Nebezpečné horečnaté křeče u dětí: Naučíme vás, jak je zvládnout

  • Nebezpečné horečnaté křeče u dětí: Naučíme vás, jak je zvládnout
    Dítě a horečka
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. srpna  2016 
     06:00

    Vypadají hrozivě a většinou netrvají déle než pár minut. I ty ale trvají pro spoustu maminek doslova věčnost. Když ale pochopíte, jak takzvané febrilní křeče zvládnout, nemusíte panikařit. Obvykle stačí zachovat klid, pevné nervy a chladnou hlavu.

  • Horečka je signál, že se něco děje

    Pokud se zvyšuje teplota lidského těla, pak je to nepochybně znamení, že se něco děje. Samotná horečka však není nemoc, ale pouze příznak nemoci. Dostanou-li horečku malé děti, vždy se o ně pečlivě postarejte. Nemusíte hned na počátku horečku řešit léky. Někdy totiž horečku vyvolá třeba jen obyčejné přehřátí (moc jste dítě oblékli nebo máte doma moc teplo), stejně tak může vyvolat teplotu intenzivní fyzická námaha. Ale objeví-li se horečka u dítěte mladšího čtyř měsíců nebo je-li vyšší než 40 stupňů, je lepší vyhledat lékaře. Vysoká teplota může znamenat pro malé děti totiž velké nebezpečí v podobě tzv. febrilních křečí. 

  • O co vlastně jde a jak se křeče projevují?

    Autor: Radka Wallerová/Supermámy

    Febrilní křeče jsou vlastně horečnaté záchvaty, které se objevují v okamžiku, kdy má dítě vysokou teplotu, většinou nad 38 stupňů Celsia. Mívají je především kojenci od tří měsíců, ale objevit se mohou i u dětí šestiletých. Záchvaty trvají obvykle několik minut a vypadají děsivě, takže vás mohou dost vystresovat. Spousta maminek říká, že to pro ně byly tři minuty strachu, a není se čemu divit. Mezi první příznaky patří ztuhlost těla, dítě může dokonce ztratit vědomí. Objevují se záškuby paží a nohou, třes, asymetrická ztuhlost, nepravidelné dýchání a někdy může dítě na několik vteřin i přestat dýchat.

  • Základem je včasné snižování teploty

    Dítě a horečka
    Dítě a horečka
    Autor: Shutterstock

    Z výše uvedených důvodů je nutné febrilním křečím předcházet. Jak říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová, jakmile naměříte teplotu nad 38 stupňů Celsia, je nutné teplotu snižovat. U dětí, které již febrilní křeče prodělaly, pak už v případě, že mají teplotu nad 37,5. „Horečnatá křeč je reakcí dětského, ještě nezralého mozku na náhlý vysoký vzestup teploty. Bývá dědičná. Malí pacienti s febrilními křečemi patří do nemocnice, kde kromě základních vyšetření podstupují také vyšetření neurologické, popřípadě EEG vyšetření očního pozadí,“ říká dětská lékařka. Prevencí je včasné a účinné snižování teploty a dětský lékař vám většinou předepíše léky na zklidnění, obvykle lék Diazepam.

  • Jak postupovat při záchvatu

    ss
    ss
    Autor: profimedia.cz

    Pokud se u vašeho dítěte objevily febrilní křeče, hlavně zůstaňte v klidu. Ujistěte se, že je dítě na bezpečném místě a nemůže spadnout na něco tvrdého. Položte ho na bok, abyste zabránili dušení. Je to důležité zejména v případě, že během záchvatu dítě hodně sliní. Pozorně sledujte dýchání a také barvu na obličeji. Pokud došlo k poruše vědomí, musíte uvolnit dýchací cesty pomocí mírného zaklonění hlavy. Křeče se nikdy nesmějí tlumit mechanickým násilím, stejně tak násilím neotvírejte ústa a neuvolňujte jazyk. Během záchvatu dítě nijak nedržte ani neomezujte, nedávejte mu nic do úst. Při febrilních křečích byste měli zavolat záchranku a dítě mezitím šetrně chladit, například vlažnými obklady, zábaly či chladnými nápoji. Je-li dítě při vědomí, rychlejší alternativa chlazení je proud vlažné vody ze sprchy na tělo dítěte po dobu asi deseti minut. Léky na snížení teploty podávejte pouze po konzultaci s lékařem.

    Přečtěte si více o zdraví dětí

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku