Jak zvládnout start školy? Vyprávějte o svých neúspěších

Jak zvládnout start školy? Vyprávějte o svých neúspěších
Jak zvládnout školní starosti? Nebojte se dětem přiznat svoje chyby a slabosti
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
13. srpna  2017 
 14:15

Leckdy drsný návrat do lavic nyní zažívají školáci i studenti. A také jejich rodiče, kteří občas musí zaktivovat i poslední zbytky trpělivosti, aby nevybouchli, ale klidně a také důsledně vedli potomky k učení. A že to je občas sakra těžké. Jak to vidí psychologové? 

Po dvou měsících prázdnin se život zase vrací do normálních kolejí a všichni potřebují co nejrychleji přejít na školní a pracovní režim. Ať už jde dítě do školy poprvé nebo pokračuje ve vyšší třídě, je důležité, aby dobře začalo.

Byla by škoda, kdyby hned v září nachytalo špatné známky nebo vyvolalo nedobrý první dojem. Po prázdninách jsou děti nabité zážitky, ráno se jim nechce vstávat a večer jít zavčasu spát.

A taky se špatně soustředí a mají pocit, že všechno zapomněly. Proto je nutné, aby se vpravily do školního rytmu postupně. Zde víc než jinde platí: spokojte se s málem. Nepožadujte příliš mnoho, cení se hlavně snaha.

Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!

Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!

Obáváte se, že vaše dítě má nějakou poruchu učení? Vezměte ho k odborníkovi, abyste v tom měli jasno a případně se naučili s dítětem vhodně pracovat.…celý článek

Základem je důvěra 

Velké množství rodičů si myslí, že když přiznají dítěti nějakou svou chybu, ztratí svoji autoritu. Opak je pravdou: děti potřebují vidět, že i rodiče si dokázali poradit s neúspěchy a zvládli to. 

Nový školní rok je tedy jako nepopsaná deska. Co přinese? Jak vaší ratolesti půjde první třída, jací budou noví učitelé a přijmou ho noví spolužáci? A kam půjde po škole, dostane už konečně rozum a začne se pořádně učit?

Odpovědí na vaše naděje a obavy je společná dohoda. Zamyslete se nad tím, co od dítěte letos očekáváte, jaké vytvoříte podmínky, jak mu pomůžete. A řekněte to nejen sami sobě, ale i jemu. Nejdříve jej ale nechejte vypovědět, jak se cítí po prázdninách, jaké má cíle, co by od vás potřebovalo, jak mu můžete pomáhat.

Udělejme s dětmi od začátku roku dohodu: budeme si všechno říkat a my, rodiče, místo nadávání budeme dětem pomáhat. 

Nepodceňujte problémy 

Svět dospělých je pro dítě často nesrozumitelný a složitý, naopak problémy, které má řešit, skoro nadlidské. Proto dítě potřebuje, aby mu dospělí pomáhali, aby stáli při něm. A rodiče jsou mezi důležitými osobami na prvním místě.

Opakované kvasinkové záněty a celková imunita

Opakované kvasinkové záněty a celková imunita

Trpím na opakované gynekologické záněty, zejména kvasinkové. Domnívám se, že jde o projev nějakého celkového problému, ale můj gynekolog takový nápad…celý článek

Zejména v prvních dnech si děti nemůžou vzpomenout na úplně samozřejmé věci. A tak odpoledne praští taškou a nějaký úkol na zítra? Nezájem, vždyť dneska si ještě nehrály. 

Proto se dětem hlavně na počátku školy věnujte co neintenzivněji. Nečekejte pasivně, až přejdou na školní režim. „Všichni máme právo dělat chyby, ale vždy je můžeme opravit. Lepší udělat chybu a napravit ji než nedělat nic. A ještě jedna věc, nesnažte se aby děti vyplnily nedosažené sny a přání, které jste měli ve škole vy sami. 

Sdílej na facebooku
Autor: Martina Sanollová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku