Vyžeňte děti v zimě ven: Budou méně nemocné a zlepší se ve škole

Sdílej na facebooku
26. prosince  2017 
 06:00

"Dneska ven nepůjdeme, je moc zima." Také jste takovou větu slyšeli? A přitom pobyt v zimě venku má pro dětský organismus neuvěřitelné výhody. Kromě podpory imunity jsou děti lepší také ve škole!

V mnoha rodinách to vypadá v zimě podobně: jakmile teplota klesne na hodnotu jen pár stupňů nad nulou, přestává se chodit ven. "Je zima, vlhko a bláto, ještě budou nemocný a vlastně tam chudinky ani nemají do dělat," říkají si mnozí. Upřímně řečeno – děti si velice rychle najdou to, co je baví. Jen se rodiče musí smířit s tím, že domů přijdou trochu špinavější. A ani když klesne teplota pod nulu, není důvod vycházky omezit nebo úplně vypustit.

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Takhle to vypadá doopravdy! Skutečná podoba mateřství očima fotografky

Čím menší dítě, tím větší doma panuje chaos. Nebo taky čím více dětí, tím větší chaos. Americká fotografka Daniela Guenther si rozhodně nebrala servítky…celý článek

Protože jestli je něco pravda, tak to, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Do vhodných zimních kousků se opravdu vyplatí investovat. Zvlášť když si člověk uvědomí všechny výhody, které pobyt na čerstvém zimním vzduchu dětem přináší. 

Lepší imunita – zdravější dítě 

Děti, které tráví více času venku, a to nejen v létě, jsou méně nemocné. Svůj vliv na to má určitě to, že jsou otužilejší. Podle studií (například té vedené doktorem Thomem McDadem z americké Severozápadní univerzity v Illinois) se navíc mezi dětmi, které jsou odmalička v kontaktu se špínou, objevuje méně alergií. A jde právě o špínu venkovní, jako jsou hlína, tráva, písek nebo i špína "zvířecí". Pohyb a častý pobyt venku také zlepšují kondici. Není třeba dodávat, že lidé s lepší kondicí jsou méně ohroženi civilizačními chorobami, jako jsou cukrovka, obezita a také onemocnění srdce a cév.

Výhody pro tělo i duši

K dalším jednoznačným výhodám chození ven patří i to, že si děti zlepší své motorické schopnosti. Mají tak větší šanci, že pohyb je jednou bude bavit a stane se pravidelnou součástí jejich života. 

Mrznout bude hlavně na začátku týdne, po sedm dní by mělo i sněžit. (ilustrační foto)
Mrznout bude hlavně na začátku týdne, po sedm dní by mělo i sněžit. (ilustrační foto)
Autor: Reuters
Pobyt venku přináší ale výhody nejen pro naše tělo. Důležitý je i pro správný rozvoj osobnosti dítěte. Venku mají totiž dost často možnost pobýt s ostatními kamarády jen tak – tedy bez nějakého učitele, vychovatele nebo rodiče, který by jejich aktivity řídil. Pro ně je tento čas strašně důležitý – samy se naučí, jak se zabavit, jak vyjít s kamarády, jak naložit se svým časem. To vyplývá například z výzkumu profesora Yuko Munakaty z Coloradské univerzity v Boulderu. A k tomu mají v dnešní době čím dál tím méně příležitostí. Řada dětí má přes týden kroužek skoro každý den a "lítání s vrstevníky" po parcích nebo v lese už si užívá málokteré dítě.

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Jasně, předškoláci by měli spát až dvanáct hodin denně, školáci deset. Jenže jak najít ideální dobu, kdy je zahnat do postele, když jedno usne hned…celý článek

Řada výzkumů (dostupné například zde) také potvrzuje, že děti, které se věnují pestré škále aktivit – tedy mimo jiné hrám vevnitř i venku – mají lepší výsledky ve škole. A to nejen v přírodopise, protože jsou více v přírodě, ale i ve čtení nebo v matematice. 

Žádná z těchto informací není rozhodně žádným převratným objevem. I přesto se ale v některých školkách nechodí ven ve chvíli, kdy je teplota nižší než pět stupňů pod nulou, a mnohdy i na přání rodičů. Jaká jsou tedy pravidla pro chození ven? Děti do půl roku věku by neměly chodit ven, pokud je venku deset pod nulou a méně. Ty do tří měsíců by pak měly zůstat doma, když ručička teploměru klesne na pět pod nulou. Více si můžete přečíst například v tomto článku. Pro ostatní děti lze vždycky najít vhodné oblečení a pak už nic nebrání tomu, abyste si pobyt venku náležitě užili.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku