Nádherná kniha o umění, Cesta časem a další knihy pro větší děti, které nás baví

Video se připravuje ...
Van Goghova hvězdná noc - kniha o umění pro děti
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
2. prosince  2017 
 10:00

Naším dnešním tipem potěšíte každé uměnímilovné dítě od osmi let výše. V knize Van Goghova hvězdná noc však nejde jen o obrazy a sochy, protože navíc přináší sedm desítek příběhů zachycujících vznik uměleckých děl od pravěku až do současnosti. Není to náš jediný tip na knižní dárek k Vánocům pro starší děti. 

Van Goghova hvězdná noc a jiná povídání je dílem historika umění Michaela Birda a ilustrátorky Kate Evansové a je skvělým důkazem, že povídání o slavných umělcích a  historii může být poutavé. Autoři ji sepsali a nakreslili pro děti od osmi let, ale sama jsem důkazem toho, že baví a poučí i rodiče. A nevadí, že jde o příběhy smyšlené, včetně citací. Tahle kniha se jako historiografická příručka netváří. 

Van Goghova hvězdná noc, příběhy umění pro děti - ukázka  z knihy
Van Goghova hvězdná noc, příběhy umění pro děti - ukázka z knihy
Autor: Albatros
Vyprávění začíná u pravěkých jeskynních maleb, pokračuje přes starověký Egypt, Řecko a Řím a setkání s umělci, jako byli Leondardo da Vinci nebo Michelangelo, až k současným uměleckým instalacím, jaké vytváří například čínský umělec Aj Wej-Wej. 

Podtitul knížky – Dějiny umění v příbězích pro děti – rozhodně nelže. Pěkně vystavěné jsou jednotlivé kapitoly, které za sebou sice jdou chronologicky, ale zároveň jsou tematicky rozděleny do několika bloků. Jeden z nich se tak věnuje i svatým místům, jiný revoluci a ještě další schopnosti vidět věci jinak než ostatní. 

Ke knize skvěle sednou i ilustrace, které ji doprovázejí vedle reprodukcí uměleckých děl. Těm by k dokonalosti pomohlo vyšší rozlišení při tisku, ale na závadu to není. 

Van Goghova hvězdná noc, Michael Bird, ilustrovala Kate Evansová, přeložila Katarína Belejová. Vydal Albatros, doporučená cena 499, nyní v akci 399 korun.

Další knížkou, kterou rozhodně doporučujeme, i když to není lehké čtení, je Totální nasazení, kterou vydalo Argo společně s organizací Post Bellum. Komiksová forma činí příběhy tří statečných žen přístupné i starším školákům nebo studentům středních škol. Hrdinky knížky – jsou jimi Franciska, Jarmila a Helena – spojují jejich podobné životní osudy: všechny přežily nacistický pracovní lágr a jejich vyprávění zaznamenali redaktoři neziskové organizace Post Bellum pro sbírku Paměť národa

Totální nasazení, příběhy tří žen, které prošly nacistickými pracovními lágry
Totální nasazení, příběhy tří žen, které prošly nacistickými pracovními lágry
Autor: Argo
Každý z trojice příběhů zpracovala jiná dvojice autorů, scénáře napsali novinář Ondřej Nezbeda, scenárista a režisér Tomáš Hodan a spisovatelka Petra Soukupová. Komiksy nakreslili Karel Osoha, Tomáš Kučerovský a Petra Josefína Stibitzová. 

Kniha nevypráví jen o ubíjejících dnech, které tři ženy a jejich rodiny trávily v továrnách, na polích pod dohledem strážných. Vypráví i o tom, co jim válka vzala, s jakými vzpomínkami a s jakou bolestí je vrhla zpět do poválečného světa. 

Totální nasazení Autoři: Tomáš Hodan, Ondřej Nezbeda, Petra Soukupová. Ilustrace: Karel Osoha, Tomáš Kučerovský, Petra Josefína Stibitzová. Vydalo Argo, kniha vyšla ve spolupráci s nakladatelstvím Post Bellum, doporučená cena: 498 Kč

Cesta časem: Světové dějiny v obrazech
Cesta časem: Světové dějiny v obrazech
Autor: Kniha Zlín
A do třetice něco z historie a také s velkou podporou ilustrací. Líbí se nám kniha Cesta časem, kterou vydala Kniha Zlín. Světové dějiny v obrazech, tak zní podtitul knihy, a to s dovětkem, že jde o osobní pohled autora. Tím je nizozemský výtvarník Peter Goes. 

S touhle knihou by děti mohly jednou provždy zapomenout, že dějiny jsou nuda plná letopočtů, protože tato kniha vypráví především příběhy lidí a jejich kultur. Začíná se skutečně od podlahy, totiž od velkého třesku, končí se vývojem po roce 2000. Obrázky jsou tady stejně důležité jako písmenka. Autorův nezaměnitelný styl navíc dělá z dějin i výtvarný zážitek, který dle našeho názoru ocení děti od deseti let výše. 

Cesta časem: Světové dějiny v obrazech, napsal a nakreslil Peter Goes, přeložila Veronika Hamser Havlíková, vydala Kniha Zlín, doporučená cena 399 korun.

Because of Fashion představuje na 280 inspirativních osobností a influencerů ze světa módy, kultury, sportu, umění i médií.
Because of Fashion představuje na 280 inspirativních osobností a influencerů ze světa módy, kultury, sportu, umění i médií.
Autor: Kniha Zlín
A nakonec něco méně závažného? Máme tu další titul z nakladatelství Kniha Zlín: Because of Fashion. Jejím autorem je Kuba Feranec. Potěšíte jí teenagera, který se zajímá o módu. Představuje na 280 inspirativních osobností a influencerů ze světa módy, kultury, sportu, umění i médií. Namátkou: Karolína Kurková, Jakub Polanka, Andrea Běhounková, Vladimír518, Emma Smetana, Pasta Oner, Jana Plodková, Denisa Rosolová, Barbora Nesvadbová, Lukáš Hejlík, Teri Blitzen, Tomáš Třeštík... Jde jen o malý zlomek osobností zastoupených v knize fotografií a citátem či mottem souvisejícím s jejich osobitým vztahem k módě.

Fotografické části předchází část textová, v níž se autor dotýká především fenoménu módy a definuje také styl Čechů. Kuba Feranec se v knize módou zabývá i v teoretické rovině. K tomu si přizval na pomoc Michala Vaníčka, který se dlouhodobě zabývá českým uměním a architekturou 19. a 20. století, teorií a historií módy a designu.

 

Because of Fashion, napsal Kuba Feranec, vydala Kniha Zlín, doporučená cena 449 korun

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku