Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun
Poradíme vám, co skutečně potřebujete a bez čeho se obejdete
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. září  2015 
 06:05

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět? Můžete to být několik tisíc, ale také několik desítek tisíc. Naštěstí i tady se dá na ledasčem ušetřit. 

Podle redaktorů ekonomického deníku E15 stojí dítě, ještě než se narodí, více než 24 000 korun. Tahle informace se mi moc nezdála, takže jsem se rozhodla položku prověřit v praxi. Tedy spočítat si své náklady a také investice dalších maminek. Závěr? Můžete dojít k nižší částce, zároveň není problém prolomit hranici padesáti a více "modrých papírků". 

Rady maminek 

Jednou z alternativních metod ochrany je i tzv. symptotermální, kdy si žena měří teplotu ve své vagíně a podle toho určuje, v jaké fázi cyklu se nachází.
Jednou z alternativních metod ochrany je i tzv. symptotermální, kdy si žena měří teplotu ve své vagíně a podle toho určuje, v jaké fázi cyklu se nachází.
Autor: Shutterstock.com
Od doby, kdy jste oznámila své těhotenství, se vám nejspíš dostalo více nevyžádaných rad než před návštěvou první diskotéky. Takže: nenechte si do toho kecat! Naše mámy rodily z dnešního pohledu v pravěku, od těch se názor na kočárek X-Lander nebo kojicí polštář nedozvíte. Rady kamarádek si vydělte dvěma. Dobře se rozmyslete, do čeho chcete investovat, a co naopak oželíte. „Chtěla jsem novou autosedačku kvůli bezpečnosti, abych nekoupila z druhé ruky třeba poškozenou, a jsem spokojená,“ říká Iveta. „My jsme si půjčili monitor dechu, ale po několika planých poplaších jsme ho dali do šuplíku. Ještě že jsme ho nekupovali,“ doplňuje Markéta. Já jsem snila o otáčecím kolotoči nad postýlku a nakonec jsme se obešli bez něj. „Měla jsem problémy s kojením a nedám dopustit na elektrickou odsávačku,“ říká Markéta. Co se týká vašich prsou, kojení a zdraví novorozeněte, tady se investice vyplatí. 

Berte jen kvalitu 

Lepší je koupit z druhé ruky kvalitní věc osvědčené značky. Asi vás příjemně překvapí nabídka internetových bazarů, ovšem počítejte i s menším rizikem. „Koupili jsme houpátko Bright Starts Kashmir – použité se zárukou. Přišlo sice v dobrém stavu, ale nevonělo. Zřejmě se používalo v místnosti, kde se vaří a kouří. Kdybych měla vybrat znova, koupím klidně to samé, ale nové,“ říká Iveta. Pokud je to možné, dražší zboží si raději dojeďte převzít osobně. 

Na čem ušetříte 

Ušetřit se dá na hračkách, novorozeně přece nepotřebuje plyšové medvídky hned tři. A na kosmetice: stačí vám dětská mast na zadeček a slunečnicový olej na tělo, jedno hypoalergenní mýdlo pro novorozence – a půl roku nemusíte do lékárny pro nic dalšího. Na čem naopak neušetříte, jsou plínky. Do látkových už se nám totiž nechce. Do každého rozpočtu jsme tudíž přidaly částku 1000 Kč na jednorázové pleny. 

Chcete-li ušetřit a máte štěstí:

ZDEŇKA (35), redaktorka

* KOČÁREK, Inglesina Magnum z e-bazaru, 3000 Kč

* AUTOSEDAČKA, e-bazar, 900 Kč

* POSTÝLKA z masivního dřeva od kamarádky, 1600 Kč

* LEHÁTKO, e-bazar, 900 Kč

* VAK NA MIMINKA, Matýsek Maxi, 750 Kč

* KOJICÍ POLŠTÁŘ, 800 Kč

* LÁTKOVÉ PLENY, 20 ks, e-shop, 600 Kč

* JEDNORÁZOVÉ PLENY, 1000 Kč

* ZBYLÉ POLOŽKY DO 500 KČ: přebalovací podložka, povlečení, matrace, peřinka, deky, vanička (vše Ikea), kosmetika (lékárna), hračky, oblečení atd., celkem cca 5000 Kč

* DOSTALI JSME, PODĚDILI JSME: přenosnou postýlku, oblečení, deky, zavinovačky, chůvičku, fusak do kočárku, zavinovačku do autosedačky. Celkem: 14 550 Kč

NEJLEPŠÍ NÁKUP: Jsem nadšená z kojicího polštáře. Kočárek také skvěle slouží, dokonce s námi zvládl túru ze Štrbského na Jamské pleso!

NEJZBYTEČNĚJŠÍ INVESTICE: Vak na miminko jsem použila jednou.

Když nemusíte moc šetřit:

TINA (34), manažerka

* KOČÁREK, Bugaboo, 28 995 Kč

* FUSAK, letní stříška, náhradní barevné potahy, celkem 9565 Kč

* AUTOSEDAČKA od kamarádky, 500 Kč

* POSTÝLKA z půjčovny, prvnipostylka.cz, 1530 Kč

* LEHÁTKO, 1699 Kč

* VAK NA MIMINKA, Lodger shelter fleece, 2350 Kč

* KOJICÍ POLŠTÁŘ, My brest friend, 1190 Kč

* ZAVINOVAČKA, mantinel do postýlky, peřinky, 2500 Kč

* STERILIZÁTOR, 1107 Kč

* OHŘÍVAČ LAHVÍ, 899 Kč

* ODSÁVAČKA, 3890 Kč

* PŘEBALOVACÍ PODLOŽKA, 1000 Kč

* JEDNORÁZOVÉ PLENY, 1000 Kč

* ZBYLÉ POLOŽKY DO 500 KČ: kosmetika, hračky, deky, vanička atd., celkem cca 3000 Kč

* DOSTALI JSME, PODĚDILI JSME: postýlku, ve které spal můj partner i jeho sestra (jen jsme ji natřeli nabílo), látkové pleny atd. Celkem 59 225 Kč.

NEJLEPŠÍ NÁKUP: Jsem nadšená z kočárku Bugaboo! Ideální do města a pro každou příležitost. A mimi postýlka je na první měsíce neocenitelný zázrak.

NEJZBYTEČNĚJŠÍ INVESTICE: Šatečky s tylovými sukýnkami jsou leda tak na fotku. Jinak jsem všechno využila na maximum, i když třeba jen pár měsíců.

Kde se dobře nakupuje? Na internetu. V e-obchodech a e-bazarech jsme koupily asi 80 procent veškerého zboží. Dále: Ikea, aukro.cz, slune-cz.cz, bazos.cz, babylife.cz, andilkove.cz  

Sdílej na facebooku
Autor: Zdeňka Nejedlá

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku