10 věcí, na které dejte doma pozor, když dítě začíná objevovat svět

  • 10 věcí, na které dejte doma pozor, když dítě začíná objevovat svět
    Podívejte se na váš domov očima svého batolete.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    23. září  2015 
     16:00

    První přetočení vašeho potomka na bříško ve vás probudí radost a nekonečné pocity hrdosti. Jakmile se začne plazit a opustí oblast hrací deky, jemně znervózníte. Jakmile začne lézt a stoupat si, dojde vám to: chce objevovat svět a nic mu nezůstane utajeno. Je to jeho přirozená potřeba, ve které mu pochopitelně nechcete bránit. Jak mu ji tedy poskytnout tak, aby jeho objevování bylo bezpečné? Jaké nejčastější nástrahy čekají na lezoucí dítě v bytě?

  • Šuplíky a skříňky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Počítejte s tím, že dítě bude milovat otevírání všech dostupných skříněk a šuplíků. Tady máte v podstatě dvě možnosti: buď je naplníte poměrně nezávadným obsahem a dovolíte mu v nich občas hospodařit, nebo je zajistíte proti otevírání nejrůznějšími pojistkami či zámky. Každému vyhovuje něco jiného - někomu nevadí, když se dítě zabaví třeba vytahováním hrnců ze skříňky v kuchyni.

  • Pokojové rostliny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vánoční hvězda nebo difenbachie. To jsou příklady jedovatých květin, které patří k oblíbeným rostlinám v domácnosti. Další mohou "jen" dráždit pokožku a sliznici, ostatní pouze svou barevností lákat k ochutnání. Takové batole klidně vyzkouší jíst i hlínu nebo kuličky keramzitu. Vymyslete pro ně místo tam, kde na ně batole nedosáhne, aby je nemohlo ani jíst, ani na sebe zvrhnout.

  • Čisticí prostředky

    Ocet je skvělý a levný čisticí prostředek. Existují ale situace, kdy ho použít nemůžete.
    Ocet je skvělý a levný čisticí prostředek. Existují ale situace, kdy ho použít nemůžete.
    Autor: profimedia.cz
    Obvykle stojí vedle toalety tak, aby byly hezky při ruce. Nebo v koupelně v různých šikovných zákoutích mezi pračkou a vanou. Nenechte se ošálit pocitem, že toaletu i koupelnu vždycky zavíráte. Možná ano, vsaďte se, že ale jednou zapomenete a zrovna v ten den si batole vyrazí na průzkum těch barevných lahviček. Většina z nich by měla obsahovat na uzávěrech dětské pojistky a navíc látky, které dětem nechutnají, přesto je lepší se na to příliš nespoléhat. Všechny čisticí a mycí prostředky nechť jsou pěkně pod zámkem nebo na nedostupném místě. Včetně tablet do myčky.

  • Léky a kosmetika

    Lékaři podle barev léků mohou poznat, na co jsou, když pacient zapomene jejich název.
    Lékaři podle barev léků mohou poznat, na co jsou, když pacient zapomene jejich název.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně by měl člověk naložit i s léky. Pořádně je uložte, ideálně tak, aby byly i v zamčené krabici. Léky mu raději ani neukazujte a už vůbec si s nimi nehrajte ani při nemoci. Pozornost věnujte i své kosmetice - některé rtěnky sice mohou vonět a chutnat dobře a potomkovi to zas tak neublíží, s lakem na nehty a odlakovačem už to vypadá daleko hůř.

  • Odpadkový koš

    Odpadky je dobré třídit.
    Odpadky je dobré třídit.
    Autor: profimedia.cz
    Některé dítě to ani nenapadne, některé to bude opakovat donekonečna. Řeč je o nalézání pokladů v odpadkovém koši. Pokud váš malý badatel nedokáže odolat, popřemýšlejte o nějaké pojistce nebo jiném uložení. Každopádně koš vynášejte co nejčastěji.
  • Dráty od elektroniky a konvice

    Usazeniny v rychlovarné konvici vyčistíte snadno a rychle!
    Usazeniny v rychlovarné konvici vyčistíte snadno a rychle!
    Autor: Profimedia.cz
    Dráty od počítačů, dráty od lampiček, dráty od rychlovarné konvice nebo od žehličky. Všechno to láká, protože to vypadá jako bezva lano, které dítěti umožní vyšplhat výše a výše. Vždycky se vyplatí dítěti říkat, že to nesmí, mnohem efektivnější je ale dráty schovat tak, aby ho to ani nelákalo. Dětská kůže je vysoce citlivá, opařit ho může i voda, která se vařila v konvici před nějakou dobou a ještě pořádně nevystydla, zatímco matčina pozornost po zalití kávy už opadla. Ještě k elektronice - pro děti jsou hodně lákavé všechny knoflíky a čudlíky. Určitě víte, že nedokáže zapnout troubu, sporák nebo jiný spotřebič?

  • Cípy ubrusů

    Kakao
    Kakao
    Autor: shutterstock.com
    Podobně lákavé a nebezpečné mohou být ubrusy - vypadají jako bezvadný záchytný bod pro lezení vzhůru a nakouknutí na stůl. Bohužel, často s nimi batole na sebe strhne všechno, co se aktuálně na stole nachází. Dost často to bývá horký nápoj, byť postavený hezky doprostřed stolu, aby nespadl na dítě z kraje.

  • Zásuvky

    Dítě strká žehličku do zásuvky.
    Dítě strká žehličku do zásuvky.
    Autor: Shutterstock.com
    Elektřina do třetice - určitě se vyplatí učit dítě, že do zásuvky se nic nestrká. Ani vysavač, jako to dělá tatínek, ani žehlička, jako to dělá maminka. I přesto je vhodné zásuvky v dosahu dítěte zaslepit speciálními kryty. Pro jistotu.

  • Schody

    Děti se nakazí virem herpex sipmlex už v dětství, kdy objevují svět tak, že si strkají do pusy různé předměty.
    Děti se nakazí virem herpex sipmlex už v dětství, kdy objevují svět tak, že si strkají do pusy různé předměty.
    Autor: Shutterstock.com
    I když máte pocit, že se ještě pořádně nikam nedoplazí, nepodceňujte ho. Děti se vyvíjejí ve skocích, takže ačkoliv bylo včera ještě na dece, dnes může být klidně - zrovna u schodů, které vedou do sklepa. Většina rodičů to řeší dočasnými vrátky, které jsou v těchto situacích rozhodně nejefektivnějším řešením.
  • Zvířata

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Děti se s domácími mazlíčky většinou umějí sžít. Každopádně by je ale mohl lákat například kočičí záchod plný bakterií nebo například misky se žrádlem. Zvířecí toaletu dejte z dosahu dítěte a pokud krmíte zvíře, dítě hlídejte.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku