Kdy s dětmi mluvit o sexu? Co říct klukům a co holkám?

  • Kdy s dětmi mluvit o sexu? Co říct klukům a co holkám?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. prosince  2016 
     06:00

    S výchovou dětí potká každého rodiče i několik povinností, do nichž se vám zrovna chtít nebude. Jedním z těch méně oblíbených témat může být i sexuální výchova. Ačkoli se sexuální výchova vyučuje také na základních školách, zpravidla od sedmé třídy v rámci předmětu rodinná výchova, neměli byste vzdělávání v této oblasti ponechat pouze na instituci školy.

  • Kdy začít mluvit o sexu?

    S prvními rozhovory o sexuální tematice ale rozhodně nečekejte na dobu, až se to začne probírat ve škole. Zvláště pokud máte v rodině více dětí a nejmladší z nich už jisté informace od starších sourozenců vyzvědělo nebo zkrátka vypozorovalo. V tomto ohledu mají mladší sourozenci obrovskou výhodu, neboť vše, co se po stránce sexuální výchovy a vašich rad čeká, již jednou nenápadně zaslechli. A to tehdy, kdy jste vy nebo učitelé ve škole dané téma probírali se starším sourozencem. A pochopitelně si mladší dítko také všimne toho, jak se věci mají ve skutečnosti.

    Výchova dcery: Na co ji musíte připravit? 

  • V deseti může být skoro pozdě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestliže máte doma třeba desetiletou holčičku a její osmnáctiletá sestra si čas od času přivede domů přítele nebo se o něm zmiňuje, věřte, že desetiletá dívenka ví mnohem více, než se obecně říká na hodinách sexuální výchovy. Obecně tedy nelze nijak načasovat, kdy s dětmi na dané téma začít mluvit. Každý totiž dospívá jinak rychle.

    Dívky do pubertálního věku přichází kolem jedenáctého roku, chlapci se zhruba dvouletým zpožděním. Proto se doporučuje začít na toto téma hovořit po desátých narozeninách dívky a po dvanáctých narozeninách chlapce. „Je ovšem možné, že toto téma přitáhne pozornost vašeho dítka i mnohem dříve. Pokud například zjistíte, že se váš devítiletý syn snaží najít na internetu porno nebo že si osmiletá dcera čte odborné knížky o porodu, nebraňte jim v tom. Rozhodně ale situaci nezlehčujte, nesmějte se jim a neberte danou věc ani na lehkou váhu. V tento moment byste se měli stát spíše kamarády než rodiči. A s dětmi si na dané téma nezávazně povídat,“ vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

    VÝCHOVA DĚTÍ: Jak neztratit kontakt s pubertálními potomky

  • Jak na dívky?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Získat si důvěru dětí v období dopívání, kdy se v jejich těle navíc bouří hormony, nemusí být zrovna snadné. V tomto směru lze ovšem mnohem lépe hovořit s dcerami než se syny. Máte-li dospívající holčičku, měla by diskuse na téma rodinná výchova vést jednoznačně maminka.

    Je úplně jedno, jestli maminka působí v rodině jako generál a dcera se více kamarádí s tatínkem nebo s ním jezdí pravidelně třeba na výlety na kolech, vykládá mu o svých zájmech a podobně. Téma první menstruace, první pusy a to, jak probíhá porod, si dcera vždy tisíckrát raději poslechne od matky, a to i v případě, že jejich vztah nemusí být nejrůžovější.

    Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

    Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

    Fotoagentury stejně jako sociální sítě a reklamy jsou plné rozkošných momentek, na kterých malé děti pózují s vánočními ozdobami a světýlky. Vždycky…celý článek

    „Zde platí jednoduché pravidlo: s dívkami hovoří maminky, s chlapci tatínkové. Samozřejmě, že něco málo vždy přidá i druhé pohlaví, ale to základní by mělo platit takto,“ míní Benda. Získat si důvěru a otevřenost dívek je poměrně snadné. Postačí si povídat na úrovni kamarádky. Vezměte dceru na nákupy, zeptejte se jí, jestli holky už nenosí ve škole podprsenku a zda by také nechtěla. Případně rozviňte téma, jaké oblečení vypadá sexy, jaké je už příliš odvážné. Následně snadno přejděte na to, co ve škole kluci a zda dceru nějaký chlapec zajímá. „Důležité je nenaléhat a nepoučovat. Zkrátka jenom poslouchejte a občas přidejte vlastní hodnocení situace.

    Když vám dcera řekne, že se jí líbí největší zlobidlo ze školy, kluk, který krade svačiny a za školou kouří, řekněte dceři pouze svůj názor, ale nic jí přísně nezakazujte. Pokud okamžitě zatrhnete dívčí myšlenku slovy ve smyslu, že jí zakazujete se s ním bavit, věřte, že tím škodíte nejen dceři, ale i sobě. Nebude mezi vámi tolik potřebná důvěra a vaše další dobře míněné rady už nebude chtít slyšet. Raději řekněte, jaké výhrady k chlapci máte, ale nezakazujte ho. Ono ostatně platí, že málokterá dětská láska vydrží na celý život. Takže byste se rozčilovala zbytečně,“ vysvětluje dětská psycholožka Gabriela Suchánková.

  • Jak na chlapce?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S chlapci by měl na podobné téma mluvit pochopitelně otec. Zde si získá důvěru podobně jako maminka, a to při oblíbené činnosti. Nebude to tedy nejspíše během nakupování spodního prádla, ale třeba při sledování fotbalu nebo při společném sportování. Dobrým místem k prvnímu podobnému rozhovoru je i společná dovolená nebo třeba víkend na chatě.

    Vždy je dobré, když v blízkosti není žádná žena, ani maminka. Rozhovor přitom můžete začít zcela jednoduše, vzpomeňte třeba na to, co jste dělal vy ve věku svého syna. A rozpovídejte se o tom. Pak už je jen nasnadě otázka typu: „A co ty a holky?“ Buď se chlapec rozpovídá sám hned, nebo později. Je možné, že se o tom nebude chtít bavit. Nenuťte ho a nenaléhejte. Vykládat můžete přece i o sobě a o jiných chlapcích a mužích, o jejich příhodách. Váš syn není hloupý a to důležité si sám pro sebe vezme i tehdy, když mu budete vyprávět třeba o tom, jakou hloupost udělal třeba váš kamarád z dětství, když v osmnácti zplodil dítě s nejhloupější patnáctiletou slečnou v ulici. „I vyprávění o chybách druhých může být velmi účinnou vzdělávací metodou,“ míní Suchánková.

  • Co hlavně chcete sdělit?

    Nejdůležitější témata, která by měla sexuální výchova zahrnovat, jsou v mnoha bodech stejná pro chlapce i pro dívky. Především jde o prevenci přenosu pohlavních nemocí a možnosti antikoncepce.

    Pochopitelně, že dívce byste měla sdělit více podrobností o možnostech hormonální antikoncepce, o počítání plodných a neplodných dnů, o tom, jak zjistit, zda je či není těhotná, na co si dát pozor. A pro chlapce je naopak zase důležitá práce s kondomem, o níž by se měl tatínek určitě zmínit. Nebo se postarat o to, aby syn nenápadně získal možnost zhlédnout nějaký z mnoha filmů, kde se takováto věc vysvětluje, například známý český film Nuda v Brně. Tam je podobná situace velmi názorně předvedena. A film přitom nepůsobí rozhodně jako žádná sexuální příručka.

    Vedle hlavních témat, jako jsou zdraví a bezpečný sex, je dobré zmiňovat i věci sbližování a takříkajíc balení. Naučte své potomky, jak se slušně chovat ke druhému pohlaví, jak s ním hovořit.

    Další tipy, JAK VYCHOVÁVAT PUBERŤÁKY, najdete ZDE

    Miminko a jeho neobvyklá chůva! Jakmile začne plakat, utěšuje ho

    Miminko a jeho neobvyklá chůva! Jakmile začne plakat, utěšuje ho

    Pláč nejmenších dětí je hodně pronikavý a tak to má být – cílem je přinutit nejbližší okolí, aby je utěšilo a uspokojilo jejich potřeby. A nakonec…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku