Kolik hraček děti doopravdy potřebují a jak toho dosáhnout?

Kolik hraček děti doopravdy potřebují a jak toho dosáhnout?
Paradox. Děti zahlcené hračkami si přestávají hrát.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
18. ledna  2018 
 06:00

Je jen pár týdnů po Vánocích a náš byt i dětský pokojíček přetékají hračkami. Válejí se všude, některé ještě ve svých původních obalech, jiné poházené po zemi, boxy na hračky překypují... Pokud to máte doma stejně, možná je na čase se zamyslet, co je špatně. Kolik hraček mají vaše děti a s kolika si nakonec opravdu hrají? 

Ať se snažím, jak chci, většinou se Vánoce zvrtnou a pod stromečkem čeká zase hora dárků. Letos to nebylo jinak. A to jsem apelovala na všechny členy rodiny, že jeden dárek bohatě stačí. Jenže ne všichni se udrželi. A sama vím, že to není dobře. 

"Někdy na začátku prosince jsem se rozhodla, že tři dárky jsou tak akorát, ani míň, ani víc. Byla jsem tímto číslem tak nadšená a rozhodla jsem se ho dodržet," píše Katharine Stahl na webu Popsugar.com. Konečně nebude jejich dům zaplavený zbytečnými krámy. "Jenže ve finále jsem si uvědomila, že ideální by bylo, kdyby nedostaly žádný dárek," dodává. Ne kvůli tomu, že byly zlobivé, ale kvůli tomu, že zkrátka ty tucty věcí, které dostanou od prarodičů, tetiček a strýců, učitelů a chův, zkrátka nepotřebují. 

Kolik hraček? 

Podle psycholožky Pavly Koucké je však nejlepší koupit dítěti k Vánocům nebo k narozeninám jeden vysněný dárek. Z vlastní zkušenosti ví, že udělá větší radost než hromada hraček. "Dcera si přeje k narozeninám živé zvířátko. Rozhodli jsme se pro potkánka a už teď se nemůže dočkat. Jiné dárky už by byly zbytečné," říká. 

A kolik hraček by mělo dítě vlastnit? Psychologové se vesměs shodnou, že když má dítě menší počet věcí, má k nim i hlubší vztah. "Přesný počet vám určitě neřeknu. Podle mých pozorování je však lepší méně, než kolik jich dnešní děti v průměru mají," říká psycholožka. Podle ní paradoxně platí, že čím více hraček děti mají, tím méně si pak hrají. "Často těkají od jedné hračky k druhé a neponoří se do hry úplně," vysvětluje.



Navíc dnešní hračky blikají, svítí a mluví a dítě si – i kvůli tomu – nerozvíjí fantazii. "Nejmenší děti si přece nejraději hrají s věcmi, které hračky vůbec nejsou. Třeba s obyčejným batohem, s kapsičkami, kam něco zastrkávají, s přezkami, které cvakají, a se šňůrkami. Určitě to znáte," říká. 

Obměnit a zredukovat

Některé maminky dětem hračky jednou za čas obměňují. "Připadá mi, že náš syn má hraček až až, tak mu jich vždy polovinu schovám a střídáme je cca po 14 dnech," píše na webu emimino.cz uživatelka Lucipe. S tím Pavla Koucká v zásadě souhlasí. "Rozhodně bychom však neměli dítěti schovávat jeho oblíbenou hračku," radí. 

Čas od času je také dobré hračky zredukovat. Zvláště pokud jsou rozbité nebo děti si s nimi už nehrají. "U mladších dětí je můžete s klidem vyřadit, u těch starších je dobré se s nimi domluvit," radí psycholožka. Můžete je darovat menším dětem nebo třeba prodat na charitativním bazaru. 

Nám se to částečně povedlo, když dcera sama před Vánoci rozhodla, že některé hračky, se kterými si už nehraje, pošle dál mladším kamarádům nebo dětem do dětského domova. Dokonce si umanula, že je bude balit do balicího papíru, a moc ji to bavilo. A těšilo ji, že udělá radost někomu druhému. Můžete to také vyzkoušet.

Tohle na ně platí: Proč nefunguje, když dětem říkáte, ať neběhají a neskáčou:

Školky bez hraček? 

Ale nejlepší, co můžete udělat, je zabránit tomu, aby se vám doma hračky hromadily. Začněte hned u sebe tím, že nebudete kupovat zbytečnosti. Rodině a známým vysvětlete, ať k vám nenosí tašky hraček, že se to míjí účinkem. Většinou to myslí dobře, ale řekněte jim, že už toho máte doma opravdu mnoho. "Dětem dávejte jen to, po čem opravdu touží a co jim udělá radost," radí psycholožka.

Na to, že děti ke hře nepotřebují téměř žádné hračky, už přišli i v některých školkách. Například v Německu se objevují takzvané "toys free kindergarten".

Dětem nedávají žádné hračky, nechávají je existovat jen se základní výbavou školky: židle, stoly, polštáře, deky, nějaké ty dřevěné klacky a kameny zvenku k tomu přidají. A navíc dětem ani nediktují, jak si s tím nebo oním mají hrát. Výsledky jsou skvělé: děti jsou klidnější, ve hře soustředěnější, samostatnější, jejich fantazie je bohatší…

Tohle už je druhý extrém, ale možná na tom něco bude. Zkuste se zamyslet. 

 Několik rad psycholožky Pavly Koucké: 

  • Nedokonalé předměty slouží ve hře stejně jako dokonalé atrapy. Vedle toho však stimulují i dětskou fantazii. A pro příští hru se lehce změní v něco jiného. Obyčejný klacek může být chvíli holí, pak mečem a nakonec puškou.
  • Když má dítě méně hraček, má k nim hlubší vztah.
  • Když má jednodušší hračky, více při hře zapojuje svou fantazii.
  • Když je méně tlačeno do hry manipulativně a získá prostor a kamarády, vyhraje si i jinými způsoby, jeho osobnost se pak rozvíjí harmoničtěji.

 



Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku