Budete mít doma prvňáčka? Nebojte se toho!

Budete mít doma prvňáčka? Nebojte se toho!
Dítě, které jde do školy, by mělo být ochotné odloučit se od rodičů a být v rámci svého věku samostatné
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
17. srpna  2015 
 06:00

Pro tisíce českých dětí s prázdninami skončí bezstarostné dětství a začne škola. Z nástupu ratolestí do prvních tříd mívají větší trauma samotní rodiče než děti. Bude,mrňous‘ prospívat? Nebude potřeba docházku do školy odložit kvůli nezralosti dítěte? Bude stačit na školní potřeby peněženka? 

Jak poznat, jestli je díte na školu zralé? Ten, kdo už nastávajícího prvňáka má, potvrdí, že nástup do školy je ve většině rodin skutečně velkou událostí. „V první řadě je třeba vědět, zda je naše dítě vůbec zralé na to, aby do první třídy nastoupilo.

Jestli by nebyl vhodnější odklad docházky,“ vysvětluje dětská psycholožka Sabina Králová. „Kromě intelektuálních předpokladů by si měl budoucí prvňáček dobře a hbitě poradit s oblékáním, obouváním, zkrátka samoobsluhou.

Dále by se měl orientovat v různých situacích, v prostoru i v čase, měl by se umět soustředit na danou činnost i umět respektovat autoritu,“ doplňuje Sabina Králová. Obecně by dítě mělo být ochotné odloučit se od rodičů a být v rámci svého věku samostatné.

5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů

5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů

Co dítě, to jiný názor na školu. Ale hodně záleží i na tom, jak k ní přistupují rodiče. Čemu se vyhnout a jak naopak vašeho školáka podpořit? Přečtěte…celý článek

Mělo by být schopné pracovat a úkol dotahovat do konce. Je dobré proto své dítě pozorovat a vidět, jak se chová. Když neposlouchá vás, bude mít potíže i s kázní ve škole. Připravte mu koutek na učení 

Dítě potřebuje mít koutek, kde se bude v klidu učit a připravovat do školy. První tři měsíce (minimálně) byste se mu měli věnovat a poučit ho o důležitosti domácí přípravy. Naplánujte si už nyní svůj program tak, aby vás povinnost učit se s dítětem v září nezaskočila.

„Učicí“ koutek by neměl být v rušné části bytu, ale dítě většinou nechce být úplně izolováno. Stačí otevřené dveře a sluchový kontakt s rodinou. Podstatný je stůl, jeho dobré osvětlení, praktické jsou „šuplíky“ na různé školní potřeby a poličky na učebnice. 

Školní potřeby vás nemusí zruinovat! 

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Shutterstock.com
Noční můrou pro méně majetné rodiny je částka za nákup školních potřeb. Při troše skromnosti a úsilí však lze pořízení toho nejdůležitějšího a nutného zvládnout za dobré ceny. Ve většině škol třídní učitelé už při zápisu do první třídy připraví pro rodiče seznam školních potřeb, které dítě bude potřebovat a které mu musíte koupit vy.

Patří k nim psací potřeby, sešity, některé učebnice, potřeby na kreslení, kalkulačka, přezůvky, cvičební úbor, školní brašna, ve větších městech počítejte i se žákovským jízdným na MHD. Dále budete vydávat peníze na jídlo ve školní jídelně, ve většině škol se platí příspěvěk na lepší vybavení učeben.

Rodiče, kteří obracejí každou korunu, mohou pořídit nákup do školy pro prvňáčka asi za 1500 korun, možná i méně. Bohatší mohou za značkové věci od tenisek až po plnicí pero utratit desetitisíce. Dobře a levně se například nakupuje v hypermarketech. 

Čtenářky o poruchách učení svých dětí: Řešení se našlo

Čtenářky o poruchách učení svých dětí: Řešení se našlo

Každý rodič nemá to štěstí, že jeho potomek proplouvá úskalími školní výuky bez problémů. Příčiny neúspěchu je vždycky třeba zjistit včas, vyhledat…celý článek



Luxus nepřehánějte, dítěti uděláte medvědí službu 

V případě, že bude vaše dítě vysoce „vyčuhovat“ luxusní školní výbavou nad ostatními, můžete mu připravit i svízel. Kromě toho, že bude brašnu od Louise Vuittona, na kterou si nevydělalo, považovat za „normálku“ a mobil za čtyřicet tisíc za běžnou denní nutnost, může se stát terčem útoků méně „majetkově šťastných“ spolužáků.

„Děti snobských rodičů to mívají těžké. Možná těžší než ty, které dostanou školní tašku z hypermaketu. Děti, zvláště ve věku kolem šesti let, velmi citlivě vnímají odlišnosti. Vrstevníkům, kteří se výrazněji odlišují od průměru, to umějí dát pěkně pocítit,“ varuje psycholožka Králová. 

Příklady cen, za které nakoupíte 

  • Školní batoh - 399 Kč / internetový obchod 
  • Plnicí pero - 23 Kč / Tesco 
  • Modelína - 59 Kč / Hypernova 
  • Penál - 80 Kč / Tesco 
  • Přezůvky - 79 Kč / Tesco 
  • Tempery - 69 Kč / Tesco 

Než dítě pošlete do první třídy: 

  • vyberte mu školu (nemusí být nejblíž vašemu bydlišti)
  • zvažte jeho zralost, poraďte se při tom s odborníky (pediatr, speciální pedagog, psycholog)
  • připravte mu doma místo, kde se bude v klidu učit
  •  sepište si, co mu musíte do první třídy koupit (seznam poskytuje drtivá většina škol s dostatečným předstihem)
  • rozmyslete si, kde budete školní potřeby nakupovat, a to včetně internetu (můžete ušetřit tisíce)
  • nenechávejte nákup na poslední chvíli
  • psychicky se připravte na zásadní změny v režimu rodiny a zkuste na to nachystat i svého potomka
  • netrapte dítě během posledních „neškolních“ prázdnin předučováním písmen, počty, psaním a podobně 
Sdílej na facebooku
Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku