Spíme odděleně, žijeme šťastně: Co když vám společná ložnice nevyhovuje?

Spíme odděleně, žijeme šťastně: Co když vám společná ložnice nevyhovuje?
Chrápání jednoho z dvojice bývá častou příčinou toho, proč spí každý zvlášť
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
5. června  2016 
 06:00

Že vy byste oddělené ložnice nesnesli a neznáte nikoho, kdo by to tak měl? Možná se o tom jen nebavíte. V oddělených ložnicích spí více než třetina Čechů. Hlavní důvody pro takové rozhodnutí? Malé děti, touha po klidu při spaní a vyšší věk. Pokud vám to oběma vyhovuje, není co řešit. 

 

Čísla mluví jasně: 36 procent Čechů spí v oddělených ložnicích, v Evropě je to obvyklé u 40 procent lidí, v USA dokonce u šedesáti. 

Pravdou je, že oddělené ložnice jsou tématem, na kterém se neshodnou ani psychologové. Společný spánek, sdílení intimity včetně různých potíží, které z toho vyplývají, to je podle leckterých dokladem a výpovědí o kvalitě vztahu. „Je tolik času, především ve všední dny, kdy musíme být každý někde úplně jinde, žít svůj pracovní život – proč se tedy okrádat o společné usínání a blízkost partnera alespoň v posteli?“ ptá se psycholožka Simona Králová. Je jednou z těch, kteří považují spaní odděleně za módu a za něco, co nemůže ani při původně dobrém úmyslu kvalitní vztah posilovat. Její oponenti poukazují na přesný opak: jestli soužití z jakéhokoli důvodu nefunguje, spaní na stejném lůžku ho zachránit stejně nemůže.

Jak táta uspává dítě: Co všechno v zoufalství zkouší?

Jak táta uspává dítě: Co všechno v zoufalství zkouší?

Co funguje u vás? Nebo přesněji řečeno: co zkoušíte a doufáte, že to zabere? Řeč je o uspávání dětí, zvláště těch nejmenších, protože to je vysoká…celý článek

Mladý pár by si asi jen těžko dokázal představit, že nebude trávit každou noc v jedné posteli. Situace se ale může změnit narozením dítěte. Nemá smysl, aby se nevyspali oba, když se u dětí mohou všelijak prostřídat. 

„Já sám bych už při zařizování domu nebo bytu uvažoval, jestli jednou nebudeme chtít s partnerkou oddělené ložnice. A podle toho bych navrhoval i místnosti a jejich zařízení,“ uvažuje pětatřicetiletý architekt Petr z Prahy. Prý se to naučil na kolegovi, kterému se před půlrokem narodila dvojčata. Téměř okamžitě se z něj v práci stala mátoha. „Teď spí v pracovně a vypadá jako znovuzrozený,“ směje se Petr.

Jak otec vyzrál na kojení, když se jeho žena musela vrátit do práce

Jak otec vyzrál na kojení, když se jeho žena musela vrátit do práce

Trošku kontroverzní je video, které na facebook nahrál Američan Chris Allen. Několikanásobný otec natočil, jak krmí mlékem malou dceru poté, co se…celý článek

Starší páry mívají zase jiné potíže. „Manžel vstává i šestkrát za noc – většinou jde na toaletu, potom se zase potřebuje napít horkého mléka kvůli žaludku, ve čtyři se pravidelně budí, aby šel zkontrolovat kotel, a tak je to pořád něco. Kolikrát už jsem se chtěla přestěhovat do pokoje po synovi, ale měla jsem strach, aby si to nevykládal špatně,“ svěřuje se dvaasedmdesátiletá paní Věra. Nakonec to vyřešila po svém a ne zrovna dobře: „Začala jsem brát dost silné prášky na spaní. Teď už bez nich vůbec neusnu, a navíc prý pak strašně chrápu. A to mi, představte si, teď vyčítá manžel, který řeže jako pila už od mládí.“

Je to zdravější? Ale co vlastně?

...
...
Autor: Shutterstock
Kdybychom měli o společném spaní přemýšlet ze zdravotního hlediska, pak je lepší spát odděleně. Je to právě kvůli buzení druhého pohybem, rozsvíceným světlem, ale i kvůli dívání se z postele na televizi, chrápání nebo pokračování hádek těsně před usnutím. To všechno potom znamená větší riziko vzniku poruch spánku, depresí i kardiovaskulárních chorob.

Podle zastánců společného spaní je to však přesně opačně: když vedle sebe spí dva milující se lidé, je to pro ně blahodárné. Odborníci z amerického Pittsburghu zjistili, že při spánku s někým, koho máme rádi, se výrazně snižuje v krvi hladina stresových hormonů, které poškozují organismus. Naopak se do krve vyplavuje víc oxytocinu (hormonu lásky), který tělu pomáhá, protože udržuje duševní pohodu a sexuální apetit. Faktem ale také je, že pro dvojici skřivan-sova je společné spaní doslova třaskavá směs. Zatímco jeden je ranní ptáče, druhý chodí spát po půlnoci a ráno by vyspával. Pochopitelně se oba ruší.

Že spolu partneři nespí v jedné posteli, zároveň vůbec nemusí znamenat, že spolu nemají pravidelný sexuální život. Chodit jeden ke druhému na "romantickou návštěvu" bývá naopak vzrušující. „Když jsme se vzali, spali jsme ruku v ruce. Pak přišly děti a manžel chodil spát do pracovny. Koupili jsme tam pohodlnou postel a oběma nám to vyhovovalo – on pak chodíval v noci za mnou, já za ním a někdy jsme spolu i usnuli a spali až do rána. Dětem to taky nikdy nepřišlo divné, protože na to byly zvyklé od malička,“ vypráví padesátiletá Zdeňka. „Jediný, kdo nad tím kroutil hlavou, byl můj tchán. Tak jsem mu jednoho dne, to už jsem byla vdaná přes dvacet let, řekla, že mu do toho nic není. Od té doby toho spolu moc nenamluvíme, ale pro mě je důležité, že se v tom dobře cítí můj manžel.“

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku