7 životních dovedností, které můžete děti naučit jen vy, nikoliv škola

  • 7 životních dovedností, které můžete děti naučit jen vy, nikoliv škola
    Některé věci se ve škole prostě nenaučí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    30. listopadu  2015 
     06:00

    Mnozí rodiče vedou dlouhé debaty o tom, která základní škola vyhoví jejich dítěti, které si přitom ani nedokáže namazat rohlík k snídani. Později řeší, jestli se má věnovat raději kresbě nebo více jazykům – a dítě sice jednou bude mluvit skvěle francouzsky, ale k zubaři se neobjedná ani česky. Jsou dovednosti, které dítě nenaučí škola, jen my. Na co rodiče v dnešním shonu často zapomínají?

  • Jak si připravit jídlo

    Tatínkové se také o děti dokáží postarat.
    Tatínkové se také o děti dokáží postarat.
    Autor: profimedia.cz
    S touto dovedností můžeme začít už u poměrně malých dětí. I ty si dokáží vyndat rohlík, z ledničky třeba žervé a namazat ho. Stejně tak si mohou samy umýt jablko nebo vyndat z lednice jogurt. Starší děti naučte pár základních jídel, třeba obyčejné těstoviny s rajčaty a pestem. Tuto dovednost děti využijí dřív, než budou zůstávat samy doma. Třeba ve chvíli, kdy nemoc dolehne pro změnu na rodiče.

  • Nakoupit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    S přípravou jídla souvisejí nákupy. Mnohé rodiny řeší nákupy ve velkých obchodních centrech a málokdy řeknou dítěti: tady máš stovku a kup něco pro všechny k večeři. Ale to je zrovna jedna z věcí, která je naučí spoustu dovedností: udělat rozpočet. Porovnat potraviny z hlediska poměru cena/výkon. Zjistit, kolik jídlo vlastně stojí a kolik je čeho potřeba na to, aby se jednotliví členové rodiny opravdu najedli.

  • Vyprat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vždycky je jednodušší a nakonec i méně vysilující udělat většinu věcí sama. Hodíte prádlo do pračky, pověsíte, vyžehlíte, proč se dohadovat s někým, aby vám pomohl. Jenže pak se jednou také dočkáte reakce: "Prát prádlo? To není práce, to se jen hodí do pračky." Zkuste občas přibrat k práci i vašeho potomka. Zpočátku může třídit prádlo podle barev, potom dávat prášek do pračky, dávat na sušák a později i žehlit.

  • Telefonovat

    Přes mobil se během okamžiku stanete součástí sítě sexuchtivých dobrodruhů
    Přes mobil se během okamžiku stanete součástí sítě sexuchtivých dobrodruhů
    Autor: shutterstock
    Většina dětí dostane do ruky telefon velice záhy po narození. Nejdřív jim stačí, že na něm vidí něco barevného, potom z něj slyší své blízké, pak se naučí, jak si je samo vyvolat. Větu: "Dobrý den, tady je Kamila, mohla bych, prosím, mluvit s Klárkou?" už většina z nic nepotřebuje, protože kamarádkám volají zásadně na mobil nebo si píší. Ale ne vždycky budou volat na mobil a ne vždy vezme telefon ten, koho potřebují. Naučte je představit se a jasně sdělit, co potřebují. Možná to zní neuvěřitelně, ale mnoho dospívajících touto dovedností moc neoplývá.
  • Vzbudit se a přijít včas

    Snídaně
    Snídaně
    Autor: profimedia.cz
    Některé děti mají budík v pokoji, jiné budí rodiče. Samozřejmě pro menší děti, které chodí do školky, je ranní dohled rodičů nezbytný. Starší děti už ale mohou postupně přejímat odpovědnost za ranní zevlování samy. Vědí, že ke snídani se chodí ve čtvrt, nechť si tedy nařídí budík na takovou dobu předem, aby v klidu stihly hygienu i obléknutí. A nezvykali si na to, že jsou to vždycky rodiče, kteří je popoženou. A nemají tak samy odpovědnost za to, jestli přijdou do školy včas, nebo ne.
  • Zabalit si věci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Začít můžete brzy – když jedete s dítětem na návštěvu nebo na víkend, může si zabalit své hračky. Později i učení a rozhodně neuškodí, když si naučí brát si toaletní potřeby, čisté prádlo a věci na převlečení, například když se chystá přespat u kamaráda. Před balením na školu v přírodě můžete spolu udělat seznam a pak nechat dítě, ať si věci sám vyndá a připraví. Jednak zjistí, kolik jich asi na danou dobu potřebuje a bude mít lepší přehled, co vlastně v tom obřím kufru vláčí.

  • Říkat ne

    Dcera odmlouvá matce
    Dcera odmlouvá matce
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv máte možná pocit, že zrovna "říkat na všechno NE" jde vašemu dítěti skvěle. My teď ovšem nemáme na mysli situace: "Vem si tu čepici, je tam zima." Jde spíše o chvíle, kdy je dítěti nepříjemně a nedovede si s tím poradit. Naučme ho slušně říct: "Strejdo, promiň, ale mně jsou tyhle vtipy nepříjemné." "Martine, sorry, ale do toho s tebou nejdu." Možná se strejda nebo Martin v první chvíli urazí, dítěti to nebude příjemné, ale většinou to jejich přátelství vydrží. A pokud ne, tak chyba nebyla rozhodně ve vašem potomkovi.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku