Tohle zabere! Tipy na výlety, které ještě stihnete o prázdninách

Hrad Kokořín má jednu výhodu - jeho palác má jen tři komnaty, takže prohlídku zvládnete i s dětmi.
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
7. srpna  2016 
 18:00

Zaujmout děti je čím dál těžší. Do velké míry si to děláme sami tím, že je už od malička zahrnujeme spoustou zážitků, interaktivními hračkami, mluvícími knihami a výlety na místa, kde je od rána do večera čeká jen zábava. Ve srovnání s tím pak vypadá výlet, kterým chceme přes les dojít na hrad a na rozhlednu, poněkud nudně. Přitom nemusí, jen je potřeba ho správně podat. 

Víte, jakých pět P má mít výlet, který děti bude bavit? Takhle to ve své knize S dětmi křížem krážem po Čechách už před lety shrnul novinář Tomáš Feřtek, vydal ji Fragment. A u nás doma je dost v oblibě. 

Výlet, který má u dětí šanci na úspěch, má podle autora několik základních charakteristik. Mimochodem, bavíme se o výletech pěšky, které mohou být supernudné, ale také hodně zábavné. 

GALERIE: Tipy na výlety, které ještě o prázdninách zvládnete

1. Neměl by být příliš dlouhý

Nejde o to, že by to děti neušly. Ale výlet nemá být jen pochodem rychlým tempem z místa A na místo B, je dobré mít čas na zastávky a zkoumání. Deset až patnáct kilometrů jeden den je až až, stačí i pět nebo šest kilometrů. 

2. Alespoň jedna zastávka delší než hodinu

...
...
Autor: Fragment
"Nijak se nebraňte zastavovat každý kilometr, pokud potkáte něco zajímavého. A alespoň jedna zastávka by měla být delší než hodinová, aby během dní vaše děti mohly něco vybudovat," doporučuje Tomáš Feřtek. Ideální je podle něj potok, protože stavění hrází nemá konkurenci, dobrý je také opuštěný lom nebo hájovna, stačí i posed, krmelec nebo světlý les, kde se dají v kořenech stromů stavět domečky. 

3. Cesta by měla co nejčastěji měnit charakter

Pokud je cesta fádní – typickým příkladem  je dlouhá rovná silnice ve smrkovém lese nebo mezi obilnými lány – začnou se děti nudit a cítí se unavené. Proto je tak baví výlety do pískovcových skal, protože tam na ně za každým druhým rohem čeká nějaké překvapení. 

4. Výlet by měl mít jasný cíl

Zříceninu, trampskou chatu, lom, jeskyni. Nakonec klidně i nějaký z moderních zážitků, jako jsou všelijaké areály pro děti nebo třeba koupaliště, jde o to, abyste dětem ukázali, že se tam dá dostat i jinak než autem rovnou k pokladně. Mimochodem, oblíbené hrady a zámky s průvodcem tím ideálním cílem nejsou, s výjimkou těch, kde už myslí na děti.

5. Proč nejezdit všude autem? 

Věřila bych tomu, co píše Tomáš Feřtek. "Naše psychika je ustrojena tak, že cíl je pro nás tím zajímavější, čím více námahy jeho dosažení stojí." Nuda nedělních autovýletů podle něj vzniká právě tím, že vozíme děti od atrakce k atrakci a nakonec nám všechny připadají stejně otravné. 

Kam s dětmi jít a co s nimi číst? Vyzkoušejte naše tipy!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku