Takhle poznáte, že má dítě pravou chřipku. Jak ji léčit?

  • Takhle poznáte, že má dítě pravou chřipku. Jak ji léčit?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. února  2019 
     06:00

    Právě vrcholí sezóna pravé chřipky. Největší zátěží je pro osoby s horší kondicí, starší lidi a taky malé děti. Jak poznáte, že má vaše dítě opravdovou chřipku a není jen nachlazené čili nemá běžnou virózu s rýmou, kašlem a zvýšenou teplotou? A má se s chřipkou k doktorovi? 

    Chřipku poznáte stoprocentně. Nemoc nastupuje prudce, a tak silně, že je najednou obtížné vstát z postele. Mezi typické příznaky patří právě horečka, která bývá u chřipky vysoká (mezi 39 až 40° C), při nachlazení se většinou neobjevuje nebo je jen mírně zvýšená. U chřipky bývá také zimnice a třesavka, mohou se objevit zažívací potíže. Vysoká horečka může trvat čtyři až pět dnů.

    Vyzkoušeno: Který teploměr se nejvíce osvědčil u malých dětí?

    Vyzkoušeno: Který teploměr se nejvíce osvědčil u malých dětí?

    Každý, kdo někdy zkoušel měřit teplotu malým dětem, musel nejméně jednou zalitovat toho, že EU už zakázala rtuťové teploměry. Přes jistou archaičnost…celý článek

  • Bolesti hlavy, svalů a očí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Další typický příznak chřipky – u běžného nachlazení se objevuje silná bolest hlavy jen velmi zřídka, skoro vůbec. Bolesti svalů jsou u chřipky velmi silné, takže jakmile se vaše dítě nehne samo z vlastní vůle z postele, je to jasné. U chřipky také mohou bolet nepříjemně oči. Pravou chřipku prostě ani vy, ani vaše děti jen tak nepřechodíte!

  • Únava a schvácenost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máte-li nachlazené dítě s rýmou, pravděpodobně bude nevrlé, ale určitě nebude dobrovolně ležet v postýlce. Při chřipce dítě ovládne taková únava, že se téměř nemůže hnout. U nachlazení to sice také může být, ale mnohem mírnější.

  • Kašel, rýma a bolest v krku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Při nachlazení bývá kašel méně silný, u chřipky bývá velmi silný, suchý, dráždivý, záchvatovitý. Nenastupuje ale vždy hned a dítě si také může stěžovat, že ho pálí na prsou. Na počátku chřipky není přítomná rýma a ne pokaždé ji nemocný dostane (u nachlazení téměř vždy) – pokud ji dostane, bude velmi intenzivní.

  • Možné komplikace

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na rozdíl od běžného nachlazení u chřipky hrozí komplikace, pokud ji dítě řádně nevyleží. Jak říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová, chřipka se často komplikuje zánětem průdušek a zápalem plic. Proto je vhodné, ale jen u rizikových dětí, přemýšlet o očkování proti chřipce, které se ale provádí na podzim před nástupem chřipkové epidemie. "Pokud je ale frekvence infektů nízká, očkování bych doporučila pouze u rizikových skupin dětí, například u těch se sníženou imunitou, s astmatem, cystickou fibrózou a podobně," říká lékařka.

  • Jak ji co nejrychleji vyléčit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    U chřipky platí, nespěchejte s vyléčením! Jak říká dětská lékařka Vidnerová, nejlepší lék na chřipku je postel, žádná fyzická námaha (tedy ani televize, procházky venku apod.). K lékaři rozhodně s dítětem zejména v prvních dnech nemusíte, stačí, když se případně domluvíte po telefonu.

  • Postel, tekutiny a snižování teploty

    Jestli nechcete, aby vaše dítě promarodilo celou zimu, dbejte na posílení jeho imunity!
    Jestli nechcete, aby vaše dítě promarodilo celou zimu, dbejte na posílení jeho imunity!
    Autor: profimedia.cz

    Základem léčby je tedy klid na lůžku, teplé tekutiny (hlavně čaj), dítěti podávejte lehká jídla, jako je zeleninový či kuřecí vývar, a při horečce aplikujte studené zábaly. Dítě zabalte po celém těle na 10 – 15 minut, pak jej převlečte a do jedné hodiny můžete až 3x opakovat. Vhodné je také obklad na nohy z tvarohu, přes který navléknete ponožky. U menších dětí a kojenců je nutné vysokou teplotu srážet běžnými léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku