Když jde dětem o život: Při velkém krvácení máte na záchranu minutu a půl!

Když jde dětem o život: Při velkém krvácení máte na záchranu minutu a půl!
Většinu bolístek stačí pofoukat a zalepit náplastí. Víte ale, jak postupovat při tepenném krvácení?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. května  2016 
 06:00

Masivní tepenné krvácení je potřeba zastavit velmi rychle. K vykrvácení může totiž dojít v extrémních případech i do minuty a půl. Pokud k němu dojde, okamžitě volejte 155. Co je potřeba zároveň co nejrychleji udělat?

V případě tepenného krvácení je u dětí i dospělých potřeba postupovat velmi rychle. "Tepenné krvácení poznáme podle toho, že se z rány řine větší množství krve, než jsme zvyklí, navíc krev pulzuje podle tepu srdce," říká lektor první pomoci Pavel Urík. Krev v tepnách bývá také jasně červená, v žílách je tmavší.

Pokud dítě krvácí z tepny, je potřeba volat záchrannou službu a co nejrychleji se snažit krvácení zastavit. "Ránu stlačte dvěma, třemi prsty, ideálně obalenými nějakou čistou látkou – kapesníkem, šátkem nebo gázou z lékárničky. Smyslem je stlačit tepnu proti nejbližší kosti," popisuje Pavel Urík. Dalším způsobem, jak zastavit tepenné krvácení, je použití tlakového obvazu nebo škrtidla. Práce s tlakovým obvazem už ovšem vyžaduje více zručnosti, škrtidlo se používá v extrémních případech.

Podrobnější instrukce uvidíte v následujícím videu. Jak se například stlačuje tepna na krku?

Víte, co dělat, když dítě něco vdechne a dusí se?

Znáte číslo na toxikologii, když máte podezření na to, že dítěti hrozí otrava?

Nebo co dělat při prudké alergické reakci?

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku