Očkování dětí: jak vypadá hexavakcína

Očkování dětí: jak vypadá hexavakcína
Hexavakcína mimo jiní znamená, že dítě dostanete méně injekcí než dříve
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
9. srpna  2015 
 06:00

V České republice je očkováno 90 až 95 procent populace. Každý rodič chce co nejvíce zbavit své dítě nepříjemností a bolesti. Té, kterou mu způsobuje povinné očkování, ho můžete ušetřit třeba i s pomocí nové vakcíny. 

Už dva roky je u nás možné očkovat děti jinou než klasickou vakcínou, kterou hradí stát. Dnes již mohou rodiče pro své děti využít očkování tzv. hexavakcínou, která chrání proti 6 nemocem najednou - proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilové invazivní infekci, dětské přenosné obrně a žloutence typu B. 

Minimum nežádoucích reakcí

Výhodou této vakcíny je v porovnání s klasickou vakcínou méně nežádoucích účinků. "Hexavakcínu aplikuji ráda, protože děti to méně bolí, pláčou méně nebo nepláčou vůbec," říká Nora Struková, praktická lékařka pro děti a dorost. Odpadají však i další nepříjemnosti v podobě teplot, zarudnutí kůže, vytvoření bulky v místě vpichu. Děti jsou klidné a nekřičí. 

"Naším krédem by mělo být, že pro děti je dobré jen to nejlepší. A hexavakcína obsahuje očkovací látky, které jsou z hlediska současného stavu lékařské vědy na špičce vývoje," říká Ivan Novák z pediatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK Thomayerovy nemocnice v Praze. 

Co potřebujete vědět o mateřské a rodičovské dovolené?

Co potřebujete vědět o mateřské a rodičovské dovolené?

Jaká práva mají matky, které se po mateřské nebo rodičovské dovolené vrací do práce? A může o rodičovskou dovolenou požádat muž? Na dotazy čtemnářek…celý článek

Je třeba méně vpichů

Další výhodou je to, že děti v prvních dvou letech života absolvují méně očkování, než je jinak obvyklé. Vzhledem k tomu, že hexavakcína chrání dítě jediným vpichem hned před šesti nemocemi, sníží se počet injekcí o 3 a celkový počet očkování o 7 (některá se podávají na lžičce). "Návštěva u pediatra není pro dítě nic hezkého. Když ho ušetříme injekcí, určitě uděláme dobře pro jeho emoční vývoj," míní Novák. 

Nežádoucí reakce po očkování: 

reakce místní / celková 
mírná zarudnutí 1-3 cm / teplota 37,5 °C 

  • střední zarudnutí 3-5 cm, / teplota 37,5-38,5 °C, 
  • bulka / neklid 
  • silná zarudnutí více než 5 cm, / teplota vyšší než 38,5 °C, 
  • život ohrožující - šok, zánět mozku 
Sdílej na facebooku
Autor: Monika Fibírová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku