Jak se sblížit s puberťákem? Zkuste si psát a méně poučovat

Jak se sblížit s puberťákem? Zkuste si psát a méně poučovat
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
2. dubna  2016 
 06:00

Každé dítě prožívá své dospívání jinak. Některé potřebuje drama, jiné se odmlčí a promluví za pár let. Každopádně je to období náročné, pro dospívající i pro rodiče. Komunikace většinou vázne. Co dělat, aby se trochu zlepšila? Může vás oslovit pár následujících tipů.

Komunikace s dospívajícím je pro řadu rodičů zkouškou trpělivosti. Kromě sdělení nebo zjištění informace má ještě jeden cíl: hlavně se nepohádat. Mnozí rodiče mají pocit odcizení a připadá jim, že dítě o jejich přítomnost vlastně ani nestojí. Možná ne, možná ano, ale možná také trochu jinak, než jste to dosud dělali. Co zkusit, abyste se svému dítěti přiblížili?

Výchova dcer v Čechách: Musí být všechno růžové nebo ne?

Výchova dcer v Čechách: Musí být všechno růžové nebo ne?

Pamatujete si na hračku našeho dětství? Na velkou nákladní tatru v jasně oranžové barvě, na které se dal vozit písek, stejně tak uvezla i poměrně statné…celý článek

Zajímejte se o to, co zajímá jeho

Hraje vaše dítě často hry na počítači? Poslouchá muziku, čte knihy? Možná by stálo za to nechat si něco doporučit. Hru, knížku, muziku, cokoliv. Většina dospívajících ocení, že je berete jako individualitu a člověka, jehož názor vás zajímá. Pak máte najednou mnohem více témat k povídání.  Pochopitelně nezabodujete rychlým soudem: "No to byla teda ale fakt kravina..." Místo toho si povídejte o tom, co se na hudbě, hrách nebo knihách líbilo právě vašemu dítěti. Pokud budete mít vlastní zkušenost, bude vaše konverzace mnohem zajímavější.

Pište si

...
...
Autor: Shutterstock.com
Pro většinu dospívajících je naprosto přirozené komunikovat prostřednictvím sociálních sítí, různých messengerů a podobně. Většina rodičů tyto kanály používá, když chce dětem něco připomenout nebo je zkontrolovat, můžete jim ale napsat i něco jen tak. Něco milého, co byste třeba ani nahlas neřekli. Nemusíte jim svá slova lásky dávat na jejich veřejné profily, soukromá zpráva ale potěší. Podle výzkumu, který provedla v roce 2008 ve Spojených státech firma Samsung, si až 68 procent rodičů s dospívajícími dětmi píše. Ovšem více než polovina z těchto dětí uvedla, že se jim jejich vzájemný vztah s rodiči od té doby zlepšil. Jen pro úplnost, neříkáme tím: s dětmi si jen pište. Říkáme: s dětmi si TAKÉ pište.

Podpořte ho

I když se k vám asi nebude nijak výrazně hlásit a dávat to najevo, většina z dospívajících je ráda, když je uvidíte sportovat nebo na jejich vystoupení. Mohou ocenit, když je vezmete na zápas jejich oblíbeného týmu nebo na koncert oblíbené skupiny. Můžete společně vařit nebo dělat jiné věci, které baví oba.

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

Každý rodič dělá větší či menší chyby. Dokonce i ti, o kterých si myslíme, že jsou dokonalí. Naštěstí se naši potomci dokážou s většinou z nich bez…celý článek

A čeho se raděj vyvarujte? Neustálého dotazování a vyžadování odpovědí. Nesnažte se za každou cenu mluvit jejich jazykem a nesnažte se je poučovat a vychovávat v každém okamžiku. Děti se někdy svěří a chtějí být jen vyslechnuty, nikoliv poučeny. "Jeden z velmi častých důvodů, proč se dospívající nechtějí bavit s rodiči, je obava, že by moc vyšilovali," Linda Perlsteinová. A rozhodně to nevzdávejte, i když jste svým dítětem nějak odmítnuti. Dospívání je jako na houpačce, jednou nohou je to ještě dítě a jednou nohou už dospělý. Nálady se mění rychle a to, že se s vámi dítě nechtělo bavit včera, ještě neznamená, že to bude stejné i dnes.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku