6 osvědčených tipů, jak naučit dítě chodit na nočník

  • 6 osvědčených tipů, jak naučit dítě chodit na nočník
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. února  2017 
     06:00

    Přemýšlíte, jak na to, a máte touhu konečně se zbavit plenek? Tady jsou rady čtenářek, které by mohly zabrat i u vás. Nebo máte svoje vlastní triky?

  • 1. Buďte trpělivá

    ...
    ...
    Autor: iStock

    To znamená především to, že začít s tréninkem byste měla až poté, co dítě signalizuje připravenost na nočník. Obvykle začínají děti projevovat zájem o nočník mezi druhým a třetím rokem, i když některé děti jsou připravené třeba už v roce a půl. Každé dítě je individuální, takže ho netlačte tam, kde ještě není. Dávejte pozor na „společné záchytné body“, třeba když se dítě začne ptát na WC a koupelnu nebo je nějakou dobu suché či chce dokonce nosit „dospělácké“ spodní prádlo nebo samo ukáže, že má zašpiněnou plenku. Jak říká maminka Jana: „Jednou ke mně přišla dvouletá dcerka a držela v ruce spodní kalhotky její starší sestry. Bylo to jasné. Od té doby je nosí a je bez plenek.“

  • 2. Udělejte z nočníku legrační věc

    Autor: iStock

    I když někteří odborníci tvrdí, že nočník má být jen na čurání a kakání a nemá sloužit k hraní, spousta maminek bude tvrdit opak jako například Anna z Prahy: „Koupili jsme nočník a dali ho do obýváku, aby si s ním mohl syn hrát a sedět na něm jen tak, i když se mu nechtělo zrovna čurat. Pak už jsme ho jen povzbudili, že je načase to do něj zkusit, obklopili jsme ho knížkami a hračkami a šlo to.“

     

  • 3. Kalhoty pryč

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mnohé maminky zjistily, že trénink na nočník je mnohem snazší, když dítě nemá téměř celý den na sobě kalhoty. I s touto „holou“ taktikou jsou nehody samozřejmě nevyhnutelné, ale budete mít méně počuraných kalhot za den. Chcete-li minimalizovat nepořádek v bytě, pak můžete zkusit to, co zkusila Lucie: „Svou dvou a půl letou dceru jsme pouštěli jen do určitých částí bytu. Dva dny chodila bez kalhot a plenky, a když se stala nehoda, viděla to. Během dvou dnů už si o nočník sama řekla,“ říká Lucie.

  • 4. Chvála a odměna

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Maminka Monika tvrdí, že nejlepší cesta je cesta odměn a pochval. Má čtyři děti a s každým si ověřila právě tuhle metodu. „Když děti vykonaly potřebu do nočníku, snažila jsem se z toho udělat obrovskou slávu, tleskala jsem jim, tančila kolem nich, abych je ujistila, že udělaly něco úžasného a že stojí za to udělat to znova.“ Kromě slovní chvály mnoho maminek používá hmatatelné metody odměňování – sladkosti, hračky a podobně. „Udělali jsme se synem dohodu. Pokaždé, když použije nočník, dostane pamlsek. Nejdřív jich bylo za den třeba pět, postupně se počet snižoval až nakonec syn chodil na nočník i bez toho, aniž by něco dostal,“ říká Renata.

     

  • 5. Zapomeňte na plenky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jakmile jednou sundáte plenku a dáte dítěti spodní prádlo, nikdy mu už plenu nedávejte – to doporučuje Eva, jedna z mnoha matek, které tvrdí, že používat pleny poté, co zahájíte nočníkový trénink, je pro dítě matoucí. I Helena zvolila pro trénink spodní prádlo a věří, že to podporuje dítě, aby použilo toaletu spíše, než když i nadále používá pleny. Některé maminky tohle praktikují jen během dne, protože naučit dítě, aby se nepočuralo během noci, je mnohem náročnější.

  • 6. Připravit, jedna, dva a start!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Forma hry může být taky jednou z metod, jak dítě motivovat, aby chodilo na nočník. Barbora říká, že jim doma se osvědčil tenhle zábavný trik: „Do záchodové mísy jsem nasypala do tvaru kruhu čokoládové kuličky a vyzvala jsem syna, aby se pokusil trefit dovnitř kruhu. Dala jsem mu dětskou židličku a požádala manžela, aby synovi ukázal, jak čurají chlapi. To byste se divili, jak zábavné to bylo pro našeho tříletého syna!“

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku