Čtyři největší chyby, které rodiče dělají při podávání léků dětem

Čtyři největší chyby, které rodiče dělají při podávání léků dětem
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. února  2019 
 06:00

Myslíte si, že děláte pro svého potomka to nejlepší, když při sebemenším zdravotním problému saháte po lécích, aby se mu ulevilo? Nikoli! Lékaři zjistili, že rodiče často své děti léky předávkovávají, případně jim podávají léčiva ve zcela nevhodných kombinacích. Na co dávat pozor?

„Dvanáctiletá dcera se vzbudila se zarudlým a slzícím okem, které ji hodně bolelo, protože usedavě plakala. Vyrazila jsem proto do lékárny, kde jsem po poradě s lékárnicí dostala kapky, údajně vhodné na léčbu zánětu spojivek a podráždění očí. Hned jak jsem přišla domů, vykapala jsem dceři obě oči, aby se jí rychle ulevilo. Jenže pak jsem si podrobně prohlédla lahvičku a v tu chvíli se mi zatočila hlava strachem. Na štítku bylo napsáno „ušní kapky.“

Okamžitě jsem zoufale telefonovala do lékárny. Bohužel se ukázalo, že mi skutečně prodali špatné kapky. Naštěstí byla Ema v pořádku, raději ale nedomýšlím, co by se stalo, kdyby šlo o jiný nevhodný lék, následky by mohly být mnohem závažnější, než „jen“ u záměny očních a ušních kapek,“ vzpomíná maminka Karen Prignano.

Víte, co mu dáváte?

Jen ve Spojených státech amerických skončí každý rok přes sedmdesát tisíc dětí na jednotkách intenzivní péče z důvodu podání nevhodného léku (neúmyslná záměna), chybného dávkování nebo nežádoucích lékových interakcí (kombinace léků, které se navzájem ovlivňují a negativně působí na organismus). Rodiče mají často tendenci podávat svým dětem nadbytečné množství léků, případně sahají po léčivých přípravcích i v případě, kdy je to „zbytečné.“

A jak ukazuje případ malé Emy, chyby dělají také lékárníci při vydávání léků, občas i samotní lékaři při vyplňování receptů. Takové omyly ale bohužel mohou vést ke zkomplikování nebo prodloužení doby onemocnění, někdy dokonce, zejména v případě kojenců a batolat, až k fatálním následkům. A právě to je také jedním z důvodů, proč Americká pediatrická akademie (AAP) zakázala používání léků proti chřipce a kašli pro děti mladší šesti let. „Malé dítě má ještě nevyzrálý metabolismus a imunitní systém, což jej činí mnohem zranitelnější vůči vnějším vlivům a v souvislosti s podávanými léky mnohem choulostivější. Pečlivé přečtení etikety na lahvičce nebo krabičce konkrétního léku, nejlépe rovnou ještě v lékárně, vám může ušetřit spoustu problémů. Zároveň požádejte vždy lékárníka o podrobné vysvětlení ohledně správného dávkování,“ vysvětluje Daniel Frattarelli, pediatr a bývalý předseda výboru pro léky AAP. Jak tedy můžete eliminovat „nehody“ a zabránit zdravotním potížím, souvisejícím s užíváním léků?

...
...
Autor: iStock

Předávkování při rýmě

Na trhu je nepřeberné množství volně prodejných léků, které můžete dítěti podávat, když je nachlazené, má kašel a rýmu. Obvykle obsahují stejné účinné složky, přestože se liší symptomy, které mají léčit. Například celá řada přípravků pomáhajících při nachlazení obsahuje paracetamol (acetaminofen), látku na snížení teploty a tlumení bolesti.

Pokud však budete dítko „dopovat“ několika přípravky současně (jeden na kašel, druhý ulevující od rýmy a další, který snižuje horečku nebo pomůže při bolestech hlavy či kloubů), dostane malý pacient během dne až dvojnásobek doporučené denní dávky paracetamolu. Obzvláště u dětí do šesti let dobře zvažte každý léčivý přípravek, který mu podáte a nepodávejte dva léky současně. Pozorně si pročtěte složení, informace o množství účinné látky a nejlépe se poraďte s pediatrem, zda je konkrétní lék na příznaky nemoci dítěte vhodným řešením.

Ignorujete rady lékaře

Spousta rodičů nemá tušení, kdy je skutečně nutná a efektivní léčba pomocí antibiotik. Proto pak lékaři v ordinacích stále dokola vysvětlují urputným maminkám, že každá viróza nebo „obyčejné“ nachlazení či infekce dýchacích cest skutečně není důvodem k nasazení antibiotik. Ta totiž léčí pouze bakteriální, nikoli virové infekce.  Další neřestí rodičů je na druhé straně problém, že jsou přesvědčeni o své pravdě. Pro příklad, dítě má hnisavou angínu, lékař předepíše antibiotika, v tomto případě zcela opodstatněná, marod je začne užívat a po třech dnech je mu „zázračně“ dobře.

A maminka nebo tatínek se rozhodnou (navzdory všem pokynům pediatra), že léky už mohou vysadit, protože přece nebudou potomka dále ládovat antibiotiky, když už je zdravý. A pak se velmi diví, když se nemoc po pár dnech vrátí v plné síle. „Jistě je lákavé vysadit léky, když už dítě vypadá v pořádku a je mu lépe. Pokud však nedodržíte kompletní rozsah léčby, bakterie mohou zůstat nadále odolné vůči lékům,“ zdůrazňuje Rainu Kaushal, ředitel odboru zdravotní politiky a výzkumu na Weill Cornell Medical College v New Yorku a dodává: „Onemocnění se s velkou pravděpodobností vrátí a dítě bude muset začít s antibiotickou léčbou znovu od začátku a s jiným typem antibiotik, často silnějších, které mohou mít závažnější nežádoucí účinky.

Méně je více!

Ruku na srdce, dodržujete pokaždé přesné dávkování, pokud jde o kapky nebo sirupy na kašel, snižování horečky, alergie nebo třeba posilování imunity? Většinou si moc nelámeme hlavu s tím, jestli na lžíci nebo odměrku nalijeme skutečně odpovídající množství. Podle výsledků studie lékařské fakulty v New Yorku, až 70 % všech rodičů nalévá těchto přípravků pokaždé více než je doporučené množství, uvedené na etiketě. Někteří dokonce až dvojnásobek! Při dlouhodobém užívání pak může snadno dojít k předávkování a u dítěte se mohou začít projevovat nežádoucí vedlejší účinky. Nevyhovuje vám dávkovat lék na lžičku? Používejte plastovou injekční stříkačku, na které máte přesně vyznačené dávkování v mililitrech.

Dávkujte podle váhy, ne věku!

Dětský organismus metabolizuje léky v závislosti na tom, kolik váží. Proto vás také pediatr i lékárník jistě upozorní (zejména pokud jde o miminko nebo batole do třech let), že je při dávkování jakéhokoli léčivého přípravku nutné brát v úvahu aktuální hmotnost dítěte, neřídíme se podle věku. To je samozřejmě zdůrazněno i v příbalovém letáku každého léku určeného pro nejmenší děti. Proč to tak je? Věk nemá dostatečně vypovídající hodnotu, malý pacient může trpět podváhou nebo naopak nadváhou, která se vymyká „tabulkám a grafům“ pro jeho věk.Studie z University of Minnesota College of Pharmacy v Minneapolis přinesla zjištění, že děti s nadváhou a obézní děti metabolizují mnohem rychleji kofein a dextrometorfan, což jsou klíčové složky mnoha léčiv určených na tlumení kašle, což znamená, mohou potřebovat větší množství léku, než určuje etiketa na obalu. Pokud si nejste jisti, vždy je dobré poradit se s lékařem.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku