Jak chránit děti před infekcí nejen koronavirem? Tyhle návyky praktikujte!

  • Jak chránit děti před infekcí nejen koronavirem? Tyhle návyky praktikujte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. března  2020 
     06:00

    V době, kdy se neustále mluví o koronaviru, je určitě na místě myslet i na to, jak své děti co nejlépe chránit i před takovými nemocemi, jako jsou chřipka či nachlazení. Infekcím lze totiž v řadě případů předcházet tím, že děti naučíte zdravým návykům. Těmi posílíte jejich imunitní systém a snížíte "šanci" na nakažení.

    Tyto zdravé návyky fungují nejen jako prevence před vlastním onemocněním, ale chráníte jimi taky ostatní v případě, že přece jen onemocníte. Jaké zásady by se měly stát každodenní rutinou?

  • Učte je, že mýt si ruce je důležité

    Autor: iStock

    Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (národní institut Spojených států amerických) vynechají děti téměř 22 milionů školních dnů každý rok kvůli nachlazení či chřipce. Studie prokázaly, že mytí rukou může u dětí ve školním věku snížit riziko nákazy infekčními nemocemi. Mytí rukou je velmi účinné a funguje jako prevence před nachlazením a chřipkou. Bohužel většina dětí si ve škole ruce nemyje tak často, jak by měly. Podle jedné studie si po použití WC umylo ruce pouze 58 procent dívek a 48 procent žáků. Přitom když se ruce umyjí, nejenže se „smyjí“ bakterie, s nimiž se děti mohly setkat na toaletě, ale taky bakterie, které se nashromáždily dotykem na psacím stole, klikách či dalších površích během celého dne. Myjte si ruce i vy doma, děti napodobují chování, které vidí. Nutné je mýt si ruce i před jídlem, po jídle, po smrkání.

  • Naučte je, jak si správně umýt ruce

    Autor: iStock

    Necháváte dítě, aby šlo samo k umyvadlu, aby si umylo ruce a ono si jen postříká vodou ruce a zavolá na vás, už? Jako prevence před nachlazením a chřipkou to opravdu nestačí. Ruce si musí být řádně aspoň 30 sekund mýdlem a vodou. Stačí skutečně obyčejné mýdlo, antibakteriální přípravky nejsou zapotřebí. Studie ve skutečnosti naznačují, že antibakteriální mýdla nejsou při hubení choroboplodných zárodků účinnější než běžné mýdlo. Odborníci dokonce vyjadřují obavy, že zvýšené používání antibakteriálních přípravků může ve skutečnosti vyvolat resistenci.

  • Ukažte jim, jak správně kašlat a kýchat

    Autor: iStock

    Když někdo kýchá nebo kašle, mohou se kapičkami slin dostat vzduchem viry z člověka na člověka. Naučte tedy své dítě, aby si při kýchání nebo kašlání zakryly ústa nebo nos. Není dobré to ale dělat rukama, ideální je použít vnitřní stranu loktů. Nedávná studie totiž ukázala, že většina lidí si sice při kýchání zakrývá ústa a nos, ale rukama. A to je špatný zvyk, který se nemusí vyplatit.

     

  • Řekněte jim, aby se nedotýkaly očí

    Autor: iStock

    Pokud se vaše dítě dotkne nějakého předmětu, kterého se předtím dotkl někdo nachlazený, a pak se dotkne svých očí nebo úst, virus se může skrze tahle místa snadno dostat do organismu. Infekce, jako je zánět spojivek, se může také přenášet dotykem poté, co se dotknete nějakého předmětu, jehož se předtím dotkl někdo infikovaný.

  • Řekněte jim, aby nepoužívaly s kamarády lahve a příbory

    Autor: iStock

    Děti přirozeně rády sdílejí (dobře, u hraček to ne vždy platí), ale není dobré sdílet s kamarády a spolužáky stejné příbory, talíře či lahve s vodou, zejména během zimní a chřipkové sezóny. Viry a bakterie se snadno přenášejí slinami, takže sdílení stejných předmětů je zvyk, kterému byste se měli vyhýbat.

     

  • Zdravá výživa a spánek

    Autor: iStock

    Kromě výše uvedených zdravých návyků nezapomínejte dávat svým dětem zdravé a výživné potraviny, abyste posilovali jejich imunitní systém a odvrátili nachlazení a chřipku. Ujistěte se taky, že dítě dostatečně spí, protože kvalitní spánek je důležitý pro udržení zdraví a taky jim pomůže lépe se soustředit.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku