Typy spáčů: Je dítě noční cestovatel, nebo hledá v noci společnost?

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    13. září  2017 
     06:00

    Šťastné to matky, které jsou požehnány dětmi, jež prospí celou noc. Mám tři syny a ani jeden z nich nespal pořádně. První se budil každé dvě hodiny a vyžadoval krmení, druhý měl noční můry až do druhé třídy a ten třetí – radši nemluvit. Na druhou stranu musím říct, že ze všech se časem stali andílci, které musíte od dvanácti tahat z postele násilím. Jaké typy dětských spáčů existují a jak s nimi zacházet?

  • 1. Fázový noční spáč

    Autor: iStock

     

    Styl spánku těchto dětí je jasný. U nich máte pocit, že se narodily proto, aby vás nenechaly ani na okamžik zdřímnout. Usnou sice, ale po jedné až dvou hodinách se vzbudí a jsou připraveny na krmení, případně očekávají nějakou akci. Pro novorozence je tenhle druh přerušovaného spánku normální, ale občas se s tím potýkají i batolata. Řešení: Uvědomte si, že jde prostě JEN O FÁZI, kterou musíte přečkat. Dítě to nedělá schválně a ve finále vám garantuji, že i tohle dítě se naučí spát. Zatím si trochu pomozte a zkuste si zdřímnout v době, kdy dříme i dítě.

     

     

  • 2. Postelový bojovník

     

    Autor: iStock

     

    Tohle dítě je vážně unavené a utahané jako kotě. Víte, že je unavené, a i ono to moc dobře ví, jen to nechce přiznat. Nepůjde spát za žádnou cenu a bude bojovat s vámi a s celým světem, jen aby nemuselo do postele. Bude po vás vyžadovat knížky, pohádky, příběhy, plyšáky a i ve chvíli, kdy zavře oči a vy budete mít pocit, že už konečně zabralo, vmžiku je otevře a požádá o další. Řešení: Vytrvejte. Ačkoli vaše dítě nechce přiznat, že skutečně potřebuje spát, vy víte, že nakonec přece jen zavře oči. Stanovte limity počtu knih či příběhů před spaním, aby nedocházelo k dalším postelovým bitvám. Už žádné „ještě jednu“, ne. Vy budete rozhodovat.

     

  • 3. Půlnoční cestovatel

    Autor: iStock

     

    Zatímco vy budete v bezvědomí a klidně pochrupovat, vaše dítě pochrupovat nebude. Je totiž půlnoční poutník, který sice usne, ale kolem půlnoci se vzbudí a pořádá nejrůznější nájezdy na skříně, poličky s hračkami, dokonce i ledničku, v níž by našlo něco dobrého na zub. Možná vás něco probudí a vy je najdete, jak ťapká bosky po kuchyni a na hodinách jsou dvě hodiny ráno. No, anebo ho neuslyšíte a druhý den se budete divit, proč je tak protivné. Řešení: Kromě toho, že se pokusíte zablokovat dveře do kuchyně, nemůžete dělat vlastně nic. Zkuste mu vysvětlit, že je potřebné, aby zůstalo v posteli a spalo, protože jinak nebude zdravé a plné energie. Doufejte, že je to přechodná fáze, která pomine.

     

  • 4. Špatný spáč s nočními můrami

    Autor: iStock

     

    Můj nejstarší syn měl tenhle styl spánku. Usnul celkem v pohodě, ale po pár hodinách začal křičet a byl vyděšený, protože ho potkala noční můra. Bylo těžké ho vzbudit a dostat zase do pohody, natož aby pak v klidu usnul. Tohle období trvalo poměrně dlouho, ještě v první třídě jsme s těmito můrami bojovali. Řešení: Vyhněte se děsivým příběhům, knihám nebo filmům před spaním. I když milujete Star Wars, bude lepší, když střílečky necháte na jindy. Vysvětlete dítěti, že noční můry nejsou skutečné, i když vypadají děsivě. Dopřejte mu nějaké rituály, které je srovnají a harmonizují, třeba hluboké dýchání nebo vizualizace něčeho šťastného, povzbuzujte je, aby se je naučilo používat i samo a nebudilo celý panelák.

     

  • 5. Hledači společnosti

    Autor: iStock

     

    Tyhle děti prostě milují společnost a snaží se být co nejblíž vám – a to i po celou noc. Když jim dovolíte, aby s vámi spaly, zaručeně se během noci probudíte a uvědomíte si, že vám dítě ukradlo skoro celou postel a vám zbylo ubohých 10 %. Řešení: Tohle musíte vyřešit v zárodku, pokud se tedy chcete vyspat. Učte své dítě, že by mělo spát samo a ve své postýlce, samozřejmě tak, aby pochopilo, že ho i nadále milujete. Poskytněte mu dostatek plyšáků nebo jiných uklidňovačů, jako jsou polštářky a podobně, aby se cítilo bezpečně a příjemně.

     

  • 6. Spáč pro domácí použití

    Autor: iStock

     

    Způsob spánku těchto dětí je jasný. Milují svoje postýlky a žádné jiné jim nejsou dost dobré. Doma spí perfektně, ale jakmile jedete k babičce nebo na dovolenou, jejich spánek je okamžitě narušen. Mnohé z těchto dětí bývaly prvním typem spáčů. Řešení: Snažte se, aby se dítě co nejrychleji aklimatizovalo na nové prostředí a zvyklo si na ně. Nezapomeňte mu s sebou vzít na cesty jeho oblíbené hračky, oblíbenou peřinku či plínku, prostě cokoli, co mu připomene domov. Přístroje vyvolávající hluk jsou taky skvělými pomocníky, jak aspoň na chvíli minimalizovat nové zvuky.

     

  • 7. Perfektní spáč

    Autor: iStock

     

    Sen každé mámy i táty, babičky i chůvy. Prostě všech. Jsou to děti, které po šestinedělí usnou po kojení a vzbudí se maximálně jednou v noci na krmení a zase hluboce usnou. Po několika týdnech či měsících pak prospí celou noc bez kojení a spí až do rána jako dudci. A spát budou bez ohledu na to, kde jsou. Ideální spáč, kterého abyste pohledala. No, i takové děti se ale najdou. Řešení: Žehnejte vesmíru za to, co máte doma v postýlce, nerouhejte se a buďte vděčná za to, že můžete i vy dobře spát.

     

     Kolik hodin spánku potřebují děti? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku