin, je tato operace optimální,“ uvádí MUDr. Milan Odehnal z oční kliniky dětí a dospělých.

Martinova operace netrvala dlouho a proběhla úspěšně. Po nějaké době mu lékaři sundali obvaz a posun k lepšímu byl viditelný na první pohled. Následné kontroly probíhaly ambulantně, do ordinace pacienta doprovázeli tatínek a bratr. Jejich nestandardní výška, stejně jako ta Martinova, ošetřujícího lékaře udivuje.

Ve sportu, kterému se všichni věnují – košíkové – je ale jistě bonusem. Ošetřující lékař je s výsledkem léčby spokojený. Podle jeho slov vyřešila operace nejen kosmetickou stránku problému, ale Martin dnes i prokazatelně lépe vidí.

Příběh Martina se spadlým víčkem přináší televize Prima v dalším díle cyklu Nemocnice Motol, kde vystupují skuteční pacienti, opravdoví lékaři. Diváky čekají odhalení diagnóz i unikátní záběry z operačních sálů.

Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 14. dubna ve 20.15 na Primě. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku