5 internetových lekcí, které bychom měli dát našim dcerám a synům

  • 5 internetových lekcí, které bychom měli dát našim dcerám a synům
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. listopadu  2016 
     06:00

    Nové technologie mění naši planetu rychlostí blesku a naši synové a dcery s nimi dokážou pracovat rychle a naprosto dokonale. Ne vždy je to ale zcela ideální, takže by bylo dobré učit je i to, že na některé věci by si prostě měli dávat pozor. Jste na to připraveni?

  • Volte slova s rozmyslem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zejména ta, která posílají „on line“. Na sociální sítě jde napsat cokoli, ale někdy to může být velmi kontroverzní a pobuřující. Dospívající se nebojí napsat a sdělovat, co se jim zamane, a není divu. Technologie jim to umožňuje – dává jim příležitost vyjadřovat se hlasitě a beze strachu, že by se jim něco mohlo stát. Bohužel, v této kultuře neúcty k jazyku, je na místě učit své syny, aby byli ohleduplní v on-line komunikaci stejně jako v reálném životě.

  • Celý svět se dívá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na rozdíl od nás, rodičů, se slova a činy dnešních dětí velmi často rozletí po sociálních sítích bez ohledu na to, kdo všechno to vidí. Ovšem v tom tkví velké nebezpečí. I když kdejakou „hlášku“ hodí ven, může se velmi nemile dotknout jeho vzdělání či pracovních příležitostí – přestože to nikdy neplánovali. Učte tedy dospívající, aby se více a lépe kontrolovali a aby si raději dvakrát rozmysleli, než něco pustí do éteru.

     

  • Internet není náhražka za lidský kontakt

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to samozřejmě těžké, protože dnešní dospívající vyrůstají v době, kdy je soukromí de facto majetkem všech. Učte děti, a zejména syny (ti jsou k vábení on-line čehokoli náchylnější), že internet je nástroj pro výzkum, katalogizaci a komunikaci. A že internet není náhradou za lidský kontakt, intimitu a vytváření komunity. Důvěra a láska můžou vznikat pouze v reálném světě. Skutečný svět je úžasné a náročné místo, ale místo, do kterého by se měla investovat většina energie a času našich dětí.

  • Rozmanitost a změna

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Žijeme v globální ekonomice a zejména v západních zemích se střetávají nejrůznější kultury. Snažte se svým synům vysvětlit, že mají dvě možnosti: buď budou mít strach z této reality a budou vystupovat agresivně, nebo můžou přijmout tenhle fakt jako možnost ke kulturní výměně a budovat nová a různorodá společenství. Vždyť i taková nová thajská restaurace může být fajn poznání, ne?

     

  • Dost s komiksy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jako malá jsem milovala komiksy s Čtyřlístkem a byla jsem jimi sposedlá. Když jsem byla jednou v nemocnici a jeden díl se mi ztratil, byla jsem schopná prohledat budovu od sklepa až po půdu. Jasně, byl to „jen“ Čtyřlístek. Dnešní děti mají na výběr z desítky nejrůznějších komiksových postav a je fajn, že je čtou. Ovšem možná je načase je taky učit, že v šestnácti už by stálo za to otevřít i jiné příběhy, mnohem náročnější a promyšlenější. Není dobře moc dlouho ulpívat v pasti dětských věcí, zvláště když jsme na prahu dospělosti.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku