3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

  • 3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. května  2017 
     06:00

    To, že se téměř 80 procent všech dospělých žen aspoň jednou za život potká s genitální kvasinkovou infekcí, ví snad každý. Ovšem víte, že taková infekce může potkat i vaši dospívající dceru, a dokonce i malou holčičku? Pak je nutné problém řešit – je to totiž velmi nepříjemné.

  • Ženy všech věkových kategorií

    Autor: iStock

    Odborníci uvádějí, že kvasinkové infekce jsou časté u žen, dívek, a dokonce i malých děvčátek. Jak říká lékařka May Wakamatsuová, normálně v pochvě žije celá řada mikroorganismů, z nich nejdůležitější je kvasinka Candida albicans. Když však dojde k narušení rovnováhy, mikroflóra uvnitř je poškozená a kvasinky se přemnoží. Výsledkem je pak infekce, podle statistik druhý nejčastější poševní zánět. A jaké jsou tedy známky toho, že se něco děje? Nebo jaká situace vás může varovat, že má dcera právě tuto infekci?

     

    Víte, v kolika letech by měla dívka poprvé navštívit gynekologa? Dozvíte se to zde:

     

     

  • 1. Oblast je zapálená a nepříjemně svědí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máte-li s dcerou dobrý vztah a svěřuje se vám, je to rozhodně dobře. Určitě se vám tedy nebude stydět říct, že nějaký takový problém má. Právě nesnesitelné svědění v intimních místech je jedním z prvních příznaků, které upozorňují na možnou infekci kvasinkami. Maminka Marie z Prahy říká, že má dvě dcery ve věku 6 a 9 let a ty mívají pravidelně každé léto tenhle problém. Podle gynekoložky Martiny Hourové to je způsobeno hlavně tím, že v tomto období je horko, dívky nosí těsné kalhoty a velmi často zapomínají na vhodné oblečení – zejména zakrytá záda a oblast nad hýžděmi. Snadno pak dojde k prochlazení v oblasti malé pánve a problém může být na světě.

    „Myslet by měly maminky i na to, kde se jejich dcery koupou, a také na to, aby po koupání nezůstávaly v mokrých plavkách,“ dodává. Velkou roli hraje i teplota vody – moc studená vede k prochlazení, moc teplá usnadňuje mikroorganismům, aby se množily. Stejně tak vadí moc chloru ve vodě, ten zase způsobuje podráždění a narušení poševní rovnováhy.

     

  • 2. Objevil se tvarohovitý výtok

    Autor: iStock

    Jakmile uvidíte na kalhotkách své dcery hustý bělavý či tvarohovitý výtok, pak je to signál, že má pravděpodobně kvasinkovou infekci. Pozor, nepleťte si to s tzv. vaginózou. Tu způsobují bakterie a infekce je charakterizována slabším nebo i hojnějším, ale vodnatým výtokem s typickým „rybím“ zápachem. Ani svědění není v tomto případě tak intenzivní jako u klasické kvasinkové infekce a objevuje se spíše po menstruaci. Pokud vaše dcera tedy ještě nemenstruuje, jde spíše o infekci, kterou vyvolaly kvasinky. Kvasinkový výtok je obvykle bez zápachu, můžete mít spíše pocit, že „voní“ po chlebu nebo kvasnicích. Pokud není v záhybech pochvy bílá tvarohovitá hmota a pokožka je červená a svědí, může to být „jen“ vyrážka. Ovšem vždy je lepší vyhledat lékaře, ideálně dětského gynekologa.

  • 3. Po užívání antibiotik

    Autor: iStock

    Kromě svědění a výtoku může být někdy těžké diagnostikovat tuhle infekci, protože příznaky bývají často podobné jako u jiných infekcí. Proto je nutné vyhledat lékaře, který určí správnou diagnózu a hlavně nasadí správnou léčbu. Jestli vaše dcera užívala antibiotika, pak je pravděpodobné, že může mít kvasinkovou infekci. Antibiotika sice bojují proti infekcím, ale zároveň zabíjejí "dobré a hodné" bakterie, které udržují kvasinky v rovnováze. Jediným způsobem, jak správně diagnostikovat kvasinkovou infekci, je odebrat mikrobiologický vzorek, aby se infekce potvrdila. „Preventivně doporučuji používat okyselovadla poševně i na intimní hygienu. V případě, že se infekce rozběhla, je nutné ji důrazně léčit vhodnými léky. Podle studie, která byla publikovaná v časopise PLOS One, jsou náchylnější ke kvasinkové infekci ženy a dívky, které konzumují hodně sacharidů – cukry jsou tedy nejčastějším spouštěčem přemnožení kvasinek. Omezte tedy u svých dcer konzumaci cukrů a mouky, hlavně v létě."

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku