5 věcí, které nikdy nedělejte svým teenagerům na internetu!

Některé dobře myšlené komentáře rodičů jejich děti nepotěší
Foto: scom
Sdílej na facebooku
12. března  2016 
 06:00

Nebudeme hovořit o fotkách nahých dětí z dovolené. To je snad úplně jasné, že na sociální sítě nepatří. Jsou ale věci, které rodiče publikují v dobré víře s tím, že všem ukáží, jak báječná nebo "normální" jejich rodina je. Zkuste se toho vyvarovat: dost často to může být trapas pro děti i pro vás.

Chcete ukázat všem ve svém okolí, jaká jste prima máma a jak hezký máte vztah ke svým dětem a dospívajícím? Zkuste se v první řadě zamyslet nad tím, jestli o to váš potomek aktuálně vůbec stojí. A za druhé: rozhodně k tomu nevyužívejte sociální sítě.

Neřešte věci přes facebook

"Nazdar, doufám, že už se nezlobíš a těším se na víkend!" Tenhle vzkaz od vlastní matky nechce na své stránce najít žádné dítě ani dospívající. Než ji stihne smazat, uvidí to celá třída. Trapas. Navíc, jak vám má vysvětlit, že o takové zprávy nestojí veřejně, ale soukromě ano?

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

"Náš Martin a cigarety? To nehrozí, on nekouří," tvrdila mi jednou sousedka, jejíž syn si dával cigaretu s kamarády při každém čekání na vlak cestou…celý článek

Selfie ano, foto od matky ne

Jste na úžasném výletě a podařila se vám skvělá fotka. Dítě křičí, ať ji hlavně nedáváte na žádnou stránku a ať ho neoznačujete, přitom mu to tam a) opravdu sluší a b) on si dělá selfie pořád a publikuje v podstatě to samé! Většina dětí ani dospívajících vám to přesně nevysvětlí, ale od rodičů je to prostě blbé. A tak to je.

Nekomentujte jejich fotky

Moc dobře jste si všimli, že ve chvíli, kdy vaše dítě publikuje příspěvek nebo fotografii na sociální síti, začne sledovat počet palců nahoru. V dobré víře, že mu zvednete kredit, mu tam ten svůj "like" přihodíte. A rovnou taky kámošům a proč je rovnou nepodpořit? "Skvělý rovnátka!" "Držím palce!" "Hodně gólů!" Počítejte ovšem s tím, že druhý den ve škole mu spolužáci položí řečnickou otázku: "Tvoje matka mi psala na facebook...????" tónem, který rozhodně nepotěší ani dítě, ani vás.

Co čekáte od babiček a čím vás štvou? Hlídání ano, moudré rady ne

Co čekáte od babiček a čím vás štvou? Hlídání ano, moudré rady ne

Když si člověk dá práci a projde zkušenosti lidí na webech nebo se poptá v okolí, narazí na hodně odlišné přístupy prarodičů. Celkově se ale zdá, že…celý článek

Nešpehujte je

"Strašně mi vadí, když se mě rodiče nenápadně vyptávají na věci, které evidentně viděli na mé zdi na facebooku a předstírají, že o nich neví," svěřuje se šestnáctiletý Adam. "Nebo když mi nakukují přes rameno, sledují fotky kamarádů a tak. Když něco chtějí vědět, ať se klidně zeptají. Tohle mi přijde takový nedůstojný," dodává.

Hrdá matka dvou dětí

Ačkoliv je nabádáme, aby děti nepsaly více, než je nutné, sami je v tom leckdy předčíme: nezřídka se rodiče prezentují jako "matka dvou úžasných flétnistek" a ukazuje ostatním, jak "báječně si celá rodina zahrála scrabble". I když je v příspěvku neoznačíte, může jim to být nepříjemné. Speciální NE si zaslouží všichni rodiče, kteří zveřejňují vysvědčení nebo písemné práce svých dětí bez ohledu na to, jestli se záměrem pochlubit se nebo se pobavit. A ještě jedna drobnost: uvědomte si, kolik času s telefonem v ruce trávíte vy. Kontrolou počasí, emailů, zpráv nebo sociálních sítí. Pokud po nich chcete, aby se děti chovaly jinak a telefon neměly tak často v ruce, zkuste začít u sebe.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku