Tři nejzávažnější problémy teenagerů: Tušili jste tyhle průšvihy?

  • Tři nejzávažnější problémy teenagerů: Tušili jste tyhle průšvihy?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    17. července  2020 
     06:00

    Zatímco rodiče dřívějších generací dospívajících se hrozili především nechtěných těhotenství, nastupující generace náctiletých se potýká s depresemi, poruchami přijmu potravy a drogami.

    Každá překonaná krize, každý překonaný problém nás posouvá dál a přináší nám nepřehlédnutelnou dávku životní síly, sebevědomí i víry ve své schopnosti a vlastní cenu. Dnešní náctiletí to v tomto ohledu nemají lehké, často se totiž potýkají s problémy, které je mohou připravit o zdraví, nebo dokonce život! Mezi tři nejzávažnější problémy současných teenagerů patří deprese, drogy a alkohol a stále více také poruchy příjmu potravy.

  • Problém č. 1 – deprese

    Autor: istock.cz

    Nejsou ani dětmi, ani dospělými, už to je činí mnohem křehčími a citlivějšími, než když byli dětmi. Jsou v období života, kdy hledají sami sebe, a přidá-li se k tomuto křehkému stavu kupříkladu rozvod rodičů, enormní stres ve škole, dlouhodobý neúspěch mezi vrstevníky, velký tlak na výkon, šikana či odmítnutí osobou, na níž jim záleží, nemusí to dospívající unést a upadají do deprese. Neléčená deprese se pak podepisuje na fyzickém i duševním zdraví a pochopitelně i na celkové kvalitě života. Depresivního dospívajícího nic nebaví a netěší, propadá smutku a ztrácí zájem o své koníčky i přátele, je podrážděný, či naopak naprosto letargický, může výrazněji zhubnout, nebo naopak ztloustnout. Rodiče si mohou všimnout i poruch spánku oběma směry; buď obrovské únavy bez zjevné příčiny, nebo velké spavosti. Deprese se v žádném případě nesmí podceňovat. Skutečnou depresi nerozcvičíte, „nepřekousnete“, jednoduše ničím osvědčeným nerozptýlíte. Vždy je na místě řešit takový stav s odborníkem!

  • Problém č. 2 – drogy a alkohol

    Autor: iStock

    Mnohdy stačí pocit, že jej rodiče dlouhodobě nechápou… A přidají-li se nízké sebevědomí, špatné rodinné zázemí nebo špatná parta a dojem, že mu litr vína či „jointík“ dodají mezi vrstevníky důležitost, problém je na světě! Drogy i alkohol jsou poměrně snadno dostupné a žádné rodičovské opatření dětem nezabrání, aby si je opatřily, budou-li chtít. Začít děti v tomto směru „vychovávat“ ve dvanácti třinácti letech je bohužel pozdě. Pravděpodobně nejúčinnější prevencí jsou dobré rodinné vztahy, vzájemný respekt a důvěra a také zájmy, které dítě baví a naplňují.

  • Problém č. 3 – poruchy příjmu potravy

    Autor: iStock

    Zatímco dříve byly poruchy příjmu potravy doménou zejména něžnějšího pohlaví, v posledních letech bohužel narůstá i počet chlapců, kteří si z různých důvodů extrémně hlídají svou hmotnost. Zajímavé je, že tyto poruchy se vyskytují pouze ve vyspělých zemích, kde je relativní dostatek všeho „hmotného“. Zdá se ale, že když máme v nějakém ohledu hojnost a nadbytek, jinde panuje nedostatek. Chybí nám čas, klid, domácí pohoda, žijeme v neustálém stresu a tlaku na výkon i na vzhled. Všichni chtějí v životě zkrátka uspět, aniž by přesně věděli, co to pro ně konkrétně znamená. Být štíhlý a mít kontrolu nad svým vzhledem a tělem je velmi uspokojující. Stačí prostě nejíst nebo si strčit po jídle prsty do krku…

    Žádná prevence není stoprocentní, zdá se však, že naprosto nejlepší prevencí je fungující rodina, v níž panují vzájemná důvěra, láska, respekt, ale i pravidla – která dodržují nejen děti, ale i rodiče. Malé, velké, vzpurné i tiché děti zkrátka potřebují naprosto nutně cítit, že někam patří, že je někdo chápe. To však bohužel nepocítí, pokud s nimi nebudeme trávit čas.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: Maminka.cz/Martina Machová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku