Čtyřletý kluk zemřel na chřipku. Matka mu nedala lék, radila se s odpůrci očkování

Čtyřletý kluk zemřel na chřipku. Matka mu nedala lék, radila se s odpůrci očkování
Chřipka není úplně banální viróza
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
10. února  2020 
 08:56

Lékař jejímu synovi stejně jako zbytku rodiny předepsal účinné antivirotikum, ale matka se rozhodla, že zkusí chřipku porazit přírodními prostředky. Ty však tentokrát nestačily, čtyřletý chlapeček skončil v nemocnici a nemoc jej nakonec zabila. O případu z USA informoval Zdravotnický deník, který před podobným postupem varoval. 

"Uděláš líp, když mu dáš vitamin D a C, bezinky, zinek. A ať jí hodně ovoce a zeleniny." To je jedna z rad, které dostala matka čtyřletého syna, který onemocněl chřipkou. Lékař mu předepsal antivirotikum Tamiflu, tedy lék určený právě pro léčbu tohoto onemocnění.

Ona jej však ani nevyzvedla v lékárně, protože si nebyla jistá, zda jde o správný postup, a proto se rozhodla poradit se ve facebookové skupině odpůrců očkování, kde se řeší i alternativní medicína.

Chlapec o pár dní později zemřel. "Tragický příběh toho, jak velký vliv mají anonymní rady odpůrců očkování, přinesla americká zpravodajská televizní stanice NBC News, a ukázala tak problém, který se dotýká také Česka," píše o případu Zdravotnický deník. 

Je na místě říci, že Tamiflu je poměrně silné antivirotikum s různými vedlejšími účinky, které se například v Česku na chřipku rozhodně běžně nepředepisuje. Navíc zabírá jen na rozvíjející se chřipku, na už rozjeté onemocnění vliv nemá.

U chřipky se obvykle, podobně jako u dalších viróz, tlumí příznaky onemocnění – to znamená podávání léků proti bolesti a horečce. Bylinky, vitaminy i ovoce jsou u skutečné chřipky většinou příliš slabým kalibrem, jakkoli u běžné virózy babské rady na rýmu a kašel fungují docela dobře. 

Každopádně, matka si léky nevyzvedla a šla se o léčbě poradit do facebookové skupiny odpůrců očkování Stop Mandatory Vaccination, neboli Stop povinnému očkování. Její syn v té době měl vysoké horečky a febrilní křeče. Nesrážené vysoké horečky přitom tělo vyčerpávají, mohou poškodit mozek a srdce. 

Žádný z několika desítek komentářů matce léky nedoporučil, naopak. Rady se týkaly jen přírodní léčby – psalo se třeba o oleji z máty peprné, vitaminu C a tymiánu. 

Podle amerického Centre for Diseases Control and Prevention způsobila letošní chřipková epidemie v USA smrt osmi desítek dětí. 

Tragický příběh matky, která přišla o čtyřletého syna, podrobně popsala americká zpravodajská televizní stanice NBC News. Zároveň odkrývá pozadí toho, jak fungují facebookové skupiny odpůrců očkování. Novináři popsali i to, jak velký vliv mají na životy svých členů.

"Skupiny fungují po celém světě včetně Česka a posilují přesvědčení rodičů o  nutnosti odmítat nejen očkování, ale i další zdravotní péči," upozorňuje Zdravotnický deník. 

Ostatně – víte, jak zní jedno z prvních pravidel české facebookové skupiny Alterna, která má více než padesát tisíc členů? "Jsou zakázány rady typu: Běž k doktorovi. Kup si paralen. Natři si to fenistilem..." 

 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku