7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit
Promiň, to jsem přehnala
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. března  2016 
 06:00

Každý rodič dělá větší či menší chyby. Dokonce i ti, o kterých si myslíme, že jsou dokonalí. Naštěstí se naši potomci dokážou s většinou z nich bez potíží vyrovnat. Existují však i pomýlení taková, kterým by se matky a otcové měli vyhnout, protože mohou jejich děti poznamenat na celý život. Dali jsme jich pár dohromady. 

1. Lhaní

Samozřejmě je snazší říci, že morče uteklo, než přiznat, že umřelo. Zrovna tak je jednodušší říci, že děti začnou růst u maminky v bříšku jen tak, když si to rodiče přejí, než vysvětlovat, že k tomu jsou potřeba vajíčka a spermie. Jenže bychom se měli držet té správné verze, v podání přiměřeném věku. 

Podobně jako nechceme, aby lhaly naše děti, neměli bychom lhát ani my jim. A lepší je se lžím vyhnout úplně než je rozlišovat na malé, které by mohly projít, a na velké, o kterých víme, že nejsou v pořádku. Protože jakmile to děti jednou prokouknou, poněkud to naruší jejich důvěru vůči nám i světu obecně. 

Napadlo by vás to? Vtipné vychytávky pro všechny rodiče s kočárkem

Napadlo by vás to? Vtipné vychytávky pro všechny rodiče s kočárkem

Už vás někdy naštval kočárek, který zabírá dvě třetiny zavazadlového prostoru nebo v  něm lítá sem a tam? Nebo to, že se vám převážil, když jste z…celý článek

2. Srážení sebevědomí

Zatímco část rodičů pěstuje sebevědomí svých potomků a ostré lokty až moc, protože je chválí a obdivují za každou – s prominutím – pitomost, část rodičů naopak děti zadupává do země. Vypichují jen to, co se jim nepovedlo, případně je srovnávají s ostatními, kterým se zrovna daří lépe. 

3. Boj s druhým rodičem

Tohle by mělo být tabu, ať jsou dítěti tři, deset nebo patnáct let. I když jste zrovna s druhým rodičem ve při, nebo už se dokonce rozcházíte, nikdy byste neměli snažit se potomky přetáhnout na svou stranu, urážet druhého rodiče nebo dítě používat jako prostředníka, přes nějž se budete domlouvat v době hádky. Nikdy. Dítě vás má rádo oba a podobná situace je pro něj nesnesitelná. 

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

"Náš Martin a cigarety? To nehrozí, on nekouří," tvrdila mi jednou sousedka, jejíž syn si dával cigaretu s kamarády při každém čekání na vlak cestou…celý článek

4. Neukojené ambice

Chtěla jste být tanečnicí, ale moc vám to nešlo, případně vás dost nepodporovali vaši rodiče? To je samozřejmě škoda, ale uskutečnit tenhle sen skrze vlastní dítě není ten nejlepší nápad. A to ani tehdy, když vám dcerka odkývá, že tedy do té rytmiky chodit bude, i když ve skutečnosti by raději šla na kroužek lezení po stěně. Jasně – v pěti letech je to možná ještě jedno, ale v deseti už byste jí takto mohla zabránit v tom, aby se věnovala něčemu, co jí půjde a v čem se najde. 

5. Úzkostlivost

"Nelez tam, spadneš! Neběhej, zakopneš! Seď radši doma!!" Derou se vám podobná slova na jazyk pokaždé, když váš potomek jen trochu zrychlí, začne někam lézt nebo – pokud je starší – chce někam vyrazit s kamarády? Zkuste je alespoň občas zase polknout. Pokud se bojíte, že potomek nedokáže po kládě přejít potok, nabídněte mu pomoc, alespoň se to naučí a příště už si bude jist. Chce vyrazit ven bez vás? Domluvte se, že až dorazí ke kamarádovi, ohlásí se a v šest bude doma. Dítě potřebuje rodiče, kteří mu důvěřují, a ne ty, kteří se o něj neustále bojí, a dávají mu tak najevo, že nic moc neumí. 

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Nezajímavých fotek miminek, která na nich vypadají jedno jako druhé, je plný svět. Jak to udělat jinak? Někdo na to jde návštěvou fotografa, který…celý článek

6. Špatný příklad, který káže vodu...

Možná je to ohrané pořekadlo, ale je pravdivé. Příklady táhnou. A špatné dvojnásob. Takže pokud dítěti vytýkáte, že neustále zírá do mobilu, ale přitom to děláte taky, ocitáte se ve slepé uličce. Jde i o spoustu jiných situací: vyčítáte mu sprostá slova, která sami používáte, vzteklou povahu, kterou má po vás, to, že nejí u stolu, zatímco si drobíte do klávesnice, to, že chodí pozdě, ačkoli to děláte taky, a tak dále. Jistě – z jedné takové situace se nijak nestřílí, ale pokud neustále dětem vytýkáte něco, v čem sami nemáte čisté svědomí, je to hodně zvláštní. 

7.  Nezdravý vztah k jídlu

Dáváte dětem bonbony, když snědí něco, co jim zase tak moc nechutnalo, nebo kvůli tomu, že si odřely kolena? Zkuste to přehodnotit. Stejně tak je neutišujte jídlem ani v jiných situacích. A doma jezte pokud možno zdravě. Už je totiž nad slunce jasné, že jídelní návyky z raného dětství ovlivňují vztah k jídlu a zdraví celý další život. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku