7 rodičovských tipů aneb jak přežít pubertu vlastních dětí

  • 7 rodičovských tipů aneb jak přežít pubertu vlastních dětí
    ....
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    30. října  2016 
     06:00

    Každý jsme na to čekali. Konečně už je můžeme nechat samotné doma večer a vyrazit si třeba do kina jen ve dvou. Konečně jsou nezávislí a zvládnou spoustu věcí sami, aniž by nás k tomu potřebovali. Ovšem co jsme netušili, je fakt, že ty naše kdysi ochotné a roztomilé děti se promění taky v bytosti plné nejrůznějších úzkostí. Jak se o ně nebát, jaká pravidla zavést doma, která usnadní jejich i váš život?

  • Všechny tablety a telefony na noc pryč

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Stejně jako vy, i oni by měli mít na noc všechny hi-tech vymoženosti vypnuté, ideálně uložené na neutrálním místě mimo pokoj, ve kterém spí. Nejen kvůli tomu, že by jim to nenápadné vlnění mohlo škodit, ale taky z toho důvodu, aby si je nemohli v noci vzít pod polštář a pokračovat v brouzdání po internetu.

  • Zaveďte bezpečnostní pravidla pro internet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejen kvůli pornu, vážně. Jakkoli se rozhodnete, měli byste mít doma nějaký druh „bezpečnostní brány“, která blokuje provoz mezi vaší domácí sítí a internetem. Tahle brána propouští jedním nebo druhým směrem data podle určitých předem definovaných pravidel. Brání tak hlavně před neoprávněnými průniky do sítě a odesíláním dat ze sítě bez vědomí a souhlasu uživatele. Je to nejefektivnější krok při ochraně počítače. Vašeho i vašeho puberťáka! Vy jste rodič, vy platíte internet, konec.

  • Peníze nerostou na stromech

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Když začnou děti dospívat, mají čím dál větší potřeby. Chtějí to či ono, ale vaši dospívající taky potřebují vědět, že peníze nejsou samozřejmostí a že se musí nejdřív vydělat. Naučí-li se znát hodnotu peněz, budou to později mít mnohem snazší. Prostě auto ti nekoupíme, je nám líto, dítě.

  • Neřešit chaos a nepořádek v jejich pokoji

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Perfektní pořádek v dětském pokoji je pro mnohé rodiče spíše utopií. Je zbytečné se neustále hádat a ničit si nervy, protože druhý den tam bude znova nepořádek. Stačí, když se naučíte s tímto faktem žít a zůstane vám zdravý rozum. Ano, trvejte na tom, aby potomci dodržovali hygienická pravidla, aby udržovali pořádek v koupelně, a pak už jen zavřete dveře a oči.

  • Společné večeře

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tohle pravidlo je stále důležitější, a přitom tak jednoduché. Během společného jídla máte mnoho příležitostí, jak si s dětmi a rodinou pohovořit o všem, co je trápí, nebo naopak těší. Navíc v pubertě mívají děti větší apetit, takže je budete mít v kuchyni skoro pořád. Můžete je krmit jídlem a jejich duši svými slovy, aniž si to uvědomí. Kromě toho – když jsou jejich ústa plná, můžete mluvit a oni nemohou odmlouvat. Brilantní.

  • Stanovte hranice soukromí

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    I tohle pravidlo má svůj důvod. Přestože chcete mít své dospívající pod kontrolou, myslete na to, že potřebují i kousek soukromí. Zavřené dveře neznamenají, že vás už nemilují, jen naznačují, abyste zaklepali. Neberte to osobně.

  • Nikdy nediskutujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy, nikdy, nikdy. O ničem. Protože to je nekončící kruh frustrace. Vaší oblíbenou větou by měla být tahle: Tento rozhovor je u konce. Víc už váš teenager nepotřebuje slyšet. Touhle krátkou a důraznou větou mu dáte najevo, že to, co jste řekli, myslíte vážně a nehodláte o tom už dál diskutovat.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku