Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?

Generace JÁ: Proč jsou dnešní dospívající děti tak sebestředné a chybí jim empatie?
Řada jejich vztahů se odbývá přes sociální sítě
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. května  2016 
 06:00

V centru jejich pozornosti jsou oni sami. Jejich mottem je: „Na to mám přece nárok.“ O kom je řeč? O generaci Z, zvané také generace Já nebo iGenerace. Co o nich vlastně víme?

Epidemie narcismu je někdy zmiňována v souvislosti s dnešní mladou generací. Jsou to lidé, kteří vyrůstají ve společnosti, která klade velký důraz na individualitu, osobní úspěch a soutěživost. Věci, jako jsou empatie nebo ohled na druhé, se moc nenosí. A tak asi nikoho nepřekvapí výsledky studie, kterou provedl před pár lety tým vědců z univerzity v Michiganu vedený doktorkou Sárou Konrath: dnešní dospívající jsou až o 40 procent méně empatičtí, než byli stejně staří lidé v roce 1980. Podle odbornice vyrůstá generace lidí, kteří patří k těm nejsebevědomějším, nejvíce egocentrickým a individualistickým za poslední dekády.

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Už jsme si zvykli na to, že ženy k porodům doprovázejí jejich partneři. Duly nebo kamarádky. Ale matky? Přitom je to úplně přirozené, jak dokazují…celý článek

„Soutěživost a potřeba uspět za každou cenu se vyskytují v současné společnosti mnohem více, než tomu bylo kdykoliv předtím,“ dodává další autor studie Edward O´Brien. Společnost, která osobní úspěch a prosazení se považuje za jednu z nejdůležitějších věcí v životě, je jen jednou z pravděpodobných příčin. Tou další je fakt, že pro tyto děti byly internet a elektronická komunikace součástí jejich života již od narození. Na rozdíl od generace Y, která je reprezentována dnešními dvaceti- až třicetiletými, tito lidé ale nepamatují dobu, kdy tomu tak nebylo.

Mažu si tě!

...
...
Autor: Shutterstock.com
Velká část jejich společenského života, vztahy a přátelství se odehrávají on-line. Na tom není nic špatného, ovšem jeden aspekt je velice důležitý: nepříjemné věci se dají odstranit jedním kliknutím. Vymazat mohou nepříjemné a dotěrné kamarády, hloupou konverzaci, mohou ignorovat témata, která jim nejsou příjemná, a to všechno mnohem jednodušeji, než by tomu bylo během komunikace tváří v tvář. Je to jako v nějaké počítačové hře. Tyto hry mohou podle odborníků mít na snižující se empatii také podíl: co se mi nelíbí, to vypnu. V reálném životě to tak jednoduché není.

Tipy na hračky a hry pro děti: Pastelky, které doopravdy kreslí, skládačky a mluvící knížky

Tipy na hračky a hry pro děti: Pastelky, které doopravdy kreslí, skládačky a mluvící knížky

Možná u vás doma dárky k blížícímu se Dni dětí neřešíte, možná ano. Pak se vám mohou hodit některé z následujících tipů. Stejně tak z nich mohou být…celý článek

Abychom byli k mladým lidem spravedliví, jde zatím o studii a o teorie a uplatňovat je hned na celou generaci by bylo ukvapené. Každopádně jdou tato zjištění zajímavě ruku v ruce například s tím, že mnozí rodiče tráví s dětmi obecně méně času nebo že ubývá dětí, které čtou knihy, a naopak přibývá těch, které tráví život s elektronikou. A čtení bývá obecně spojováno se schopností „procvičovat“ empatii. Lidé, kteří čtou, zkrátka lépe rozumí druhým. Doktorka Konrath však ze své studie vyvozuje pozitivní závěr: „Pokud zjistíme, že se míra empatie může měnit směrem dolů, určitě se můžeme domnívat, že tomu může být i naopak.“ A je jen na nás, jak s takovou informací naložíme.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku