6 druhů dětského kašle: Kdy panikařit a kdy zachovat klid?

  • 6 druhů dětského kašle: Kdy panikařit a kdy zachovat klid?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    11. února  2020 
     06:00

    Asi to znáte taky. Tma, noc, všichni spíte, když se z dětské postele začne ozývat kašel. A vy přemýšlíte, jaký kašel to vlastně je: suchý, nebo snad vlhký? Pátráte v lékárničce po nějakém sirupu nebo kapkách. Zároveň nasloucháte, jak se dítěti dýchá, měříte mu teplotu a někdy taky zvažujete, zda je to na pohotovost nebo stačí zajít až ráno k doktorovi. 

    Pomůžeme vám se v dětském kašli trochu vyznat. Dobrá zpráva? Většina případů dětského kašle žádný akutní zásah nevyžaduje. Neznamená to ale, že byste se neměli snažit o to, aby se dítěti ulevilo. Jak na to podle toho, jakým typem kašle dítě trpí? 

  • Dlouho přetrvávající kašel

     
    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud dítě kašle častěji než co pět minut a trvá to dvě hodiny, nebo dokonce déle, není co řešit, vezměte ho co nejdříve k lékaři. Mohou to být hleny v krku, které ho dráždí, ale může to také značit potíže s dýcháním, a to už lépe posoudí lékař než vy. Vezměte ho klidně na pohotovost, pokud má navíc vysokou horečku a je celkově zchvácené, není čas váhat. 

  • Dávivý kašel

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dávivý – neboli černý – kašel býval noční můrou z minulosti, ale bohužel poslední roky se zase vrací a objevuje se mezi dětmi všech věkových skupin, mimo jiné kvůli tomu, že očkování není stoprocentně účinné a nechrání navěky. Ohrožuje i nejmenší, ještě neočkované děti, pro které je zároveň nejnebezpečnější. Typické projevy? Krátké záchvaty silného kašle provázené zvukem typickým pro obtížné nadechnutí. Kašel může připomínat kokrhání, někdy vede až k dávení či zvracení. 

  • Štěkavý kašel

    Autor: Shutterstock

    Pokud kašel vašeho potomka připomíná štěkot psa a poprvé se ozve v noci, máte pravděpodobně "tu čest" s laryngitidou. Většinou se objevuje u batolat a předškoláků, výjimečně i u dětí starších. Může to vypadat dramaticky, protože dítě se nemůže kvůli neustálému kašli pořádně nadechnout, což ho děsí, pláče a stav se tím ještě zhoršuje. Typický je také hvízdavý zvuk při nadechnutí. Skvěle zabírá studený a vlhký vzduch, ale pokud je dítě malé nebo má skutečné potíže s dýcháním, je to na pohotovost, mohou být potřeba kortikoidy, výjimečně i adrenalin. 

  • Divné zvuky při kašli

     

    Kašel, který provázejí divné zvuky při nádechu, zní možná hrozivě, ale většinou nebezpečný není, zvláště pokud slyšíte, že dítě je zahleněné. Může jít vlastně jen o to, že mu rýma stéká do krku, což ho může celou noc budit a vést ke kašli. Přes den mu vcelku nemusí nic být. Rozhodně se vyplatí zaměřit pozornost na rýmu, naučit děti smrkat a ty nejmenší odsávat. Pokud hleny takzvaně spadnou níže, může se rozjet zánět průdušek, což s jistotou pozná jen lékař. Ne vždy jsou nicméně potřeba antibiotika. 

  • Sípání při kašli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Horší to je, pokud se při kašli ozývají vysoké písklavé zvuky, zejména při výdechu. Může jít o astmatický záchvat. Tak jako tak, obraťte se co nejdříve na doktora, může to znamenat skutečně potíže s dýcháním a vyžaduje to lékařskou pomoc. 

  • Suchý, nebo vlhký?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rozlišování na suchý a vlhký kašel má smysl už kvůli volbě léků. Vlhký kašel je většinou spojen s odkašláváním hlenů, což je žádoucí, suchý je dráždivý, vyčerpávající. Je lepší ho tlumit. Léky na vykašlávání by se neměly dávat čtyři a méně hodin předtím, než jde dítě spát, na noc je lepší kašel tlumit. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku