5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů

  • 5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů
    škola není jen biflování, ale objevování nepoznaných krajin
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    13. srpna  2015 
     19:22

    Co dítě, to jiný názor na školu. Ale hodně záleží i na tom, jak k ní přistupují rodiče. Čemu se vyhnout a jak naopak vašeho školáka podpořit? Přečtěte si, jak na to, aby vás netrápiy poruchy učení a podobně. 

  • 1. Na začátek něco jednoduššího, dohodněte čas pro učení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Začněte něčím příjemným a jednoduchým - zkontrolujte školní potřeby, nové věci kupte společně a podle vkusu školáka. Pamatujte na malou milou drobnost, která ho radostně naladí!

    Dohodněte čas pro učení - ten pravidelně a důsledně dodržujte. Oprašte loňské sešity a společně si zopakujte látku.Neučte se pozdě večer a počítejte raději s nějakou dobou navíc!

  • 2. Nechte dítě pracovat samostatně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nechte dítě pracovat samostatně - už od počátku vyhrazujte dítěti úkoly, které zvládne samo. Tuto dobu postupně prodlužujte, až bude dítě schopné pracovat samostatně po většinu času.

    Uspořádejte malou oslavu - navrhněte potomkovi, aby pozval své kamarády.Děti si budou moci vypovědět všechny novinky dříve, než je zvonění zažene do lavice.

  • 3. Nestrašte školou a budujte sebedůvěru

    Přílišná péče rodičů dětem škodí
    Přílišná péče rodičů dětem škodí
    Autor: Shutterstock.com

    Nestrašte školou - čemu pomůže, když má dítě obavy, učitelé jsou považováni za dráby a učení za otravu? Podporujte v dítěti chuť a náladu učit se, psát úkoly a dávat ve škole pozor!

    Budujte sebedůvěru - život se skládá z maličkostí, a proto neokorejte a dítěti každý den opakujte, jak jste rádi, že je máte, že je sluníčko vašeho života! Je to důležitější než čistý kapesník.

  • 4. Počítejte s tím, že děti si musí na školu zvyknout

    Snídaně
    Snídaně
    Autor: profimedia.cz

    Podporujte chápání souvislostí - škola není jen biflování, ale objevování nepoznaných krajin. Zajímejte se, jak dítě věcem rozumí a jak cítí souvislost školní látky s životem vaší rodiny.

    Buďte trpěliví - někdy je těžké malému školákovi vysvětlit, že musí vstávat, i když se mu nechce. Adaptace trvá až šest týdnů, některý dětem až do Vánoc.

  • 5. Chvalte, chvalte, chvalte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naslouchejte a vnímejte - někdy je těžké odlišit běžnou nechuť k povinnostem od specifických vývojových poruch, např. dyslexie nebo dysgrafie. Pak je nutná spolupráce s pedagogy nebo psychology. 

    Chvalte - dítě nebude ve všem vynikat a známky nejsou nejdůležitější. Přední je radovat se z nových pokroků, naučit se objektivně hodnotit své možnosti a důvěřovat svým schopnostem!

/
Autor: Martina Sanollová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku