7 věcí, které trápí dnešní dospívající. Jak jim mohou rodiče pomoci?

  • 7 věcí, které trápí dnešní dospívající. Jak jim mohou rodiče pomoci?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    28. září  2016 
     06:00

    Před dvaceti lety jste pravděpodobně řešili úplně jiné věci než vaše děti. Pokroky v technologiích znamenají pro teenagery spoustu nových problémů, které předchozí generace nikdy nezažila. S čím tedy dospívající bojují nejvíc? A s čím jim můžete jako rodiče pomoct?

  • Deprese

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kolem jedenácti procent mladistvých se potýká s depresivní poruchou. A spousta z nich ji neléčí. Přitom neléčená deprese může způsobit řadu sociálních i vzdělávacích problémů. V každém případě vyžaduje deprese odbornou pomoc, takže pokud vaše dítě vykazuje příznaky depresivní poruchy (změny nálady, přehnaný smutek, apatie, problémy se spánkem, špatné výsledky ve škole), je zapotřebí tyhle příznaky nepodcenit a brát je vážně.

  • Šikana

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle průzkumu, který provedla společnost Family First Aid, až 30 % dospívajících v USA bylo účastníkem šikany, ať už jako oběť nebo tyran. Šikana může vést k fyzickému zranění i psychickým problémům. Bohužel díky rozmachu sociálních sítí se dospívající stávají mnohem častěji svědky šikany. Mluvte s nimi o tom, zjistěte, jaké sociální účty dítě má, a snažte se včas zachytit případnou šikanu.

  • Sexuální aktivita

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Až 47 procent středoškoláků uvedlo, že už je sexuálně aktivních, ale 41 procent taky uvedlo, že při posledním pohlavním styku nepoužilo kondom. Přitom sexuálně přenosné choroby nejsou pasé, naopak – každý rok je více než polovina nově diagnostikovaných pohlavních nemocí mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Budete asi za „trapáky“, ale promluvte si se svými dospívajícími o sexu, i když si myslíte, že ještě nejsou sexuálně aktivní. Lepší je být připraven a ujištěn, že váš pubescent zná odpovědi na všechny otázky a že ví, co má dělat.

  • Drogy, kouření a alkohol

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Užívání marihuany je v posledních letech na vzestupu. Nové výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách sice ukázaly, že konzumace alkoholu a cigaret mezi středoškoláky výrazně klesá, přesto čeští šestnáctiletí zůstávají v kouření, pití alkoholu a užívání konopí nad evropským průměrem. Mluvte s dětmi o nebezpečí drog a návykových látek, nezapomeňte zmínit ale i léky na předpis, kterými se lze předávkovat.

  • Obezita a nadváha

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S nadváhou se u nás potýká kolem patnácti procent dětí a obezitou trpí každé sedmé dítě, které vychází v patnácti letech ze základní školy. Obezita je do budoucna velmi riziková, protože může způsobit zdravotní problémy, jako jsou cukrovka, artritida, rakovina či onemocnění srdce. Mluvte o stravovacích návycích s dětmi, ale tak, abyste nepošlapali jejich sebevědomí. Vhodné je pozvat si na pomoc odborníky, kteří s vaším dospívajícím proberou jídelníček a také pohybové aktivity. Dítě by mělo být fungujícím aktérem změn!

  • Sociální média

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Facebook, Instagram, Twitter mohou být skvělým způsobem, jak dospívající spojit mezi sebou. Ovšem sociální média mohou být také problematická, a to z několika důvodů. Některé zprávy jsou napadené viry, dospívající často srovnávají sebe sama navzájem a hlavně spolu nemluví z očí do očí. Díky tomu klesá úroveň jejich vyjadřovacích schopností a distancují se od společenského života. Sledujte, co vaše dítě dělá, když je „on-line“, vzdělávejte se sami o nejnovějších aplikacích, monitorujte webové stránky, po kterých váš teenager brouzdá, a dívejte se, jaké fotky umisťuje na sociální sítě. I zdánlivě neškodné selfie může být bezpečnostní problém.

  • Násilí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejsou to jen televizní filmy a seriály, které ukazují dospívajícím násilí. Většina z nich hraje různé počítačové hry, které často zobrazují krvavé scény a rušivé akty agrese. Podle průzkumů jsou lidé, kteří jsou dennodenně vystaveni této formě násilí, v budoucnu méně empatičtí. Nedá se nic dělat, čas od času vstupte do jejich pokoje a podívejte se, co hrají a kolik krve se na monitoru objevuje. Přece jen, duševní zdraví vašich potomků je nade vše.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku